Träna i vatten – skonsamt och effektivt.

Skriven av Admin

Att träna i vatten är roligt och effektivt, samtidigt som det är väldigt skonsamt för kroppens muskler och leder. Här pratar vi inte bara motionssim och vattengympa idag erbjuder allt fler aktörer dans, yoga, styrketräning, löpträning och till och med cykling i bassängen! Detta är perfekt för dig som har ledvärk, belastningsskador eller bara gillar den smidiga känslan av att träna i vatten. Läs vidare och lär dig mer om fördelarna och de olika träningsformerna. Vi delar även med oss av några smarta tekniktips för vattenlöpning. 
 
Du kan också spana in utbudet hos våra leverantörer direkt.  

träna i vatten

Fördelar med vattenträning

Den mesta träningen som går att utföra i vatten är betydligt mer skonsam för kroppen jämfört med att utföra samma övning på land – här är några exempel på fördelarna med vattenträning:  

  • Minimal belastning.  
    Tack vare flytkraften väger du mindre i vatten, nämligen bara en femtedel av din kroppsvikt. Detta innebär också mindre belastning på leder, ligament, senor, skelett och muskler. Det gör vattenträningen extra bra för dig som till exempel har ledvärk, lider av benskörhet, har en belastningsskada eller är överviktig. 
  • Ökad rörlighet. 
    I och med att vattnet avlastar din kroppsvikt så får du också mer rörlighet när du tränar i bassäng. Smidigheten i musklerna ger dig en avspänd känsla och ökad kroppsmedvetenhet. 
  • Frisätter oxytocin. 
    Det varma vattnet är ett perfekt sätt att stimulera frisättningen av oxytocin – det så kallade kramhormonet. Detta gör att all typ av vattenträning kan fungera motverkande mot stress och bidra till både avslappning och välbehag.
  • Smärtlindrande effekt. 
    När du kliver ner i en tempererad bassäng slipper du värma upp en kall och stel kropp i början av träningspasset. Har du träningsvärk eller ont i kroppen kan du dessutom uppleva att du känner av det betydligt mindre än vad du gör på land, eftersom det varma vattnet blir likt en mjukgörande massage.
  • Effektiv träning.  
    Visst får du ökad rörlighet och minskad kroppsvikt i vattnet, men du får också större motstånd i jämförelse med när du tränar i luften. För att skapa rörelse så behöver du aktivera fler muskelgrupper än vanligt, vilket gör att vattenträningen blir en effektiv träningsform med hög energiförbrukning. 

Olika typer av vattenträning. 

Det finns många alternativ inom vattenträning, där du kan välja att fokusera på såväl rörlighet som kondition eller styrka. Idag hittar du nästan samma utbud av gruppträning som du gör på gymmet: aerobics, dans, stepup, core, vattenboxning, tabata, styrketräning med redskap, vattenyoga, pilates och vattengymnastik för gravida. Listan kan göras lång! En del anläggningar har dessutom spinningcyklar i bassängen eller använder sig av SUP-brädor.Det finns också mängder med olika redskap såsom bollar, hantlar, elastiska band och joggingbälten.  
 
Nyfikenvilken vattenträning som finns i närheten av dig? Klicka här för att spana in leverantörsutbudet. 

Vattenlöpning.  

Vattenlöpning har blivit alltmer populärt de senaste åren. Eftersom vattnet avlastar din kroppsvikt och du inte har någon direkt bottenkontakt blir det en skonsam löpningsform där du undviker de hårda stötarna. För dig med belastningsskador som till exempel löparknä eller hälsporre blir därför vattenlöpning ett perfekt alternativ. Det är också en bra träningsform för äldre eller för dig som helt enkelt vill variera din vanliga löpträning. När du tränar vattenlöpning använder du höftböjaren och baksida lår mer än vad du gör under ett löppass på land. På så sätt kan du enkelt träna dessa muskler för att dra nytta av dem i din övriga träning.  

Du kan träna samma typ av pass i vattnet som inom vanlig löpning – alltifrån distans till intervaller. Men då det kan vara svårt att få upp pulsen (vattnets tryck gör att mer blod går tillbaka till hjärtat och mer blod pumpas därför ut per slag) föredrar de flesta att springa just intervaller. Det lustiga med intervaller i vatten är dock att ju hårdare och fortare du springer – desto långsammare går det. Testa dig fram för att se vad som funkar för dig och för att nå just dina mål med träningen. 

Tekniktips för vattenlöpning.

Vid vattenlöpning är det några saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till tekniken:  

  • Behåll upprätt position.  
    Till skillnad från vanlig löpning, där målet är att springa lätt framåtlutad, ska du sikta på att ha en upprätt position i vattnet. Här kan ett flytbälte vara till stor hjälp, som namnet till trots inte håller dig helt flytande utan snarare hjälper dig hitta rätt höftposition i vattnet.   
  • Överdriv löpsteget. 
    Trampa inte vatten utan försök ta så stora och överdrivna steg som möjligt för att kompensera vattenmotståndet. Dra upp knäna högt och sparka snett bakåt.   
  • Sträck ut höften.  
    Spring i upprätt position, men undvik att bli sittande i steget. 
  • Pendla med armarna.  
    På samma sätt som du ska överdriva löpsteget så ska du även jobba lite extra med aktiva armar.  
  • Flexa med fötterna.  
    För att få med vadmuskulaturen kan du tänka på att flexa extra med fötterna.  

Som med nästan all typ av träning så kan du även inom vattenträning anpassa din träning till en nivå som passar dig och din dagsform. När du väl blivit bekväm i badkläderna kan du se fram emot både avslappnande, utmanande och rolig träning. Så vad väntar du på? Kicka igång hösten med fysisk aktivitet i en bassäng nära dig! 

Ämnen:FriskvårdTräning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: