Forskningsbaserade tips för en hälsosam livsstil.

Skriven av Admin

Dagens forskning visar att vår livsstil har stor betydelse för vår fysiska och mentala hälsa. Här är det framför allt tre hörnstenar som har stor inverkan, nämligen fysisk aktivitet, mental återhämtning och god hälsosam mat. Dessa tre delar är dessutom otroligt viktiga för att minska risken för folksjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes, viss typ av cancer och depression. Kom ihåg att du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag för samtliga områden.

Att skapa och bibehålla hälsosamma levnadsvanor kan dock vara en utmaning. Därför har vi tagit hjälp av vår friskvårdsleverantör LongLife Active, en forskningsbaserad tjänst som visar vägen mot en mer hälsosam livsstil. Nedan beskriver de hur du enklast uppnår dina mål för välbefinnande och balans i livet. Läs vidare för att ta del av deras bästa tips!

IMG01_rec

Så skapar och bibehåller du en hälsosam vana.

Skillnaden mellan en planerad handling och en vana är att en vana inte kräver belöningar som svar på vår handling. Exempelvis borstar vi tänderna utan ett behov att motivera oss om dess fördelar. Vi gör det på automatik för att det blivit en del av vår vardag. Nya planerade handlingar som att träna eller äta hälsosamt kan dock kräva mer från oss. De går inte på rutin och oftast behöver vi en knuff på vägen i form av en motivator eller belöning för att de ska bli utförda.  
 
En planerad handling kan bli till en vana. Hur lång tid det tar att skapa en vana är dock individuellt. En studie rapporterar att det tar mellan 18-254 dagar för individer att skapa en ny hälsosam vana. Det finns alltså inget magiskt nummer på hur många dagar det kommer ta för dig att skapa en ny vana.  
 
Då hälsa kräver kontinuerligt aktiva val kan vi även tappa vanor, så istället för att kämpa mot ett specifikt slutmål får vi ut mer av att fokusera på de faktorerna som långsiktigt kan hjälpa oss att skapa och bibehålla en hälsosam vana livet ut.  
 
Vad kan stärka dig på din resa mot en mer hälsosam livsstil? Ta del av tipsen nedan.
 

 • Upprepa handlingen på samma sätt och i samma situation.   
  Hitta upprepande situationer där du kan utföra din aktivitet på samma vis i din vardag.

  Exempel: ät alltid en frukt till frukost, ge alltid din kropp 5 minuters rörelse innan du ska laga mat, ta alltid trapporna på jobbet, börja alltid din arbetsdag med att jobba stående.   

 • Förberedelse.
  Skapa en yttre miljö som underlättar för dig att utför din planerade aktivitet.   
   
  Exempel: Äta mer frukt? Ha en fruktkorg i köket. Gå på morgonpromenad? Lägg fram kläder och skor kvällen innan. Äta långsammare? Skapa en lugn och behaglig matplats.   

 • Sänk tröskeln.
  Hitta en startnivå som är relevant för dig och din vardag. Börja där du kan och vill fortsätta med nöje.   

 • Påminn dig själv om ditt varför.
  Varför vill du leva ett mer hälsosamt liv? Finn din inre motivation genom att påminna dig själv om de vinster som följer med din handling.   

 • Associera din handling med en positiv känsla.
  Genom att associera handlingen med en positiv känsla blir det lättare att upprepa den.
  Även om det inte känns så härligt som du önskar kanske du kan lura dig själv?

  Exempel: Avsluta träningspasset med en låt som gör dig glad, laga en hälsosam middag till en
  podd som får dig att skratta eller tänk på en person som får dig att må bra när du ger dig tid åt återhämtning.  

 • Ta hjälp av närstående.
  Berätta för dina närstående om din nya vana så att den bli accepterad av din omgivning.
  Kan ni kanske göra det ihop? Genom att jobba i samma riktning kan ni skapa en miljö med färre hinder och utmaningar.  

 • Identifiera hinder.
  Vilka situationer, händelser eller umgängen i din vardag gör det svårare för dig att följa din hälsosamma handling? 
  Äter du för snabbt på jobbet på grund av en stressig miljö? Försvinner din tid åt träning för att du har svårt att säga nej? Småäter du ofta på helgen för att köksskåpen är fyllda av frestelser? Vilka är dina fällor och hur kan du undvika dem?  


Kom ihåg att det är viktigt att prioritera dig själv emellanåt och att det finns en mängd friskvårdsaktiviteter som kan hjälpa dig på vägen. Varför inte ta hjälp av vår partner Long Life Active eller spana in utbudet av friskvårdsleverantörer? Investera i din hälsa och se vad du kan nyttja ditt bidrag till redan idag.

 

Ta hand om dig!
 

Källor: Folkhälsomyndigheten 2022. Wood W, Rünger D. Psychology of Habit. Annu Rev Psychol. 2016, Lally P, van Jaarsveld CHM, Potts HWW, Wardle J. How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European journal of social psychology. 2010.  

 

Ämnen:FriskvårdÅterhämtningTräningKost

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: