4 hälsotrender att hålla koll på.

Skriven av Admin

Hälsa och välmående ligger alltid högt på agendan inom HR. Men med det föregående årets sociala distansering, övergång till och från distansarbete, oron över situationen och förändrade vanor när rutiner med gruppträning förändrats är behovet av en god hälsa starkare än någonsin. De här fyra hälsotrenderna inom HR handlar samtliga om att förbättra livskvaliteten för dina medarbetare, vilket inte bara kommer att gynna dem utan även företaget.

 hälsotrender

 

Våga prata om mental hälsa.

Pandemin skapade en stor oro för många, dels för den egna hälsan men den sociala distanseringen bidrog även till att allt fler upplevde ångest, ensamhet, sömnsvårigheter och oro för framtiden, enligt Folkhälsomyndigheten. Den försämrade psykiska ohälsan och stressen går inte bara ut över dina medarbetares jobbvardag, utan även över deras fritid, sömn och matvanor. Därför är det viktigt att som arbetsgivare satsa på det psykiska välbefinnandet i företaget. Det kan göras genom att bjuda in till enskilda samtal med medarbetarna, skapa mindre samtalsgrupper för att öka känslan av samhörighet, bjuda in till digitala föreläsningar på ämnet, skapa ett wellnessprogram eller erbjuda samtalsstöd.

 

Hitta balansen mellan arbetsliv och fritid.

Balansen mellan arbetsliv och fritid är förstås alltid viktig för att undvika utbrändhet och onödig stress. Den gränsen har dock blivit mer flytande, när arbetstiden förflyttats till hemmet. Till skillnad från när man jobbade på kontoret och ofta lämnade kvar datorn när man gick hem kan arbetsdagen nu starta så fort du klivit ur sängen, och fortsätta hela kvällen. Som arbetsgivare behöver du därmed se över vad du kan göra för att hjälpa dina medarbetare med den här gränsdragningen.

När vi nu återvänder till kontoren i olika former kan det återigen vara svårt att hitta hur man drar gränserna mellan arbete och privatliv, och där de sociala interaktionerna i arbetet kan vara en stor chock för många som levt isolerat under lång tid. Att planera för att gå tillbaka till kontoret är en tuff uppgift, och det kan vara många individuella faktorer som påverkar hur detta ser ut.

 

Bjuda in till aktiva möten.

Den sociala delen av arbetet har fått sig en törn på grund av distansarbetet. Många företag har försökt ersätta kafferasten eller julfesten på kontoret med en digital variant, vilket uppfyller en viss del av de sociala behoven. Men det finns möjlighet att slå två flugor i en smäll och främja både det sociala och fysiska välbefinnandet. Genom att bjuda in medarbetare till en 30-minuters session virtuell yoga, styrketräning, löpning eller promenad investerar du både i dina anställas hälsa och sociala välmående. Vi har samlat våra bästa tips på hur du arrangerar en kick-off på hälsotema, oavsett om det är på distans eller på plats, samt hur du kan underlätta teambuilding på distans,

 

Satsa på medarbetarnas hälsa och friskvård.

Att ta hand om sig själv och sin hälsa har förstås hamnat i fokus under pandemin, samtidigt har upparbetade rutiner förändrats och mer tid har spenderats hemma. Därför har man kunnat se att fler arbetsgivare valt att satsa extra mycket på sina medarbetares hälsa genom olika digitala initiativ.

Erbjuder du dina anställda ett friskvårdsbidrag och uppmuntrar dem att använda det (till aktiviteter på plats eller träning online) har du kommit en bra bit på vägen. Vill du främja dina medarbetares hälsa och välmående ytterligare kan du skapa ett wellnessprogram med digitala hälsoföreläsningar, livestreamad träning, meditations-webbinarier och andra aktiviteter som de anställda efterfrågar.

 

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: