Detta ingår i friskvårdsbidraget.
Vad menas egentligen med friskvård? Vad ingår i friskvårdsbidraget och vilka aktiviteter är godkända - och inte? Det finns mängder med saker du kan göra med ditt friskvårdsbidrag, men det finns också några saker att tänka på och aktiviteter som inte gäller som friskvård. Vi reder ut de vanligaste frågorna!
Vad är friskvård?
Friskvård är ett samlingsbegrepp för hälsofrämjande tjänster. Med detta menas aktiviteter med inslag av motion eller behandlingar som är avstressande, motverkar ömhet eller stelhet. Olika typer av hälsorådgivning och nikotinavvänjning räknas också som friskvård.
Vad godkänns som friskvård?
Det finns ingen komplett lista som beskriver samtliga aktiviteter som man kan använda friskvårdsbidraget till, utan det godkänns med utgångspunkt från lagar och praxis. Friskvård avser motions- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag till ett mindre värde. Nedan har vi listat ett gäng godkända aktiviteter samt exempel på ej godkända aktiviteter.
- Aktiviteter med inslag av motion.
Med inslag av fysisk motion menas allt från gym och PT till boxning, simning, dans och pilates. Men även aktiviteter med enklare inslag av motion, till exempel bowling, agility eller gokart.
- Massage och behandlingar.
Du får använda friskvårdsbidraget för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet, som till exempel olika typer av massage. Förebyggande massagebehandlingar av enklare slag utförda av naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor är också godkänt. Detta innefattar dock inte behandlingar som syftar till att rehabilitera skador.
- Fysiskt krävande sporter.
I princip alla sporter med inslag av motion är godkänt.
- Anmälningsavgifter till motionslopp.
Anmälningsavgift till exempelvis löpning, cykling, skidåkning.
- Hälsoappar och onlinetjänster.
Abonnemang för appar och onlinetjänster som rör träning eller hälsa.
- Personligt träningskort eller klippkort på friskvård.
Friskvårdsbidraget kan användas för att täcka kostnaden för ett årskort, klippkort eller liknande, förutsatt att det tydligt framgår vilken motions- eller friskvårdsaktivitet det gäller. Kortet måste vara utfärdat av den leverantör som erbjuder aktiviteten och ska vara personligt samt ej överlåtbart. Det är inte tillåtet att använda friskvårdsbidraget för att köpa presentkort som senare kan nyttjas för olika aktiviteter, eftersom ett presentkort betraktas som ett betalningsmedel och inte en godkänd friskvårdsaktivitet.

Vad godkänns inte som friskvård?
Enligt Skatteverket gäller följande:
- Friskvårdsbidraget får inte bytas mot pengar.
- Aktiviteter utan inslag av motion får kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara skattefritt.
- Förmånen är personlig och kan inte nyttjas av eller för någon annan än dig själv.
Sedan finns ett gäng aktiviteter som befinner sig i gränslandet eller som ibland misstas för vad som kan betraktas som friskvård. Nedan reder vi ut lite närmare vad som inte är godkänt att nyttja friskvårdsbidraget till.
- Medlemsavgifter och licenser.
Du kan endast betala kostnaden för själva aktiviteten med friskvårdsbidraget, och alltså inte för eventuella medlemsavgifter eller licenser.
- Naprapati, kiropraktik, physioterapi.
Behandlingar av fysioterapeuter samt naprapati och kiropraktik räknas som hälso- och sjukvård och gäller därför inte för friskvårdsbidraget. Om det däremot är en lättare massage som utförs av till exempel en kiropraktor, så kan du använda ditt bidrag till det.
- Spa-inträde.
Ett spabesök eller ett spa-inträde är inte godkänt som friskvård. Däremot kan du använda friskvårdsbidraget om spaentrén ingår i till exempel en massage, yoga eller ett träningspass.
- Skönhetsvård.
Skönhetsvård omfattas inte av reglerna för skattefri friskvård. Med detta menas behandlingar av huvudsakligt kosmetiskt syfte. Till exempel pedikyr, manikyr, Botox, hårborttagning, laser, bryn- och lashlift och olika typer av ansiktsbehandlingar.
- Hälsovård eller sjukvård.
Behandlingar som är hälsovård, medicinsk vård eller sjukvård godkänns inte som friskvård. Med detta menas åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador.
- Sola solarium.
Skatteverket bedömer att solariesolning inte gäller som friskvård då det tolkas som skönhetsvård och ingår därför inte i förmånen.
- Köp av produkter eller hyra utrustning.
Du kan inte använda friskvårdsbidraget till att köpa produkter eller hyra utrustning. Om du exempelvis ska spela tennis så räknas aktiviteten som friskvård, men om du hyr ett tennisracket i samband med bokningen så får du inte betala för rackethyran med din förmån. Om det däremot ingår utrustning i själva aktiviteten, så kan du betala med ditt friskvårdssaldo precis som vanligt.
- Köp till någon annan än dig själv.
Tänk på att friskvårdsbidraget enbart får nyttjas vid köp av tjänster som är godkända som friskvård. Det är viktigt att du följer Skatteverkets regler då det är du som nyttjar personalförmånen som ansvarar för att gällande regler efterlevs. Om du är osäker eller har frågor kring detta så är du alltid välkommen att kontakta oss på Epassi, alternativt läsa mer om reglerna på Skatteverkets hemsida.