Detta ingår i friskvårdsbidraget.

Skriven av Admin

Vad menas egentligen med friskvård? Vad ingår i friskvårdsbidraget och vilka aktiviteter är godkända - och inte? Det finns mängder med saker du kan göra med ditt friskvårdsbidrag, men det finns också några saker att tänka på och aktiviteter som inte gäller som friskvård. Vi reder ut de vanligaste frågorna!  

godkänd friskvård

Vad är friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som förebygger och boostar hälsan. Med detta menas enklare aktiviteter med inslag av motion eller behandling som är avstressande, motverkar ömhet eller stelhet. Du kan också använda bidraget till aktiviteter såsom kostrådgivning och rökavvänjning. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Vad gäller för friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda, till valfritt belopp. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Förmånen är personlig och kan inte nyttjas av eller för någon annan än dig själv. Detta eftersom arbetsgivaren betalar ditt friskvårdsbidrag och inte någon annans.

Skatteverket anger nedan krav för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

  • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000 kr som mindre värde).
  • Rikta sig till hela personalen.
  • Ska inte gå att byta mot pengar.

Vad godkänns som friskvård? 

Det finns ingen komplett lista som beskriver samtliga aktiviteter som man kan använda friskvårdsbidraget till, utan det godkänns med utgångspunkt från lagar och praxis. Friskvård avser motions- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag till ett mindre värde. Nedan har vi listat ett gäng godkända aktiviteter samt exempel på ej godkända aktiviteter.

Aktiviteter med inslag av motion.

Du kan använda ditt friskvårdsbidrag till en mängd olika saker som innehåller någon form av fysisk motion - allt från gymkort och PT till boxning, dykning och annan träning. Men även aktiviteter som  involverar moment av motion godkänns som friskvård. Exempel på detta är bowling, agility eller bodyflight. Som en tumregel kan man alltså säga att de flesta aktiviteter som innefattar motion, eller moment av motion, omfattas av friskvårdsbidraget.

Fysiskt krävande sporter.

I princip alla sporter som involverar motion omfattas av friskvårdsbidraget. Exempel på ej fysiskt krävande sporter som inte godkänns är dart, biljard och e-sport.

Anmälningsavgifter till motionslopp.

Om du ska vara med i ett motionslopp, tex löpning, cykling, skidåkning, så kan du betala anmälningsavgiften med friskvårdsbidraget.

Friskvårdsaktiviteter utan inslag av motion.

Behandlingar som är avstressande eller som lindrar ömhet och stelhet godkänns som förebyggande friskvård. Exempel på sådana aktiviteter är massage, akupunktur eller örtbad. Även aktiviteter för bättre balans, hållning, viktnedgång eller hjälp med att sluta röka ingår i begreppet välmående och omfattas av friskvårdsbidraget. Observera dock att en sådan aktivitet inte får överstiga 1000kr per tillfälle för att vara skattefritt.

Appar och webbtjänster.

Mobilappar eller prenumerationer som rör träning eller hälsa omfattas av friskvårdsbidraget. Friskvård online innebär allt från träningsklasser till stresshantering, löpning, yoga, kostrådgivning och personlig utveckling.

Personligt presenkort eller klippkort.

Du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag till att köpa presentkort eller klippkort, så länge det är tydligt vad det gäller för och att aktiviteten i sig är godkänd som friskvård. Dessutom måste det vara personligt och tydligt adresserat till dig själv - det går alltså inte att ge bort ett presentkort till någon annan.

Vad godkänns inte som friskvård? 

Det finns ett gäng aktiviteter som befinner sig i gränslandet eller som ibland misstas för vad som kan betraktas som friskvård. Nedan reder vi ut lite närmare vad som inte är godkänt att nyttja friskvårdsbidraget till.

Medlemsavgifter.

Du kan inte använda friskvårdsbidraget för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar, körkort, diplom och liknande. Detsamma gäller om du exempelvis behöver betala någon tränings- eller tävlingslicens.

Köpa eller hyra utrustning.

Tänk på att det bara är kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri, till exempel gymkort, startavgifter eller liftkort. Du kan alltså inte använda friskvårdsbidraget för att köpa eller hyra utrustning. Däremot kan du använda friskvårdsbidraget för att bekosta aktiviteten inklusive utrustning om det ingår utrustning i själva aktiviteten, exempelvis bowling där bowlingklotet ingår. Om du exempelvis ska spela pingis så räknas aktiviteten som friskvård men om du hyr ett pingisracket i samband med bokningen får du inte betala för rackethyran med friskvårdsbidraget.

Skönhetsvård.

Behandlingar som är skönhetsvård omfattas inte av reglerna för skattefri friskvård. Med skönhetsvård menas behandlingar med huvudsakligt kosmetiskt syfte. Till exempel pedikyr, manikyr, botox, hårborttagning, laser, bryn- och lashlift och olika typer av ansiktsbehandlingar.

Hälsovård eller sjukvård.

Behandlingar som är hälsovård, medicinsk vård eller sjukvård omfattas inte heller av reglerna för skattefri friskvård. Med detta menas åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. 

Naprapati, kiropraktik, physioterapi.

Behandlingar av sjukgymnaster, fysioterapeuter samt naprapati, kiropraktik och physioterapi räknas som hälso- och sjukvård. Det är alltså momsbefriat och räknas därför inte under friskvårdsbidraget. Om det däremot är en lättare massage som utförs och inte en regelrätt behandling, så kan du använda ditt bidrag till det.

Spa-inträde. 

Ett spabesök eller ett spa-inträde är inte godkänt att använda friskvårdsbidraget till. Däremot kan du använda friskvårdsbidraget för spa om det ingår i en friskvårdsbehandling - exempelvis en massage, yoga eller ett träningspass där spaentré ingår.

Köp till någon annan än dig själv. 

Förmånen är personlig och kan inte nyttjas av eller för någon annan än dig själv. Detta eftersom arbetsgivaren betalar ditt friskvårdsbidrag och inte någon annans.


Psst! Tänk på att friskvårdsbidraget enbart får nyttjas vid köp av tjänster som är godkända som friskvård. Det är viktigt att du följer Skatteverkets regler då det är du som nyttjar personalförmånen som ansvarar för att gällande regler efterlevs. Om du är osäker eller har frågor kring detta så är du alltid välkommen att kontakta oss på Epassi, alternativt läsa mer om reglerna på Skatteverkets hemsida

 

 

Ämnen:FriskvårdÅterhämtningTräning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: