Hur har lunchförmånen använts 2023?

Skriven av Admin

lunch ljus

 
Lunchförmånen fortsätter att vara en uppskattad förmån även under 2023 – Epassis statistik avslöjar åter igen en hög nyttjandegrad bland Epassikortets användare. Men hur har de använt sin lunchfBetala med (3)örmån? Läs vidare för att ta del av statistik och trendanalyser av det gångna lunchåret på Epassi.

Epassikortet fungerar på alla restauranger och matbutiker som accepterar VISA, och det är möjligt att genomföra köp dygnet runt. Det finns alltså ingen begränsning i att man endast kan köpa just lunch med kortet. Trots detta ser vi ändå att lunchköpet är en djupt rotad vana i oss för tredje året i rad är de flesta köp genomförda mellan klockan 11 och 13. Värdet av att unna sig en god måltid och att byta miljö vid lunchtid fortsätter att vara en mycket uppskattad tradition. 

 

Hur har lunchvanorna förändrats? 

När vi tittar på hur nyttjandet av lunchkortet har förändrats under de senaste 3 åren kan vi se att det hänger ihop med människors rutiner under- och efter pandemin.  

2021 Under 2021 såg vi att allt fler användare genomförde sina lunchköp i matbutiker – antagligen för att tillaga maten hemmavid till följd av att allt fler höll sig hemma under de rådande restriktionerna.  

2022 Nästkommande år, 2022, såg vi att Foodora peakade i statistiken. Användarna verkade alltså trötta på att laga sin egna mat, men ville ändå behålla bekvämligheten av att kunna äta sin måltid i lugn och ro – hemmavid eller på kontoret. 

2023 Vänder vi blicken till 2023 blir det tydligt att uteluncher gjorde en comeback – allt fler unnade sig restaurangluncher jämfört med tidigare år. Enligt SCB tappade restaurangsektorn 25% under pandemin, men är nu åter tillbaka på samma nivå som innan covid slog till.  

 

Ät ute – spara pengar. 

Ja, det låter ju helt galet. Men under det senaste året så har det genomsnittliga priset på Dagens Lunch ökat med 9%, samtidigt som en genomsnittlig matlåda har ökat med hela 20%, enligt SCB.  

Att unna sig en god utelunch har aldrig varit förmånligare! Med Epassis lunchförmån får man dessutom ca var tredje lunch gratis tack vare det fördelaktiga upplägget.

 

Om lunchförmånen.

Lunchförmånen är en kvarleva från 1970-talet då Svenska staten valde att skattesubventionera lunchförmånen för att uppmuntra svenskarna att äta ett lagat mål mitt på dagen på restaurang. Då förmånen var skattesubventionerad såg många företag nyttan i att kunna erbjuda och uppmuntra sina anställda att ta sig tid till en ordentlig lunchrast. Skattesubventionen lyftes dock 1991, men förmånen fortsätter att vara en uppskattad personalförmån hos såväl anställda som arbetsgivare.

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: