Här är träningstrenderna 2023.

Skriven av Admin

Vi har ett resultat! Årets ACSM:s Health & Fitness-studie * avslöjar vilka träningstrender vi kommer att se under året. Se topprankingen av de mest populära träningsformerna och läs om vad kan du nyttja ditt friskvårdsbidrag till. 

Blogg-bild mall (13)_gr

Hur har våra träningsvanor förändats när pandemin avtagit? Bärbar teknologi ligger fortsatt i topp, hemmagym minskar i popularitet och nya trender såsom funktionell träning gör comeback. Läs om det kommande träningsåret nedan! 

1. Wearables – bärbar teknologi. 

Du har säkert hört talas om ”wearables”, förkortning för wearable technology. Det handlar alltså om bärbar teknik som gör det enkelt att hålla koll på hälsan, så som tränings- och aktivitetsspårare, smarta klockor, pulsmätare med mera. Teknologin utvecklas i rasande fart och efterfrågan likaså, där stegräknare, mätning av hjärtfrekvens, kroppstemperatur, kaloriförbränning och sömnkvalitet bara är några exempel. Nu återstår det bara att se vilka tekniknyheter som kommer att prägla 2023.   

Friskvårdstips! Enligt Skatteverkets regler så är det inte godkänt att nyttja ditt bidrag till produkter – men du kan mycket väl nyttja ditt bidrag till friskvårdsleverantörer som erbjuder aktiviteter vilka inkluderar hälsomätning av något slag.  

2. Styrketräning med fria vikter.  

Träning med fria vikter som till exempelhantlar,skivstångeller kettlebells har varit en växande trend under flera år, och är även idag en av de mest populära träningsformerna. Att träna med fria vikter innebär dels en flexibilitet eftersom du kan träna var du vill, dels en stor bredd vad gäller typ av träning. Det är dessutom något som lämpar sig för alla, då vikt och typ kan anpassas efter individ.  

Friskvårdstips! Nyttja ditt bidrag till ett gympass med fria vikter, onlineträning eller till en PT som kan anpassa övningar specifikt efter dig.  

3. Kroppsviktsträning. 

Att träna med sin egen kroppsvikt som primärt motstånd är både lättillgängligt och effektivt. Det ökade intresset för kroppsviktsträning tros bland annat komma från de många hälsofördelarna som uppdagats senaste tiden. Du utmanas rent styrkemässigt men övar samtidigt din motoriska och koordinatiska förmåga - samtidigt som träningen ofta är väldigt skonsam. En annan stor fördel är att det hjälper dig öka din uthållighet och aktiverar flera muskelgrupper samtidigt.  

Friskvårdstips! Nyttja ditt bidrag till en träningsklass online, på gymmet eller till en personlig tränare som hjälper dig att komma igång med kroppsviktsträning. 

4. Träningsprogram för äldre. 

Denna trend betonar träningsbehoven hos äldre generationer. Människor lever längre, arbetar längre och vill även förbli fysiskt aktiva under hela livet. Då denna grupp i allmänhet har mer begränsad ekonomi så vi ser allt fler aktörer anpassa sina erbjudanden till den växande marknaden. Dessutom ökar antalet seniorpass av olika slag, där atmosfär och upplägg utgår från de äldres förmåga. 

Friskvårdstips! För dig som tillhör en något äldre generation – håll utkik efter seniorerbjudanden att nyttja ditt bidrag till. Även du som är yngre men är i behov av mer skonsam träning eller en aktivitet i lugnare tempo kan ta del av den anpassade träningen. 

5. Funktionell träning. 

Funktionell träning innebär att man förbättrar balans, koordination, styrka och uthållighet i syfte att förbättra dagliga aktiviteter – genom naturliga rörelser. Denna trend har varit typiskt för äldre och personer med skada eller annan fysisk svårighet, men under de senare åren har det blivit en populär träningsform för samtliga motionärer såväl som elitidrottare. Träningsformen kan vara både högintensiv och lågintensiv. Några exempel på övningar kan vara djupa knäböj, plankan, step-ups och att använda balansbräda. 

Friskvårdstips! Många leverantörer erbjuder idag särskilda funktionella träningspass, men även aktiviteter såsom yoga, cirkelfys eller HIIT inkluderar träningsformen. Nyttja ditt friskvårdsbidrag till att träna online eller upptäck utbudet på gymmet. Behöver du inspiration kan du alltid låta en tränare göra ett funktionellt träningsupplägg för dig. 

Topp 10 träningstrender 2023: 

  1. Wearables – (Bärbar teknologi). 
  2. Styrketräning med fria vikter.
  3. Kroppsviktsträning. 
  4. Träningsprogram för äldre.
  5. Funktionell träning.
  6. Utomhusträning. 
  7. Högintensiv intervallträning (HIIT).
  8. Aktiviteter för viktminskning.
  9. Anställning av certifierade fitnessproffs. 
  10. Personlig träning.

Ser du någon favorit i listan? Eller är det ingen av aktiviteterna som passar för just dig? Kika gärna in bland våra friskvårdsleverantörer och hitta en aktivitet i din smak!  

* ACSM:s Health & Fitness Journal-studie är en årlig och global undersökning där man förutspår branschtrender genom att intervjua personer som arbetar inom tränings- och hälsoindustrin.   

  

Ämnen:FriskvårdTräning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: