Fördelar med att erbjuda lunchförmån

Personalförmåner är ett av de bästa sätten att attrahera talanger till ditt företag. Det kan vara allt från friskvård, till pensionsavsättningar, till olika typer av hälsoförsäkringar. En förmån som ibland förbises, men som både uppskattas och används regelbundet av alla anställda, är lunchförmånen och en subventionerad lunch.

team-building

Vi har listat några fördelar som kommer med att erbjuda en lunchförmån och uppmuntra goda lunchvanor:

 1. Attrahera talanger
  Anställda vill känna sig uppskattade och att deras ansträngningar gör skillnad, samtidigt som de vill ta del av ett företag som bryr sig om de anställdas välbefinnande. Med lunchförmån ges de anställda dels ett ekonomiskt incitament med subventionerad lunch av arbetsgivaren, dels ges en daglig påminnelse om att arbetsgivaren uppskattar dennes insatser och uppmuntrar till goda lunchvanor i samband med det dagliga lunchinköpet. Av ePassis kunder använder 8 av 10 lunchförmånen som en del i sin rekryteringsprocess för att attrahera talanger.

 2. Ökad sammanhållning och prestation i arbetsgruppen
  Studier har visat att arbetsgrupper som äter tillsammans har en bättre sammanhållning och genom det presterar bättre tillsammans. Gruppaktiviteter för att öka sammanhållning är oftast inte naturliga inslag i det vardagliga arbetet, och det kräver engagemang inför och under aktiviteten. Att äta tillsammans är däremot en naturlig del av vardagen, och blir därmed en kontinuerlig aktivitet för att öka gruppkänslan och sammanhållningen.

 3. Förbättrad hälsa
  Genom att äta regelbundet så hålls blodsockernivån på en stabil nivå, och vi har ork och energi för hela dagen. Att hoppa över lunchen ökar oftast småätandet och att vi tar genvägar för att få i oss energi. Genom att uppmuntra till goda vanor med regelbundna matintag och raster skapar du som företag förutsättningar för att dina anställda ska må bra hela dagen. Det har även visat sig att erbjudande av lunchförmån minskar antalet sjukdagar.

 4. Bättre fokus
  För att kunna prestera på topp under en hel arbetsdag är det viktigt att ta pauser. Precis som vi måste låta musklerna vila under ett styrketräningspass är det viktigt att låta hjärnan få chans att återhämta sig under arbetsdagen. Med en paus från sina arbetsuppgifter en stund så ökar den kognitiva förmågan och möjligheten att lösa problem framöver.

En lunchförmån är alltså ett effektivt sätt att såväl attrahera talanger som att ge sina anställda goda förutsättningar att både trivas och prestera på jobbet.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats.