Stressiga tider? Glöm inte att satsa på personalhälsan.

Skriven av Admin

personalhälsa-1

De sista veckorna innan årsskiftet brukar vara en intensiv period på de flesta arbetsplatserna runt om i landet. Många arbetsuppgifter och deadlines ska färdigställas och de mål som sattes upp i början av året ska hinna uppnås innan årets slut. Hur kan du som arbetsgivare tänka för att stärka personalhälsan under dessa stressiga veckor? Nedan finner du Epassis bästa tips.   

 

Stress en allt större orsak till sjukskrivningar.  

Att stress är vår tids största pandemi är ingen nyhet. Vi har hört det förr – hur förödande stress är för kroppen och hjärnan. Enligt Försäkningskassan står den stressrelaterade psykiska ohälsan faktiskt för en allt större del av sjukskrivningarna i psykiatrisk diagnos, som exempelvis utmattningssyndrom.  

  

Hur kan du som arbetsgivare hjälpa? 

För att stötta personalen under intensiva perioder blir det extra viktigt att tänka på personalhälsan. Satsa på att stärka medarbetarna inifrån så att de blir mer motståndskraftiga mot de yttre påfrestningarna. Detta går att göra på många olika sätt, här lyfter vi Epassis bästa tips:  

  • Hälsoboostande personalförmåner. Erbjud friskvårdsbidrag, friskvårdstimme eller cykelförmån som stärker både hälsa och energi. Lunchförmån är också ett bra alternativ att erbjuda för att säkerställa att alla medarbetare har råd med goda och närande luncher under arbetsdagen.  
  • Lyhört ledarskap. I stressiga perioder blir det extra viktigt att chefer är lyhörda inför personalens mående. Stäm av med medarbetarna om någon behöver hjälp med att prioritera sina arbetsuppgifter. Uppmuntra till att stänga av notiser utanför arbetstid och försök att snappa upp om någon ger signaler på ökad stress eller oro.  
  • Gemenskap och dialog. Arbeta för att stärka gemenskapen på arbetsplatsen, där kollegor kan ventilera, både kollegor emellan, samt känner förtroende nog för att kunna prata om jobbiga saker även med sin närmsta chef. Det finns också flera terapeutiska hjälpmedel så som psykolog- och samtalstjänster där medarbetarna smidigt kan få kontakt med utbildade terapeuter.  

 

Att investera i att öka personalhälsan är inte bara bra ur ett medarbetarperspektiv. Det är även lönsamt. Siffror från Nyckeltalsinstitutet visar till exempel att det går att öka arbetskapaciteten med så mycket som 3 gånger om de mest passiva medarbetarna blir mer fysiskt aktiva. Klicka här för att läsa mer om hur Epassi kan hjälpa er att aktivera era medarbetare. 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Friskvård

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: