Detta händer i kroppen vid massage.

Skriven av Admin

Bara ordet massage i sig självt ger en avslappnande känsla i kroppen. Och just avslappning är något som många av oss behöver inkludera mer i vardagen. Men massage är mycket mer än så! Modern forskning visar till exempel att massage har mätbara positiva effekter på muskler, blodtryck, immunsystem och att det är effektivt mot värk, depression och stress. Låt oss kika mer på vad som faktiskt händer i kroppen och vilka fantastiska fördelar som följer med massage.  

Inte nyttjat friskvårdsbidraget ännu? Unna dig en välgörande stund hos någon av våra massageleverantörer innan årets slut.  

Blogg-bild mall (15)

Massage motverkar stress. 

Visst är det oerhört skönt när en professionell massör bearbetar kroppen och får varenda muskel att slappna av. Men massage är mer än bara en känsla, det händer mycket i kroppen när du masseras. Enligt en amerikansk forskningsrapport sänker en vanlig massage stresshormonet kortisol med i snitt 31 procent. Samtidigt stimulerar massagen produktionen av må bra-hormonerna serotonin och dopamin, som i undersökningen i snitt ökade med 28 respektive 31 procent. Även hormonet oxytocin frigörs och det sänker blodtrycket och stressnivåerna samt verkar hälsofrämjande för kroppen. 

Massage förbättrar immunförsvar och läkning.

När du får massage ökar din blodcirkulation och därmed även syretillförseln i blodet. Det är positivt för hela kroppen och de inre organen. En ökad syretillförsel till musklerna gör att deras läkning och återhämtning går snabbare. Det är alltså perfekt att boka in massage efter till exempel styrketräning. Men det är inte bara musklernas läkning som påverkas positivt. Enligt en undersökning vid Cedars-Sinai Medical Center medför endast en enda massagebehandling att antalet lymfocyter i kroppen ökar, det vill säga en typ av vita blodkroppar som är en viktig del av immunförsvaret. Forskarna kunde därför dra slutsatsen att regelbunden massage kan ha en mycket positiv effekt på inflammatoriska och autoimmuna tillstånd.  

Massage förebygger spänningshuvudvärk. 

Den vanligast förekommande typen av huvudvärk är spänningshuvudvärken, vilket orsakas av bland annat spända muskler men även av oro, stress och sömnbrist. Att få massage mjukar upp spända muskler, lindrar stress och kan minska just dessa bakomliggande orsaker till huvudvärk. I en amerikansk studie, där de som led av spänningshuvudvärk fick massage, såg man tydliga effekter. Antalet huvudvärkstillfällen per vecka minskade från drygt sex till två; dessutom minskade även värkens varaktighet med 50 procent.  

Massage är smärtlindrande. 

När du slår dig kan en vanlig reflex vara att du masserar området där det gör ont. Beröringen frigör kroppens egna smärtstillande hormoner, endorfiner, så att det gör mindre ont. Den ökade blodcirkulationen förbättrar läkningen och massagen har även en positiv inverkan på bindväven. Massage motverkar och minskar den bindväv som brukar bildas i skadade eller orörliga muskler och gör musklerna mer smidiga och elastiska. Man har även sett att masserade muskler uppvisar större muskelmassa.  

Massage är bra mot ångest och depression. 

Att få en massagebehandling är inte bara bra för kroppen, forskning har nämligen visat att massage även har en effekt mot ångest och depression. En studie vid the Mood and Anxiety Disorders Program på Emory University visade att de som led av ångest fick minskade besvär när de fick regelbunden massage. Exakt varför massage har en sådan positiv effekt på depression och ångest vet forskarna inte, men man tror att det är en kombination av olika saker som samverkar och får oss att må bättre – som att beröring frigör må bra-hormoner som dopamin, serotonin och oxytocin, att blodflödet till hjärnan ökar, att den parasympatiska delen av autonoma nervsystemet stimuleras av massagen och att massage minskar stress och förbättrar sömnen. Men man tror även att den stillsamma stunden av full uppmärksamhet, som en massagebehandling innebär, liknar en session av psykoterapi och därmed ger liknande effekter.   

Massage kan alltså vara väldigt mycket mer än en avslappnande stund och kommer väl till pass för många ändamål. Så se till att ge dig själv en massage och njut av de goda effekterna, både kropp och sinne kommer att tacka dig! 

Ämnen:FriskvårdÅterhämtning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: