Tips på rörelseövningar på jobbet.

Skriven av Admin

Vare sig du jobbar på ett kontor eller på ett lager så är det viktigt att komma ihåg att din kropp behöver variera position. Människokroppen är gjord för både belastning och rörelse och mår bra av det – så länge belastningen och rörelserna varierar, och att det finns tid för återhämtning emellanåt.

Precis som med träning i vardagen så är det viktigaste inte vad man gör utan att man gör det. Att ställa sig upp en liten stund är därför bättre än att inte röra kroppen alls. Tycker du det är svårt att ta tag i att ändra arbetsställning eller göra rörelseövningar under dagen så kan det vara en bra idé att kroka arm med några kollegor. Bestäm två klockslag då ni varje dag tar en liten paus och gör några rörelseövningar.

rörelseövningar på jobbet

Nackgympa.

Stel nacke och axlar känner nog de flesta igen – vare sig man jobbar vid skrivbord eller på golvet i butik. För att släppa på spänningarna i nacken kan det räcka med att luta nacken åt sidorna för att få till en stretch. Att ta några djupa andetag kan också göra gott för nacke och axlar. Vid stress så har man en tendens att ta ytliga andetag vilket gör att man spänner axlarna.

Stå upp.

Du som har ett jobb där man står och går mycket slipper problemen med att vara stillasittande. Tillhör du å andra sidan dem som sitter ner vid ett skrivbord åtta timmar om dagen så bör du omedelbart börja stå upp! Har du inte ett höj- och sänkbart skrivbord ska du genast ta upp det med din arbetsgivare. Att ställa sig upp några gånger om dagen gör att du sträcker ut kroppen och att den får vara i upprätt, naturligt läge en stund, vilket gör att risken för förkortade muskler minskar.

Plankan.

En riktig klassiker, som dessutom är en vanlig övning att köra dagligen på många arbetsplatser, är plankan. Superbra övning som går att göra rätt upp och ner på golvet där du står. Plankan stärker hela core-muskulaturen vilket ger en stabil och bra hållning. Kör gärna varje dag, några minuter varje gång.

Höftstretch.

Sitter du mycket eller har värk i ländryggen så behöver du stretcha höften för att motverka att muskeln blir förkortad. Till denna övning behöver du bara en stol. Sitt på stolen med båda fötterna i golvet, lägg ena foten på motsatt knä, svanka ryggen lite och fäll framåt samtidigt som du lätt trycker ner knät. När du känner stretchen på baksidan kan du hålla kvar i tio sekunder.


Ämnen:Friskvård

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: