Nudging som verktyg för bättre personalhälsa.

Skriven av Admin

Med nudging underlättar du för människor att göra bättre val och därmed förändra beteenden, något som varit extra effektivt när det kommer till hälsa. Här får du veta hur du kan förbättra hälsan på din arbetsplats med hjälp av nudging.  

 nudging bättre personalhälsa

 

Vad är nudging? 

Nudging (på svenska “en knuff i rätt riktning”) går ut på att ändra människors beteenden genom att underlätta för dem att göra vissa val. Begreppet myntades av beteendeekonomen och ekonomiprofessorn Richard Thaler och hans kollega Cass Sunstein, vilket Thaler fick Nobelpriset i ekonomi för 2017. 

Det som inspirerade Thaler till sin nudging-teori var när personalen på en flygplats i Amsterdam minskade urinspillet i pissoaren med 80 % genom att sätta ett klistermärke med en fluga på insidan av pissoaren, vilket fick toalettbesökarna att försöka pricka flugan istället för golvet. 

Nudging är med andra ord ett verktyg som kan uppmuntra till hälsosamma beteenden. Det handlar om att förstå hur människor tänker och utifrån det underlätta för dem att av egen vilja göra val som är bättre för dem och för andra runt omkring dem. Det rör sig alltså inte om att förbjuda något eller skapa val som är vilseledande eller obligatoriska.  

 
Nudging för bättre personalhälsa. 

De allra flesta människor vill må bra och ta hand om sig själva. Om de sedan inte gör det beror ofta på att de inte vet hur de ska skapa förändring, eller för att det är mycket enklare att fortsätta med samma ohållbara livsstil än att förändra den. Att erbjuda friskvårdsbidrag är en fantastiskt bra inledning för att motivera de anställda, men det lägger trots allt över ett stort ansvar på medarbetaren själv. Med hjälp av nudging kan du som arbetsgivare underlätta för medarbetaren att ta det där första steget.  

Det viktigaste är att skapa en stöttande miljö, där medarbetaren aldrig känner sig bedömd utefter sin hälsa eller fysik. Om din arbetsplats genomför hälsokontroller är det viktigt att ni är engagerande, uppmuntrande och motiverande under hela processen. Det ska inte kännas som att medarbetaren kontrolleras för att sedan bedömas, utan att det enbart görs med individens hälsa i fokus.   

 

Hur går det till i praktiken? 

Hur kan ni då använda nudging i praktiken för att skapa en mer hälsosam arbetsplats? Nudging handlar om att skapa en beteendeförändring över tid, för att lyckas med det behöver du därför analysera, experimentera och utvärdera processen. Det som funkar på en arbetsplats avgör inte hur det ska gå till på alla arbetsplatsertesta er fram för att se vad som funkar hos er. Med det sagt kan du se följande exempel som inspiration.  Satsa på medarbetarnas hälsa och friskvård.

 

  • Mer trappor, mindre hiss-åkande.
    Sätt klistermärken med fotsteg från ingången, förbi hissen och upp i trappan. Många av dina medarbetare kommer att följa fotstegen instinktivt och inte reflektera över att de inte tog hissen. Vardagsmotion av det här slaget är ett mycket effektivt sätt att få in mer rörelse under dagen.
  • Promenadmöten.
    Be medarbetarna att välja hur mötet ska hållas när de bokar. Det kan du uppmuntra till genom att skriva in alternativen under plats (så att de ser ut som mötesrum). Skriv ”Promenadmöte” med en glad emoji eller något tecken innan namnet, så att det här alternativet dyker upp först i listan. Se även till att själv bli en flitig inbokare av promenadmöten för att föregå med gott exempel och inspirera fler.  
  • Kontorspromenad till skrivaren.  
    Flytta skrivaren längst bort i lokalen eller pYtterligare ett knep för ökad vardagsmotion är att ta bort eventuella papperskorgar vid skrivborden och placera en större sådan längst bort i lokalen, så att medarbetarna behöver resa sig och promenera en bit för att slänga saker. 
  • Avlägsen papperskorg. 
    Placera den på ett annat våningsplan, sätt får du automatiskt dina medarbetare att ta några extra steg när de ska skriva ut. Detta kan även få effekten att de i mindre grad skriver ut onödiga papper, vilket har en positiv inverkan på miljön 
  • Snacks med god energi. 
    Ställ ut frukt och nötter lättillgängligt på arbetsplatsen och gör onyttigt snacks mer svåråtkomligt, till exempel högt upp i ett skåp längst in i köket eller ta bort det helt. Genom att byta ut godis med kortsiktig energi mot naturligt snacks får ni energin att räcka hela dagen. 
  • Minimera stillasittandet.
    Byt ut alla skrivbord till höj- och sänkbara, så att dina medarbetare har möjligheten att stå upp och jobba. Stillasittande kan ge många negativa konsekvenser för hälsan, så uppmuntra medarbetarna att stå upp i alla fall en gång innan lunch och sedan en gång till på eftermiddagen för att bryta denna skadliga vana.  

    För de som arbetar hemifrån går det att skapa ett ståskrivbord av saker man har hemma. Du som arbetsgivare kan även köpa in små laptopbord (som ser ut som sängbrickor) för medarbetarna att ställa på befintligt arbetsbord hemma. 

  • Underlätta för hållbar transport.  
     Satsa gärna på ett cykelgarage eller betala en del av kostnaden för kollektivtrafiken för att bidra till såväl hälsosam livsstil som hållbara val.  
  • Peppande personliga meddelanden. 
    Med personliga mejl, chatt-konversationer, sms eller push-notiser i webbläsaren är det idag enklare än någonsin att uppmuntra och motivera dina medarbetare till rätt beteende. Påminn dem om att göra den där andningsövningen ni gått igenom på veckomötet eller skicka beröm i slutet av arbetsdagen med en uppmuntran om att ta en nypa frisk luft. 
  • Ökat nyttjande av friskvårdsbidraget.
    Här gäller det att uppmuntra och förenkla för medarbetaren. Lägg gärna information om friskvårdsbidraget överst i medarbetarportalen. Skicka uppmuntrande meddelanden till de medarbetare som ännu inte använt friskvårdsbidraget. Medarbetare som i högre grad nyttjar sitt friskvårdsbidrag blir både gladare och mer produktiva – så inspirera dem redan idag att boosta dem själva med en välgörande aktivitet. 

 

Inspirerad till att prova på nudging på din arbetsplats? Kul! Vi rekommenderar att börja med en sak i taget och långsamt börja vänja in folk i mer hälsosamma vanor för att undvika friktion. Nudging handlar ju trots allt om att få människor att agera utan att de ens lägger märke till det, så här gäller det att agera smart! Vi hjälper dig mer än gärna på vägen.  
 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: