Sommarens bästa bok- och poddtips inom träning och hälsa. 

Skriven av Admin

Under semestern får många av oss tid för inspirerande, peppande och rogivande läsning och lyssning. Varför inte kombinera det med en promenerad till stranden, när du chillar i hängmattan eller målar kolonilotten? De lediga stunderna blir också perfekta tillfällen att hitta inspiration till hur du kan boosta ditt välmående. Lyckligtvis finns det gott om böcker och poddar inom träning, friskvård och hälsa som kan hjälpa dig på vägen.  

Ta del av våra bästa tips nedan och inspireras i sommar! 

boktips poddtips

Boktips. 

 • 6 minuter om dagen: dagbok för välbefinnande.
  6 minuter om dagen är ingen vanlig dagbok. Istället för blanka sidor så ställs du en mängd olika frågor där dina svar hjälper dig till balans och välmående i vardagen. Tekniken bakom dagboken kallas positiv psykologi, då frågorna är utformade för att få dig att fokusera på de positiva sakerna i livet snarare än på negativa tankar som skaver. Dagboken kan bli ett verktyg som lär dig att tänka på ett nytt och uppskattande sätt, där tre minuter två gånger om dagen är det enda du behöver.
 • Skärmhjärnan.
  Anders Hansen, överläkare i psykiatri, skriver bland annat om fysisk och mental hälsa samt motion. I sin senaste bok ”Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda”, tar Anders upp hur dagens höga tempo, ständiga uppkoppling och digital stress påverkar den psykiska hälsan. Boken tar med dig på en spännande resa där du får förklarat på vilka sätt hjärnan inte är anpassad efter dagens digitala samhälle.  Du får även tips kring hur man kan ta mer hänsyn till sin hjärna och sitt psykiska välmående. Skärmhjärnan passar både i förebyggande syfte och för de som redan känner sig drabbade av digital stress.
 • Smygträna varje minut gör skillnad.  
  Leila Söderholm är träningsexperten och coachen som inspirerar tusentals svenskar till rörelse genom tidningar, bloggar och tv. Med nya forskningsresultat i ryggen visar hon i hennes bok ”Smygträna varje minut gör skillnad” hur vi kan bryta stillasittandets effekter och förbättra vår hälsa. Boken ger dig både fascinerande fakta, enkla övningar och korta träningsprogram. Inspireras till att nyttja vardagens små pauser till ökad rörelse och njut av de hälsosamma processerna som startas i kroppen varje minut spelar roll.  
 • PXP – Ditt bästa jag.
  Patrick Wahlberg är civilekonomen från Handelshögskolan som valde att satsa på hälsa och välbefinnande. Han insåg tidigt att om man inte är frisk fysiskt och psykiskt så spelar inte resten av livet någon större roll, och utifrån det så började han försöka förstå hälsa och välmående ur ett helhetsperspektiv. Enligt Patrick handlar optimal hälsa inte om kost, träning och god sömn i sig självt – utan även om relationer, sunda livsprinciper och stresshantering m.m. Han menar att man inte kan uppnå riktig hälsa förrän alla dessa delar är i balans, vilket är precis det som hans bok handlar om.

  I ”PXP – Ditt bästa jag” presenterar Patrick Wahlberg konkreta metoder för att optimera den fysiska och psykiska hälsan. Bland annat får du råd och fakta om träning, kost, sömn och meditation, recept på nyttiga och goda rätter, metoder för stresshantering, sorgebearbetning och goda värdegrunder. Målet är att du som läsare ska kunna använda metoderna för att bli friskare, piggare, starkare, gladare och få mer energi och balans i livet!   

Poddtips.  

 • Meditation och reflektion med Sanne.  
  Vad är det din kropp försöker berätta för dig? Det är vad denna podcast handlar om. Se det som en paus där du riktar ditt fokus inåt och ger dig tid till att samla nya krafter och återfå den energi som behövs för att fortsätta dagen. Här får du lära känna din kropp på djupet och förstå kroppens hemliga språk samt tolka fysiska symtom. Sanne tar dig genom guidade meditationer och lätthypnoser som blandas med coaching-tekniker och personliga reflektioner. 
 • HälsoHormoner. 
  HälsoHormoner är en podcast som tar upp allt som påverkar våra hormoner, det vill säga allt vi gör – hela tiden, varje dag. Det är hormonterapeuten Tine Worén och kostrådivaren Sofi Eklund som ligger bakom podden, där de diskuterar och inspirerar kring kost, rörelse, fertilitet, stress, sömn, giftminimering – och allt däremellan. De bjuder även in gäster till podden som kommer med fler intressanta insikter att lyssna till. 
 • Food pharmacy-podden. 
  Food Pharmacy, av Lina Nertby Aurell och Mia Clase, är ett av de mest kända hälsovarumärkena i Sverige. Lina och Mia korsade vägar för första gången när de båda mötte en 85-årig professor som hade ägnat nästan ett helt liv åt att studera vad som gör oss sjuka. En av de första sakerna han lärde dem var att vi har större möjlighet än vi kanske tror när det kommer till att påverka vårt välmående och förebygga sjukdomar. Genom att lyssna på deras podd ”Food Pharmacy-podden” så kan du få massvis med nyttig kunskap om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Podden passar för alla som vill äta sig till ett friskare liv! 
 • Yoga 360.  
  Yoga360 är podden av och med Sara Hoy och Veronica Jäderlund. Här får du följa med i en djupdykning i ämnen kring meditation och lära dig allt från att praktisera olika typer av yoga till att lyssna på diskussioner kring stora livsfrågor. De bjuder även in gäster som briljerar med sina yogakunskaper och meditationsinsikter.   
 • Tyngre träningssnack.  
  Tyngre Träningssnack är en podd där fysioterapeuterna Jacob Gudiol och William Walkeaoja går in på djupet kring ämnen som rör träning, hälsa och kost. Värdarna bjuder ofta in gäster som forskar eller arbetar inom ämnet för att göra det lättare för dig att förstå vilka påstående man faktiskt kan lita på och inte. Här kan du lära dig mer om trovärdiga källor och vinklade forskningsresultat, där du hittar avsnittsrubriker såsom ”Hög fettförbränning är inte detsamma som viktnedgång”, ”Svenskarnas kondition och betydelsen av den lilla dagliga rörelsen” och ”Varför vi vet mindre om kost än du tror”. Podden bjuder minst sagt på insikter du inte hade kunnat föreställa dig tidigare!  
 • Stresspodden   

  Stresspodden är Sveriges största podd om stress och stresshantering. I podden får vi höra beteendevetaren och samtalsterapeuten Maria Helander tillsammans med stresscoachen, journalisten och kostrådgivaren Petra Sundqvist diskutera stresshantering. Som lyssnare får du lära dig vad som händer i kroppen vid stress och vad du kan göra för att leva mer hälsosamt och stressfritt i vardagen. De tar bland annat upp sömn, återhämtning i rörelse och andra energitjuvar.   

  Njut av sol och ledighet i sommar – samtidigt som du lär dig mer om motion, kost, stresshantering, eller annan psykisk friskvård. Ta hand om dig! 

Ämnen:ÅterhämtningTräningKost

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: