5 tips för att skapa teamkänsla på distans.

Skriven av Admin

Distansarbete har resulterat i att vi förlorat mycket av de vardagliga sociala kontakterna vi tidigare tog för givet. Därför kan det vara både svårt och utmanande att skapa eller upprätthålla en teamkänsla på jobbet. Snart är vi förhoppningsvis tillbaka till kontoret till viss del, även om distansarbetet troligtvis är här för att stanna i någon form. Så även om vi ser en viss återgång till arbetsplatserna, är det viktigt att fortsätta fundera på hur man bygger ett team på distans.

working-at-the-office

Det är framförallt lunchrasten som spelar en viktig roll i att skapa relationer med kollegor. Deltar man inte under lunch och fikaraster på jobbet är det lätt att man hamnar utanför.

– Människor tycker att det är en viktig sak att dela mat med andra. Lunchen är inte bara ett ”hål” där det går att få in ett möte. Att dela måltid är alliansbyggande, säger Nicklas Neuman, docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet i Epassis Lunchrapport.

Därför är goda relationer på arbetsplatsen väldigt viktiga, och för att kollegor ska kunna komma dit krävs det att vi lär känna varandra utanför den professionella rollen. Men det kan vara svårt när alla sitter vid sin skärm, hemma. Därför har vi samlat våra 5 bästa tips på att skapa teamkänsla på distans:

Gemensamma fikaraster

Bara för att vi inte längre sitter på ett kontor betyder inte det att fikarasterna behöver försvinna. Boka in en kvarts fikarast varje vecka där ni alla tar en kaffe tillsammans och småsnackar om allt och inget. Det kommer förstärka vi-känslan i gruppen.

Stegtävling

Att anordna en stegtävling är dels ett bra sätt för att uppmuntra till fysisk aktivitet, men också för att se till att dina anställda varje dag kommer ut och får frisk luft. Dessutom skapar det en teamkänsla eftersom all tävlar mot samma mål. Se till att också bestämma ett åtråvärt pris så folk blir engagerade och sugna på att vinna.

Digital AW

Ha digitala aw’s med olika typer av aktiviteter varje vecka. Det kan vara allt ifrån frågesporter till musikquiz. Utse en ny person varje vecka som får ha ansvar för att hitta på en aktivitet. Kahoot är bland annat ett bra verktyg för att skapa frågesporter online där alla kan vara med och tävla på sin mobil.

Gissa vems kylskåp

Man brukar säga att ens kylskåp säger mycket om en person. Se om det stämmer och be varje medarbetare att ta en bild av sitt kylskåp. Låt sedan alla para ihop rätt person med rätt kylskåp, flest poäng vinner.

One-to-one samtal

Det är viktigt att inte glömma bort den enskilda individen. Ta dig tid att höras med dina kollegor eller anställda för att kolla läget, småsnacka, eller fråga hur helgen varit. Det lilla kan göra stor skillnad, så se till att uppmärksamma varandra.

Lycka till!

 

Vill du läsa mer om hur man får till den sociala samvaron på distans? Hälsocoachen Camilla Rova har delat med sig av sina bästa tips här.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:PersonalförmånerLunchförmån

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: