Trendspaning - så tränar vi 2022.

Skriven av Admin

Pandemin har onekligen medfört förändrade vanor och därmed nya former av träning. När vi nu tagit ett kliv in i 2022 ser vi att träningsvärlden fortsätter att påverkas. Utomhusträning ökar samtidigt som hemmagym och digitala alternativ blir allt mer etablerat. Detta kan vi bland annat se i American Sports College of Medicines (ASCM) årliga och globala studie, där de mest populära träningstrenderna rankas.* 

Träningstrender 2022

Vilka märkbara trender gäller för 2022? Hur förändras våra träningsvanor i takt med den växande teknologin? Ta del av vår trendspaning och läs om det kommande träningsåret.  

Wearables.

Du har sannolikt hört talas om wearables, förkortning för "wearable technology". Det handlar om bärbar teknik som gör det enkelt att hålla koll på hälsan, så som tränings- och aktivitetsspårare, smarta klockor, pulsmätare med mera. Enligt ASCM är detta träningstrenden som tar hem första plats för 2022. Teknologin utvecklas i rasande fart och efterfrågan likaså, så här gäller det att hänga med i loopen. Stegräknare, mätning av hjärtfrekvens, kroppstemperatur, kaloriförbränning, sömnkvalitet är bara några exempel ur det stora utbudet. Vi väntar med spänning för att se vad årets stora tekniknyheter kommer att erbjuda.  

Hemmagym.

Hemmagym behöver inte vara ett fullt utrustat träningsrum med skivstänger, löpband och träningscyklar - några enklare redskap räcker gott. Här finns möjligheten att skräddarsy sin egen träning och anpassa storlek och utbud efter vad man själv vill. Oavsett form och storlek så var det längesedan vi såg hemmagym vara så populärt som det är nu. Med en 2:a plats på ASCM:s lista kan vi räkna med att det är en trend som kommer att synas och höras under året.

Utomhusträning. 

Utomhusarenan är här för att stanna och kommer att fortsätta att utvecklas under 2022. Utomhusgymmen fortsätter att bli fler, leverantörer erbjuder allt fler pass utomhus och fantasin för nya aktiviteter har tagit raketfart. Vad som kanske började som en tillfällig lösning när gymmen höll stängt, har idag blivit en uppskattad vana för många. Utomhusträning hamnar på 3:e plats på ASCM:s lista. 

Onlineträning.

Onlineträning - digital streaming som möjliggör träning på distans under alla dygnets timmar, i form av livesända eller förinspelade pass. Under pandemiåren har detta vuxit sig oerhört populärt och utbudet från leverantörer har fortsatt att växa. Efterfrågan på att träna digitalt kommer med all sannolikhet finnas kvar under en lång tid framöver, men vi ser redan tendenser på att trenden börjat avta. Enligt ASCM:s lista kan förra årets förstaplacering för onlineträning jämföras med årets placering som nummer 9. Kanske beror detta på att allt fler väljer en variation mellan de många alternativ som erbjuds idag, eller så är det är ett resultat av återgång till det normala. 

Du vet väl att du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag för aktiviteter online? Perfekt för dig som vill kunna träna var och när du vill. Kika bland våra leverantörer och hitta din favorit. 

Styrketräning med fria vikter. 

Träning med fria vikter som till exempelhantlar, skivstångeller kettlebells har varit en växande trend under flera år, och är även idag en av de mest populära träningsformerna. Att träna med fria vikter innebär dels en flexibilitet eftersom du kan träna var du vill, dels en stor bredd vad gäller typ av träning. Det är dessutom något som lämpar sig för alla, då vikt och typ kan anpassas efter individ. ASCM:s lista får denna träningsform plats nummer 4. 

Hälsocoachning. 

Hälsocoachning är en trend som ökat stadigt de senaste åren, och 2022 är inget undantag – med den högsta placeringen någonsin som nummer 10 på ASCM-listan. Här handlar det om att ta hjälp av en coach för vägledning, uppmuntran och individuellt stöd - både för kortsiktiga och långsiktiga mål. Se var du kan hitta din närmsta hälsocoach.  

En av de saker som pandemin har lärt oss är hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa, kanske är det just därför som hälsocoachning blivit extra populärt idag. Vi har dessutom blivit extra påminda om vilken otrolig verkan fysisk aktivitet har på vårt mentala välmående. Läs mer om olika typer av hälsocoachning. 

ASCM:s topp 10 träningstrender:

  • 1. Wearables. 
  • 2. Hemmagym. 
  • 3. Utomhusträning. 
  • 4. Träning med fria vikter. 
  • 5. Träning för viktminskning.  
  • 6. Personlig träning.  
  • 7. HIIT (Högintensiv Intervallträning).  
  • 8. Kroppsviktsträning.  
  • 9. Träning online.  
  • 10. Hälsocoachning.

Ser du någon favorit i listan? Eller är det ingen av aktiviteterna som passar för just dig? Kika gärna in bland våra friskvårdsleverantörer och hitta en aktivitet i din smak! 

* ACSM:s Health & Fitness Journal-studie är en årlig och global undersökning där man förutspår branschtrender genom att intervjua personer som arbetar inom tränings- och hälsoindustrin.  

Ämnen:Träning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: