Mat för hjärnan - så påverkar lunchen din prestation.

Skriven av Admin

Det är enkelt att tro att en kort eller ingen lunchpaus alls innebär att man ”vinner tid” under arbetsdagen. Men det är precis tvärtom! Utan påfyllning av energi kommer du bli trött, ha svårare att koncentrera dig och prestera sämre. I slutändan blir du istället ineffektiv och ditt arbete tar längre tid än om du hade haft en uppiggande lunch och goda näringsämnen i kroppen.   

Du vet väl att du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag till kostrådgivning? Kika bland våra leverantörer och låt dig guidas för att hitta matrutiner som passar just dig och dina förutsättningar.  

Kopia av Blogginlägg (1)

Hjärnan är ett grundläggande verktyg för en produktiv och effektiv arbetsdag, men den kräver också mycket energi för att kunna prestera. Forskaren Charlotte Erlanson-Albertsson menar att omkring 25% av den energi du får i dig genom maten tas upp av hjärnan, vilket skulle kunna översättas i ett exempel på 500 kalorier om du har ett totalt intag på 2000 kalorier per dag. Tar energin slut känner du oftast igen det som orklöshet, minneslust, kocentrationssvårigheter och dåligt humör. Detta beror på att blodsockret sjunker och du får bland annat brist på glykos, vilket kroppen försöker kompensera med olika hormoner. Bland dessa finns exempelvis adrenalin och kortisol, vilket förklarar det ibland griniga humöret.  

Vilken typ av kost behöver din hjärna? 

För att din hjärna ska fungera optimalt så behöver den ett balanserat tillskott av sex grundläggande näringskomponenter: kolhydrater, vitaminer, fett, protein, mineraler och vatten.  

  • Protein – Protein innehåller nödvändiga aminosyror för att kroppen ska kunna tillverka hjärnans nätverk av signalsubstanser. Dessa signalsubstanser är bland annat dopamin och serotonin, vilka påverkar bland annat sömn, humör, koncentration och inlärning. 
  • Kolhydrater Det är genom kolhydrater som kroppen får druvsockret glukos, vilket är hjärnans huvudsakliga energikälla. Tack vare glukosen kan energin transporteras via blodet till kroppens celler.  
  • Fett – Fettsyror är essentiella för hjärnans nervceller och signalsubstanser, utan dessa så svälter hjärnvävnaden. I ett sådant fall kommer inlärning, koncentration, och minne att påverkas negativt. Några av de bästa källorna för fettsyror är nötter, avokado, olivolja och linfröolja. Även feta fiskarter så som lax och makrill innehåller nyttiga fetter för hjärnan. 
  • Vitaminer och mineraler – Vitaminer och mineraler behövs för att hjärnan ska fungera ordentligt. Utan dem kan vi reagera i trötthet och dåligt humör, men också få ett försvagat immunförsvar. Vitaminer hjälper till att hålla både koncentration och minne i schack. Det finns totalt 13 livsnödvändiga vitaminer:  Vitamin A, B6, B12, C, D, E, K, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. 
  • VattenHjärnan är det organ som behöver mest energi, och faktum är att den består av hela 75% vatten. Enligt en artikel hos Karolinska Institutet bör du sikta på att få i dig cirka 1,5 till 2 liter per dygn, med utrymme för variation. Det finns även studier som visar att när du ger din kropp tillräckligt med vatten så kommer du kunna vara fokuserad längre och vara mer kreativ, och dessutom öka din tankeverksamhet med 14 %.   

Nu när allt fler arbetar mer hemifrån än tidigare kan det kännas extra svårt att prioritera lunchpausen eller att få in en god matrutin. Men det är viktigt att se till att dagens flexibla arbetsplats inte medför brist på näring och energi - oavsett var du befinner dig. Lunchen bör vara en del av arbetsdagen varje dag - hemma, utomhus, på lunchrestaurangen eller på kontoret. 

Enkla tips för en god lunchrutin: 

  • Blockera minst en timme i kalendern för lunchrast. 
  • Skapa en rutin med en kompis eller kollega där ni inspirerar varandra med lunchtips varje vecka. 
  • Jobbar du från kontoret? Se till att ta lunch samtidigt som kollegorna. 
  • Upptäck vad närområdet har att erbjuda, ta en promenad och testa en ny lunchrestaurang.  
  • Se till att äta din lunch i ett annat rum eller på annan plats än där du arbetar, det underlättar för att koppla bort från arbetet. 
  • Variation och balans är A och O. Kroppen är beroende av interaktioner mellan olika näringsämnen, så försök att se till att du får i dig de 6 sex grundläggande näringskomponenterna varje dag.  
  • Är det fint väder? Njut av dagsljuset och ät lunchen utomhus, det mår hjärnan extra bra av!
     

Förutom goda lunchrutiner så finns även en rad livsmedelsknep som kan vara värt att spana in för att boosta kropp och knopp, spana in vår tips här.  

Trevlig lunch! 

Ämnen:Kost

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: