Träna ute – här är bästa utomhusträningen.

Skriven av Admin


Nu när vårsolen lyser och värmen är tillbaka vill vi gärna vara ute så mycket som möjligt. Så varför inte kombinera det med utomhusträning? Då får du dessutom mängder av hälsoeffekter på köpet. Att njuta av naturen och slippa trängas på begränsad yta inomhus är heller inte fy skam. Men vilka är då vinsterna med utomhusträning och vad finns det för träningsformer att välja mellan? I detta inlägg kan du läsa mer om hälsofördelarna och hitta inspiration för att börja träna utomhus. 

Du vet väl att du även kan använda ditt friskvårdsbidrag till utomhusaktiviteter? Hitta din favoritleverantör här eller ta del av våra tips längre ned på sidan.  

Träna ute

Hälsofördelar med utomhusträning.

Bara att komma ut i friska luften, känna vårsolen i ansiktet och låta vinden leka med håret är orsak nog att ta träningen utomhus - men det finns betydligt fler fördelar än så:  

 • Att vara ute i naturen har en läkande och återhämtande effekt för sinnet. Stresshormonet kortisol sjunker medan må-bra-hormonerna endorfin, serotonin och oxytocin ökar. 
 • Den friska luften innehåller högre koncentration av negativa joner som gör att det är lättare att ta upp syret i cellerna. Detta innebär att du orkar träna hårdare utan att uppleva högre ansträngning – jämfört med samma aktivitet och intensitet inomhus. 
 • Naturligt dagsljus är viktigt för upptagning av vitamin D, vilket i sin tur hjälper kroppen att ta upp kalcium och mineraler, stärker immunförsvaret samt motverkar trötthet, depression och benskörhet.   
 • Studier visar att de som tränar utomhus känner större mental tillfredställelse och starkare vilja att upprätthålla träningen än de som tränar inomhus – oavsett väder.  
 • Utomhusträning är mer naturligt och skonsamt för din kropp. Det ojämna underlaget gör att du jobbar med fler muskler, tränar balans och koordination samt stärker ditt skelett.  
 • Att träna utomhus är stimulerande och utmanar både kreativitet och fantasi. Vad som helst kan bli ett träningsredskap; trappor, träd, bänkar, räcken m.m. Uppfinningsrikedomen gör att du får en rolig träning att längta till.   

7 tips på vad du kan träna utomhus.  

Variationsrikedomen gör att utomhusträningen passar alla. Vill du träna styrka eller kondition? Stressa av eller låta adrenalinet flöda? Träna ihop med andra eller vara för dig själv? Vad du än är ute efter så kan du uppnå det med utomhusträning! Här är 7 härliga exempel på vad du kan göra:  

 1. Löpning. Den kanske mest klassiska utomhusträningen – som egentligen bara kräver att du drar på dig skorna och ger dig ut. Om du springer ute i naturen får du dessutom en vacker upplevelse som hjälper dig att stressa ner och komma bort från vardagens måsten. Är du nybörjare inom löpning? Ta del av våra tips här. Är du tvärtom en van löpare som vill utveckla din teknik? Läs mer här. Du kan också hitta inspiration direkt hos våra leverantörer.

 2. Cykling. Genom att ge dig ut på cykeln så får du samma vinster som vid löpning – däremot är träningen mycket mer skonsam för dina muskler och leder. Det är alltså perfekt för dig som behöver mjukstarta och vill undvika skador, men också riktigt bra träning för den som vill köra ett utmanande pass. Cykling möjliggör dessutom lite längre distanser, vilket innebär att du kan uppleva många härliga platser samtidigt som du stärker kropp och kondition. 

 3. Bootcamp och gruppträning utomhus. Allt fler leverantörer flyttar nu ut sina träningspass utomhus och gör naturen till ett gym. Förutom den friska luften och den trevliga miljön så erbjuds du varierad, naturlig och framför allt rolig träning. Klicka här för att hitta en leverantör som erbjuder utomhusträning nära dig. 

 4. Utomhusgym. Offentliga gym i parker och rekreationsområden ger alla möjlighet att träna utomhus – när som helst. Dessa gym erbjuder ofta redskap för olika typer av styrketräning och du väljer själv hur du vill lägga upp ditt pass. Hittar du inget utegym i din närhet? Inga problem – du kan alltid hitta platser för att göra step-ups, dips eller att springa i trappor. Bara din fantasi sätter gränserna för vad som kan bli ett träningsredskap, men du kan också ta hjälp av våra leverantörer för vägledning.

 5. Vattenaktiviteter. Att använda sjöar, hav och andra vattendrag som träningsmiljö ger dig varierande träning i fantastisk miljö. Friskvårdsbidraget täcker många roliga vattenaktiviteter. Välj mellan att paddla kanot eller kajak, SUP, vind- eller kitesurfing, segling, vattenskidåkning m.m. 

 6. Yoga, meditation och tai chi. Så fort vädret tillåter är det många leverantörer som börjar hålla klasser i yoga, tai chi och meditation ute i grönområden. Stärk din kropp, finn din inre harmoni och förbättra din rörlighet samtidigt som den friska luften förhöjer upplevelsen. 

 7. Fotboll, basket och andra lagsporter. Gillar du att tävla och träna med andra? Varför inte dra ihop ett gäng kompisar eller kollegor och börja spela någon lagsport? I de flesta städer finns dessutom klubbar och föreningar att gå med i för mer organiserad träning. Glöm inte att du kan använda ditt friskvårdsbidrag till dessa aktiviteter! 


Tänk på att
välja en utomhusmiljö som känns bekväm, motiverande och inspirerande för just dig. Alla har vi olika preferenser – trivs du kanske bäst i skogen eller hittar du energi nära vatten och under öppen himmel? Peppas du av liv och rörelse omkring dig eller föredrar du avskildhet och lugn? Ge dig ut och upptäck vad som känns bäst för dig – så lovar vi att träningen kommer att bli en riktig höjdpunkt i livet!  

Ämnen:TräningUtomhusaktiviteter

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: