En cykelförmån låter dig som arbetsgivare förse dina medarbetare med nya cyklar till ett mycket bättre pris. Den anställde följer ett leasingupplägg och betalar förmånen månadsvis genom ett bruttolöneavdrag. Jämfört med att köpa en ny cykel utan cykelförmån kan de göra stora besparingar i priset på sin nya förmånscykel – tack vare den förmånliga beskattningen.
Förmånen blir 100% kostnadsneutral för dig som arbetsgivare, och det är ett utmärkt sätt att stärka ert arbetsgivarvarumärke på samtidigt som ni månar om era medarbetares hälsa. Överraska medarbetarna med en av de populäraste personalförmånerna just nu – skaffa EpassiBIKE redan idag.
Cykelförmånen är ett bra sätt att uppmuntra de anställda till att röra på sig mer. Cyklar man regelbundet ökar det generella välmåendet och antalet sjukdagar minskar.
En enkel och konkret väg mot ett mer miljövänligt företag börjar med medarbetarna. Om fler cyklar till jobbet minskar utsläppen från bensindrivna transportmedel.
EpassiBIKE stärker arbetsgivarvarumärket och gör företaget mer attraktivt för nya kandidater såväl som ökar engagemanget hos befintliga medarbetare.
Månadskostnaden beror på cykelns ursprungspris – är det en dyrare cykel så blir månadskostnaden också högre och vice versa.
I regel kan den anställde spara upp till 20-35% av cykelns ursprungspris genom att köpa den med sin cykelförmån – så ju dyrare cykel man vill köpa, desto mer pengar kan man spara tack vare det förmånliga upplägget.
Ingen! Kostnaderna jämnas ut av besparingar på sociala avgifter, så cykelförmånen blir kostnads-neutral för arbetsgivaren.
Dessutom räknar man med att företag i det långa loppet sparar pengar genom att erbjuda personalförmåner, då ökad produktivitet och lönsamhet har visat sig vara en följd av friska och engagerade medarbetare.
Vare sig du föredrar att smidigt beställa online eller provcykla först i butik så har vi lösningen för dig. Välj mellan att beställa hem din nya förmånscykel online eller från någon av våra fysiska butiker.
Spana in vårt rikstäckande nätverk av EpassiBIKE partners!
EpassiBIKE tar hand om administration och fakturering.
Vi tar hand om allt – från införskaffningen av cyklar fram till leasingperiodens slut.
Det enda arbetsgivaren behöver tänka på är hur cykelförmånen ska hanteras i de anställdas löner.
Det tar bara 1-2 dagar att komma igång med EpassiBIKE – allt arbetsgivaren behöver göra för att
komma igång är att signera. Därefter sköter EpassiBIKE administrationen för arbetsgivarens räkning
och sköter finansieringen av leasingkontraktet med vår betalpartner. Inga startavgifter tas ut.
Arbetsgivaren får en samlad månadsfaktura som inkluderar alla avgifter.
Flexibelt.
EpassiBIKE på era villkor.
Implementera EpassiBIKE redan idag – vare sig medarbetarna vill komma igång direkt med cyklingen
eller fundera i några månader så tar vi bara betalt för de förmånscyklar som faktiskt beställs.
Tillgängligt.
EpassiBIKE kundsupport.
Vårt supportteam finns tillgängligt för alla möjliga frågor de anställda kan tänkas ha,
så att arbetsgivaren inte behöver lägga tid och energi på att besvara frågor kring cykelförmånen.
Ett Epassi – Alla personalförmåner samlat på ett ställe.
Vill du veta mer om EpassiBIKE? Anmäl ditt intresse här! >>
Vi skickar ett kontrakt för er att signera så fort ni fyllt i formuläret nedan. Signera kontraktet med e-signatur och fyll i kunduppgifterna i formuläret. När detta är gjort kan ni börja använda EpassiBIKE.
När EpassiBIKE är implementerat är det dags att informera de anställda om cykelförmånen. Vi förser er naturligtvis med allt kommunikationsmaterial som behövs kring hur förmånen fungerar.
Efter att medarbetarna har informerats om EpassiBIKE kan de börja använda förmånen direkt! Det är enkelt för dem att beställa hem sin cykel, och vårt supportteam finns tillgängligt om ni skulle behöva hjälp med något.
EpassiBIKE cykelförmån är kostnadsneutral för arbetsgivaren då besparingen på sociala avgifter gör att kostnaden går jämt ut med besparingen.
Räkneexempel:
EpassiBIKE rapporterar till arbetsgivaren.
För att underlätta lönehanteringen skickar EpassiBIKE löpande rapporter kring de anställdas aktiva förmånscyklar (i en CSV-fil eller annat format enligt överenskommelse). Om det skett några förändringar i antalet aktiva förmånscyklar så skickar EpassiBIKE ut nya rapporter varje månad.
Har ditt företag särskilda behov kring lönehanteringen? Vi diskuterar gärna detta ihop för att komma fram till hur vi kan hjälpa till.
Hur mycket cykeln kostar för den anställde bestäms av cykelns inköpspris samt längden på leasingkontraktet. Ju högre inköpspris på cykeln, desto högre månadskostnad för den anställde osv.
I regel är leasingkontraktet 3 år.
