Cykla i sommar – hälsoeffekter och tips på aktiviteter.

Skriven av Admin

Vill du ha en aktiv semester som kan upplevas i egen takt? Hoppa upp på cykeln i sommar! Inte nog med att det är en enkel och lättillgänglig motionsform med många hälsofördelar, det är dessutom ett miljövänligt transportsätt som bjuder på härliga stunder medan du susar fram. Cykling erbjuder även en bredd av upplevelser  allt från adrenalinkickar till lugna turer med vackra landskapsvyer. Nedan har vi listat 5 tips på aktiviteter med cykeln i fokus, det finns något för alla nivåer och intressen!  

Spana gärna in vårt utbud av leverantörer för att dra nytta av din friskvårdsförmån när du cyklar. Glöm inte att du även kan använda ditt friskvårdsbidrag för personlig anmälan till cykeltävlingar  vi hejar på dig! 

Cykling

Därför är cykling hälsosamt. 

Många cyklister beskriver att den stund man har för sig själv på cykeln är en form av mindfulness och psykisk avslappning. Men cykling är även en av den mest skonsamma och effektiva konditionsträningen som finns. Att sitta på en cykel ger nämligen en jämn belastning på kroppen och du slipper påfrestande stötar som till exempel löpning för med sig. Det innebär att du kan träna konditionen med minimal förslitning på muskler och leder. Med cykling sätts dessutom musklerna i arbete och du får jobba hårt med både rumpa och lår, även coremuskulaturen får sig ett gott träningspass.

Cykelaktiviteter för alla.

Cykling passar för alla - oavsett ålder, fysik och intressen. Upplev allt från lugna och rogivande stunder till aktiviteter som sätter fart på puls och adrenalin! Vilket av nedan 5 tips blir din favorit i sommar? 

1. Utforska Sveriges cykelleder. 

Sverige är vi lyckligt lottade med fantastiska cykelleder från norr till söder. Oavsett vilken typ av cykling du föredrar eller hur många dagar du har att tillgå, så finns det cykelleder för alla tillfällen. Tack vare allemansrätten får du cykla nästan var som helst, både i naturen och på enskilda vägar. Kom bara ihåg att hålla utkik efter särskilda restriktioner om du befinner dig i ett naturreservat.  

Här är några cykelleder du inte vill missa: 

  • Kattegattleden (390 km) 
  • Kustlinjen (560 km) 
  • Dalslandsleden (360 km) 
  • Sydostleden (395 km) 
  • Näckrosleden (700 km) 

2. Stigcykling.

Stigcykling innebär, precis som namnet avslöjar, att man cyklar på stigar  vilket alltså kan innebära det mesta i skog, naturområden eller på fjället. Här är det oftast mountainbike som gäller, snarare än en vanlig hederlig cykel. Hur fort du cyklar eller hur avancerad terräng du vill köra i är helt upp till dig, huvudsaken är helhetsupplevelsen och att komma ut i naturen. Om du inte vill ge dig ut på egen hand så finns det aktörer som erbjuder både turer och vägledning i ledområden.  

3. Downhill.

Downhill är en allt mer populär cyklelform som ger betydligt mer adrenalinrus och pirr i magen än en vanlig cykeltur. Det hela går ut på att åka utför en snitslad bana så fort du kan, vilket skulle kunna beskrivas som sommarens svar på skidåkningens störtlopp. Downhill innebär höga farter i brant och utmanande terräng med mängder av hinder längs vägen.  
 
Runt om i Sverige finns flera cykelparker där du tar med dig cykeln upp för en backe via lift eller till fots, sedan kastar du dig ut för nedfarterna. Det finns oftast olika backnivåer att välja mellan, vilket gör att både nybörjaren såväl som den mer erfarne kan ta del av det roliga.

4. Cykeln som transportmedel.

Att transportcykla låter kanske inte så spännande i sig, men tvärtom så är det är fantastiskt på många vis! Det viktigaste är att se till att man har något kul att se fram emot efter cykelturen – att du har ett härligt mål som väntar. Cykla till en ny utsiktsplats, restaurang, strand eller hem till en vän som bor en bit bort. Transporten blir inte bara en härlig stund, det är också en väg till ett grönare och hälsosammare liv!

5. Cykelsemester.

Cykelsemestern har återigen seglat upp  topplistan, där du antingen tar med dig din egen cykel eller hyr på plats. Vilken nivå du lägger cykelsemestrandet på är givetvis upp till dig. Gör en längre dagstur eller packa de stora ryggsäckarna med tält, mat och liggunderlag. Inte nog med att du får chansen att besöka platser du inte hade kunnat nå med bil, du hinner dessutom se mer än om du hade gått till fots.

Utöver de hälsosamma vinsterna med cykling så gör du en viktig klimatinsats på samma gång. Så – se till att njuta av olika cykelaktiviteter i sommar, ta del av positiva hälsoeffekter och bli en miljöhjälte på köpet!

Ämnen:TräningUtomhusaktiviteter

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: