Epassi tar plats i Almedalen: Hur bygger vi framtidens hållbara friskvård?

Kopia av Namnlös design (7)

I ett Sverige där den psykiska ohälsan ökar och arbetslivet ställer nya krav, är det hög tid att omdefiniera vad friskvård faktiskt innebär. Under årets Almedalsvecka bjuder Epassi in till ett skarpt och framåtblickande samtal om nästa generations friskvård – med fokus på hur vi kan utveckla ett välkänt verktyg: friskvårdsbidraget.

Friskvårdsbidraget har sett likadant ut i decennier, trots att arbetslivet förändrats i grunden. I dag är det många arbetsgivare som vill ta ett större ansvar för sina medarbetares välmående – men som begränsas av regelverk som inte hängt med i utvecklingen. Epassi menar att vägen framåt inte handlar om att skapa nya, parallella system – utan om att bygga vidare på ett etablerat och fungerande verktyg.

Från vårt perspektiv ser vi att väldigt många arbetsgivare vill göra rätt – de vill ge sina medarbetare konkreta verktyg för att främja hållbar hälsa, inte minst kopplat till den växande psykiska ohälsan. Och det fina är att de redan har ett system på plats: friskvårdsbidraget. Det är välkänt, det är inarbetat, och kännedomen bland medarbetare är hög. Därför vore det både klokt och effektivt att bygga vidare på det – snarare än att starta nya, separata initiativ som riskerar att bli otydliga, underutnyttjade eller bortprioriterade, säger Åsa Severgårdh, vd för Epassi Sverige.

Epassi har över en miljon användare i Sverige och följer utvecklingen på nära håll. Det företaget ser är ett tydligt mönster: människor vill använda friskvårdsbidraget för att förebygga psykisk ohälsa – men hindras av dagens snäva tolkningar.

Friskvårdsbidraget är redan ett enkelt, kostnadseffektivt verktyg. Men det skulle bli mycket mer träffsäkert om det tilläts omfatta insatser som digital terapi eller sömnstöd – alltså det som många anställda faktiskt efterfrågar men som i dag inte omfattas av regelverket. Dessutom har maxtaket på 5 000 kronor inte justerats sedan 2018, trots inflation och ökade behov. I dag motsvarar det knappt 6 500 kronor i dagens penningvärde. Det är dags att uppgradera både innehåll och nivå, fortsätter Åsa Severgårdh.

 

Seminarium i Almedalen: “Det är 2025 – varför får vi fortfarande inte använda friskvårdsbidraget till terapi?”

I seminariet samlas experter, beslutsfattare och arbetsgivare för att prata om nästa steg för svensk friskvårdspolitik. Vad betyder egentligen friskvård i dag? Hur långt sträcker sig arbetsgivarens ansvar? Och vem tar ledartröjan för att få till en förändring?

Tid: Onsdag 3 juli 2025, kl. 10.00–10.45
Plats: Hälsodalen, Donnerska Huset, Visby
Medverkande:

  • Åsa Severgårdh, vd, Epassi Sverige
  • Jakob Olofsgård, riksdagsledamot (L), Socialutskottet
  • Kim Swing, HR-direktör, Ahlsell Sverige
  • Lena Lid Falkman, ledarskapsforskare, Karlstads universitet och Handelshögskolan i Stockholm
  • Li Åslund, psykolog, Global Head of R&D, Mindler
  • Moderator: Calle Fleur, chefredaktör för Chef och vd Chefakademin


Om Epassi 
Epassi är Nordens ledande plattform för personalförmåner, med en vision om att göra hälsa och välmående mer tillgängligt för alla. Genom ett brett utbud av aktiviteter inom friskvård, lunch och cykelförmåner inspirerar Epassi till en mer aktiv livsstil och välmående arbetsplatser.  

Kontakt:

Niloofar Niknam
Head of Marketing Epassi Sverige
niloofar.niknam@epassi.com