Prisexempel 1:
Cykelns pris: 9500 kr
Marginalskatt: 33%
Nettokostnad per månad: 159 kr
Beräknat restvärde: 1900 kr*
Den anställde sparar: 1876 kr, alltså 20%
Hur vi beräknar besparingen:
9500 kr - (159 kr * 36 månader + 1900 kr)
Prisexempel 2:
Cykelns pris: 18900 kr
Marginalskatt: 50%
Nettokostnad per månad: 236 kr
Beräknat restvärde: 3780 kr*
Den anställde sparar: 6624 kr, alltså 35%
Hur vi beräknar besparingen:
18900 kr - (236 kr * 36 månader + 3780 kr)
*(om vi räknar med 20%, vilket är en bra uppskattning av restvärde efter 3 år. Cykelns restvärde bestäms alltid utefter aktuellt marknadsvärde.)
Om den anställde byter jobb under tiden som leasingperioden pågår så finns det flera alternativ att välja på.
1. Kontraktet överförs till den nya arbetsgivaren och den anställde fortsätter att leasa sin förmånscykeln där.
2. Den anställde löser in cykeln genom att betala det återstående beloppet enligt leasingavtalet.
3. Arbetsgivaren överlåter cykeln till en annan anställd.
4. Företaget behåller cykeln, t.ex. som en delad cykel, och fortsätter att löpande betala månadsavgiften.
5. Företaget avslutar leasingavtalet och betalar resterande kostnad för cykeln i en klumpsumma för att sedan ta över ägandeskapet av cykeln.
Vanligtvis finns det 2-6 st så kallade beställningsfönster, vilket är perioder om 2 veckor där de anställda kan beställa sina förmånscyklar från våra partnerbutiker.
Exakt antal beställningsfönster och tillhörande tidsplan bestäms i samråd med arbetsgivaren vid implementeringen av EpassiBIKE.
Generellt kan cyklar försäkras genom de anställdas hemförsäkring. Arbetsgivare kan även erbjuda sin egen försäkring eller så kan anställda ha en tilläggsförsäkring om så önskas.
Beroende på hur försäkringsbolaget kompenserar för stöld av cykel (ny cykel eller ersättning) så löses det genom att antingen avtalet sägs upp och ersättning används för resterande finanseringsbelopp, eller att kontraktet fortsätter som vanligt.
Allt arbetsgivaren behöver göra är att signera ett avtal och sedan är cykelförmånen igång! EpassiBIKE sköter sedan all administration kring service och hantering av förmånen, så att arbetsgivaren kan fokusera på annat.
Anpassa leasingplaner, tilläggstjänster och cykelmodeller så att det passar ert företag och er personal. Vi lyssnar till era behov och kan vara flexibla om förändringar sker under avtalstiden och förmånscyklar ska alltid gå att lämna tillbaka om så önskas.
Cykelförmånen ska vara lättillgänglig för alla. Vi samarbetar med fysiska cykelbutiker runt om i landet så att det alltid finns en lokal butik i närheten!
Som namnet antyder är en förmånscykel just förmånlig – både för arbetsgivaren och den anställde. EpassiBIKE cykelförmån är kostnadsneutral för arbetsgivaren.
Vi tror på långsiktiga kundrelationer som tillför värde för alla parter, så vi värnar om ert förtroende och levererar det vi lovar.
Vår professionella personal gör sitt yttersta för att hjälpa er att hitta de bästa lösningarna för just ert företag.
Vårt supportteam finns tillgängligt för alla möjliga frågor som kan dyka upp vid införskaffandet av EpassiBIKE cykelförmån.
Vid slutet av leasingperioden kan den anställde köpa loss sin cykel till cykelns restvärde enligt avtalat mellan EpassiBIKE och arbetsgivaren. Om kunden inte köper loss cykeln kommer den att returneras till EpassiBIKE.
Restvärdet är det värde till vilket cykeln och tillbehören kan lösas in i slutet av avtalsperioden. För EpassiBIKE-anställdas cyklar bestäms restvärdet utefter marknadspriset på cykeln. Vi brukar estimera att restvärdet ligger på omkring 20% av ursprungspriset.
Det finns inget krav på att erbjudandet ska gälla även personal med olika tidsbegränsade anställningar, till exempel vikariat, praktik eller semesterarbete. Men om en arbetsgivare väljer att erbjuda cyklar även till sådana personalkategorier omfattas även de av skattebefrielsen. En entreprenör omfattas också av skattefriheten om han erbjuds cykelförmån.
All utrustning som är en del av själva cykeln, så som lås, ringklocka och cykellampa ingår i förmånen. Övrig utrustning så som hjälm eller cykelskor ingår däremot inte.
Utrustning som ingår i cykelförmånen:
När en anställd är på en lång obetald tjänstledighet finns det flera alternativ:
1. Leasingavgifterna under tjänstledigheten dras av från den anställdes sista lön före planerad frånvaro.
2. Leasingavgifterna under tjänstledigheten dras av från den anställdes första lön efter att denne är tillbaka från frånvaron.
3. Leasingavtalet avslutas och de befintliga avgifterna betalas en gång för alla.
08-555 172 20
Våra telefontider är måndag-fredag kl. 08:30-17.00.
Öppettiderna kan komma att ändras på grund av helgdagar och utbildningsdagar.
Friskvård & Måltid
FAQ anställd & arbetsgivare
FAQ leverantör
Integritetspolicy Friskvård & Måltid
Lunchkort
FAQ anställd
FAQ arbetsgivare
Integritetspolicy & allmänna villkor Lunchkort
Kortrestriktioner 3D Secure FX valutaomräknare
Detta Visa-kort är utfärdat av Enfuce i enlighet med licens från VISA Europe Limited. Enfuce är vederbörligen auktoriserad och reglerad av den finska finansinspektionen som ett betalningsinstitut för elektroniska pengar enligt lagen om finansinstitut från 1994. Företagsregistreringsnummer 2992502-3.