Vanliga missförstånd kring friskvårdsbidraget.

Skriven av Admin

Har du koll på friskvårdsbidraget? Här är några av de vanligaste missförstånden.

Kan friskvårdsbidraget ersätta kostnader för träningsutrustrustning, så som skor?

Nej, ingen utrustning får bekostas med friskvårdsbidraget. Det är själva aktiviteten som är bidragsberättigad. Exempelvis är löpning en godkänd friskvårdsaktivitet men kostar ingenting att utöva, förutom utrustning. För att få ut mer av löpträning med hjälp av friskvårdsbidraget kan du gå på löpinriktade pass på gym, samla ihop ett lag och anmäla er till ett motionslopp, gå en kurs med en löpcoach för att förbättra din löpteknik eller gå på massage.

Sparas mitt friskvårdsbidrag till nästa år om jag inte nyttjar det?

Används inte friskvårdsbidraget inom ett år brinner det inne och kan inte nyttjas efter detta. Vanligtvis är brytdatum för friskvårdsbidraget i samband med årsskiftet men det kan variera beroende på vilken policy arbetsgivaren har. Perioden för inom vilken friskvårdsbidraget måste nyttjas kan också vara kortare än ett år, beroende på vilken policy arbetsgivaren har.

Är det min hemkommun som bestämmer summan av friskvårdsbidraget?

Nej, det är arbetsgivaren som bestämmer hur högt friskvårdsbidraget ska vara. Det finns inte heller någon generell summa på hur stort eller litet friskvårdsbidraget skall vara men en vanlig riktlinje är att bidra med en summa som motsvarar kostnaden för upp till ett årskort på ett gym eller motsvarande, aktiviteter som kostar mer än så ses inte längre som av enklare slag och mindre värde och kommer att förmånsbeskattas och är därmed inte bidragsberättigade.

Gäller friskvårdsbidraget bara för gym?

Nej. Olika arbetsgivare kan ha olika policys för vad friskvårdsbidraget kan användas till men Skatteverket godkänner motion eller annan friskvård av mindre värde och enklare slag. Hit räknas många aktiviteter utöver gymträning. Lagsport, så som fotboll, handboll, volleyboll med flera är exempel på aktiviteter friskvårdsbidraget kan användas till. Du kan även utöva racketsporter, simma, dansa och klättra på klättervägg. Det är inte bara fysiskt utmanande och pulshöjande aktiviteter som är godkända utan du får gå på massage, gå till en mental coach för stresshantering eller ta hjälp av program för nikotinavvänjning eller viktnedgång. Se hela Skatteverkets lista här

Kan jag använda friskvårdsbidraget till rehabiliterande behandlingar för exempelvis ryggont orsakat av statiskt arbete?

Nej. Många blir stela och får ont på grund av stilla arbete vid en dator och tänker att friskvårdsbidraget borde kunna bekosta besök hos en naprapat eller kiropraktor för att få hjälp med problemet. Naprapati, kiropraktik eller rehabiliterande behandlingar är inte godkända friskvårdsaktiviteter då de anses verka just rehabiliterande och friskvårdsaktiviteter skall verka förebyggande. Istället för att åtgärda uppkomna problem ska du använda friskvårdsbidraget att ägna dig åt aktiviteter som stärker dig för att förebygga ohälsa och skador. Blir du lätt stel? Läs mer om rörlighetsträning här.

Ämnen:Friskvård

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: