Boosta immunförsvaret - mat som stärker dig.

Skriven av Admin

Vintersäsongens kyliga temperaturer och underskott av solljus kan ofta medföra att vi känner brist på energi. Dessutom är det många som nu brottas med förkylning, corona, magsjuka och influensa om vartannat. Därför kan mat som både boostar din energi och som stärker ditt immunförsvar komma väl till hands. För det är just genom magen, via tarmsystemet, där energi och viktiga näringsämnen tas upp. När tarmsystemet inte mår bra börjar kroppen protestera och motståndskraften svikta.

Mat som boostar immunförsvaret

En energirik dag börjar och slutar med näringsrik mat, där det viktigaste är att försöka upprätthålla en bred och balanserad kost. Gärna i kombination med fysisk aktivitet. Men det finns en rad livsmedelsknep som kan vara värt att spana in lite extra för ett ökat immunförsvar under dessa sjuktider. Vi har listat några exempel ur det stora utbudet - se om du kan hitta din favoritboost!  

Du vet väl om att du även kan använda dig av ditt friskvårdsbidrag för kostrådgivning?  

Citrusfrukter.

Att vi ska äta citrusfrukter för att hålla oss friska känner vi igen sedan barnsben. Och mycket riktigt så fungerar de som en stor källa till vitamin C, vilket i sin tur hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt immunförsvar. Apelsiner, som dessutom är extra goda under vinterhalvåret, är exempel på en citrusfrukt med antiinflammatoriska egenskaper och ett högt innehåll av antioxidanter. 

Äpplen.

Visste du att även äpplen är en stor källa till C-vitamin? Se bara till att få i dig äppelskalet (noga avsköljt), eftersom det är just där som en stor del vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter gömmer sig. Varför inte påminna dig själv med det gamla ordspråket "ett äpple om dagen är bra för magen”!

Havregryn. 

Havregryn är fullproppat med kolhydrater, protein, vitamin B och E och inte minst fibrer - vilket får igång blodcirkulationen och boostar dig ordentligt med energi.Innehållet av så kallade "avenantramider" sägs också ha antiinflammatorisk effekt. Studier visar dessutom att havrets unika fibrer ”betaglukaner” kan sänka kolesterolvärdet.  

Honung.

Honung är en riktigt smaskig naturmedicin känd för sin förmåga att förebygga infektioner. De antibakteriella egenskaperna gör gott för både tarmfloran och immunförsvar. En tesked i frukostskålen, det värmande teet eller ringlat över ugnsrostade rotsaker – mums!

Bönor. 

Bönor är inte bara goda, mångsidiga, och energiboostande - de är också väldigt näringsrika och innehåller bland annat järn, protein, och antioxidanter. Bönornas unika kostfibrer kan enligt forskning dessutom bidra till en hälsosam tarmflora. Detta eftersom dessa kolhydrater aktiverar tarmens goda bakterier som då förökar sig, och i sin tur bidrar till ett bra immunförsvar.

Vitlök.

Att vitlök är en bra ingrediens för immunsystemet är ingen hemlighet. Det är framförallt dess innehåll av allicin som är extra hälsosamt, eftersom det aktivt bekämpar bakterier och infektioner. Studier visar även att vitlökens sammansättning bidrar med antiinflammatoriska effekter och har märkbar antiviral effekt samt kan förebygga virusinfektioner.

Miso. 

Miso är gjort av bland annat fermenterade sojabönor och är rikt på aminosyror, essentiella vitaminer och mineraler som ger kroppen en boost. Som en fermenterad livsmedelsprodukt innehåller det även probiotika - det vill säga ”bra” bakterier som hjälper tarmsystemet att stärka ditt immunsystem. Miso är till exempel en vanlig ingrediens i den populära ramen-soppan, men kan såklart användas till mycket mer än det! 

Fet fisk.

Fiskar av fetare slag, såsom lax, tonfisk, makrill och sill innehåller stor mängd av de livsviktiga fleromättade fetterna omega-3. Dessa är, enligt Livsmedelsverket bland andra, nödvändiga för vårt immunförsvar och behövs för att kroppen ska kunna producera och reparera celler. Feta fiskar innehåller även vitamin D, en av de vanligaste bristerna under vintertid, som bidrar med antiinflammatorisk effekt och kan motverka infektioner.

Tranbär.

Tranbär är rika på C-vitamin och antioxidanter som är bra för immunförsvaret. Enligt en studie publicerat i National Library of Medicine innehåller tranbär beståndsdelar som har hämmande effekt på influensainfektioner. Ett riktigt superbär med andra ord! 

Varierad kost.

Kom ihåg att du inte kommer se några stora skillnader eller fördelar bara genom att äta en stor mängd av ett enda näringsämne eller livsmedel. Variation och balans är A och O för ditt välmående, din energi och ditt immunsystem. Kroppen är beroende av interaktioner mellan olika näringsämnen och bör inte ersättas med ensidig kost.

Den bästa vägen till ett hälsosamt immunförsvar är därför att se till att få i dig en blandning av frukter och grönsaker, året runt. Tillsammans med protein och kolhydrater av god kvalitet, och gärna en dos fleromättade fetter. Så länge du är snäll mot tarmen och matar den med med goda bakterier så kommer kroppen göra det svårt för oönskade bakterier att få fäste.

Är du intresserad av vägledning kring kosthållning eller är du i behov av individuell rekommendation? Hos oss på Epassi kan du nyttja ditt friskvårdsbidrag för olika typer av kostrådgivning. Kika bland våra leverantörer för att hitta något som passar dig.  

Håll dig frisk, ät gott, tvätta händerna och ta hand om dig! 

 

Ämnen:LunchförmånKost

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: