Friskvårdsbidraget är en viktig förmån för att främja hälsa och välmående i arbetslivet. Tyvärr finns det ett utbrett samhällsproblem där individer felaktigt eller olagligt nyttjar sitt friskvårdsbidrag till icke godkända friskvårdsaktiviteter, något som media också uppmärksammat i närtid. Epassi ser väldigt allvarligt på detta, och tar vårt fulla ansvar i att säkerställa att friskvårdsbidraget används korrekt genom kontinuerliga kontroller och tekniska åtgärder. Vi ser att detta är ett problem som kan förekomma inom alla typer av system, och vi är fast beslutna att vara en del av lösningen.
Epassi verkar för att stärka hälsa och välmående på Sveriges arbetsplatser. Genom att underlätta nyttjandet av personalförmåner hjälper vi organisationer att effektivisera hälsoarbetet och öka medarbetarnas välmående. Tack vare detta kan vi idag se resultat av lägre sjuktal och fler engagerade och hälsosamma medarbetare runtom i landet.
Som en ansvarsfull aktör arbetar Epassi inte bara för att säkerställa korrekt användning av friskvårdsbidraget – vi leder också utvecklingen mot en tryggare och mer hållbar hantering av personalförmåner. Tillsammans med våra 19 000 friskvårdsleverantörer verkar vi med intentionen att stärka hälsan enligt rådande regelverk och allmänna villkor.
Att motverka avsiktligt felaktig och olaglig användning av friskvårdsbidraget är ett prioriterat fokusområde i Epassis verksamhet. Våra befintliga processer och kontroller syftar till att förhindra oegentligheter och främja att våra leverantörer följer lagar och etiska riktlinjer. Om vi får information om att en leverantör är involverad i olaglig verksamhet, och därmed inte följer våra allmänna villkor, vidtar vi snabbt åtgärder och utesluter leverantören från vår plattform.
Som en vidareutveckling av det proaktiva arbete som Epassi redan utför, har vi även påbörjat följande initiativ i syfte att ytterligare kvalitetssäkra vårt leverantörsnätverk:
1. Endast certifierade thaimassagesalonger tillgängliga i Epassis leverantörsnätverk
I mars tog Epassi ytterligare steg för att stärka kontrollen av vårt leverantörsnätverk. Som en del av detta arbete valde vi att tillfälligt inaktivera alla thaimassagesalonger i nätverket under tiden vi genomförde en utredning och såg över framtida åtgärder.
Vi är glada att kunna meddela att Epassi i början av april inledde ett partnerskap med ThaiWISE – Hela människan i Malmö. Genom detta samarbete kan thaimassagesalonger som erhåller ThaiWISEs Nuad Thai Nordic-certifiering åter aktiveras i Epassis plattform. Certifieringen är ett viktigt steg för att säkerställa hög kvalitet och trygga villkor hos våra anslutna leverantörer. Läs mer här.
2. Epassi har inlett en nära dialog med polisen
Som ett initiativ i att ta större krafttag framåt har vi initierat en dialog med polisen, där vi ser positivt på att samarbeta nära med rättsväsendet. Vi har informerats om läget som omgärdar thaimassagebranschen och vi har rekommenderats flera kraftfulla åtgärder* som vi nu implementerar i syfte att stärka våra kontroller och förebygga fusk. I de fall vi får information om misstänkt fusk är vi beredda att agera snabbt för att vidta lämpliga åtgärder och vi polisanmäler alla fall där vi misstänker olaglig användning. Vi välkomnar även samarbete med andra myndigheter och branschintressenter för att hitta sätt att tillsammans motverka avsiktligt felaktig och olaglig användning av friskvårdsbidraget.
*Aktivt söka domar för att löpande få information om brott som begåtts bland anslutna leverantörer
Mystery-shopping (genomföra provbokningar och provbehandlingar)
Prislistanalyser
Kontinuerlig kontroll av forum där thaimassagesalonger finns representerade
3. Utökade kontroller och stickprover
Som en åtgärd för att utöka Epassis arbete med att kontrollera befintliga leverantörer förstärkte vi i början av 2025 vårt team med ytterligare en medarbetare, vilket kommer att möjliggöra ett än mer omfattande arbete med stickprover och kontroller av vårt leverantörsnätverk. Vi plockar bort de leverantörer som inte följer Epassis allmänna villkor eller Skatteverkets regler utifrån Inkomstskattelagen (1999: 1229). Vi följer medias bevakning av fuskande leverantörer och stänger av de som identifieras vid namn där det tydligt framgår att man medvetet och strukturerat har kringgått regelverken.
4. Rapportering av regelbrott
Genom vår förstärkta rapporteringsfunktion tar vi emot tips om misstänkt felaktig användning av friskvårdsbidraget. Ärenden av oetisk eller olaglig karaktär hanteras med högsta prioritet och kan vid behov leda till kontakt med myndigheter och berörda arbetsgivare.
5. Genomföra produktförbättringar för att täppa till kryphål
Vi arbetar med hög prioritet med en utrullning av produktförbättringar som syftar till att täppa till kryphål och göra det svårare att genomföra avsiktligt felaktig och olaglig användning av friskvårdsbidraget.
6. Inaktiverat möjligheten till öppna belopp
Som en del i vårt arbete mot fusk i samband med friskvårdsbidraget har vi inaktiverat möjligheten till öppna belopp för leverantörer som inte enbart erbjuder friskvård, till exempel skönhetssalonger. Detta är nu implementerat hos ett stort antal av våra leverantörer, med målet att samtliga leverantörer som inte primärt erbjuder friskvårdstjänster ska omfattas av detta senast våren 2025.
7. Initiera ett branschgemensamt forum
Vi kommer att ta initiativ till ett branschgemensamt forum i syfte att samla branschkollegor och diskutera hur vi tillsammans kan arbeta gränsöverskridande för att motverka och stävja problematiken som finns inom branschen.
Vi strävar efter att bidra till en bättre och mer hållbar bransch och välkomnar alla initiativ som kan stärka vårt arbete med åtgärder för att göra det svårast möjligt – helst omöjligt – att avsiktligt felaktigt och olagligt använda friskvårdsbidraget.
Rimlighetskontroller är en del av vårt arbete för att identifiera och förebygga oegentligheter, inklusive fusk kopplat till friskvårdsbidrag. Dessa sker genom stickprov och syftar till att säkerställa att transaktioner och rapporteringar är logiska, proportionerliga och överensstämmer med förväntade mönster. Våra kontroller omfattar manuell granskning av avvikelser, dokumentationskrav, samspel med andra system, anställdas feedback, regelbundna uppföljningar.
För att säkerställa en trygg och regelrätt friskvårdsplattform har Epassi beslutat att endast tillåta certifierade thaimassagesalonger i vårt nätverk. Beslutet grundar sig på återkommande fall av missbruk, där friskvårdsbidraget kopplat till denna typ av verksamhet har använts på ett otillåtet sätt. Vår åtgärd baseras på en nära dialog med polisen och på uppmärksammad mediebevakning som belyst problematiken ytterligare.
Detta handlar inte om att misstänkliggöra en hel bransch, utan om att agera på tydliga signaler om oegentligheter och att värna förtroendet för vår plattform. Samtidigt är vi fullt medvetna om att många thaimassagesalonger bedriver sin verksamhet på ett seriöst och korrekt sätt. Genom ett samarbete med ThaiWISE och krav på Nuad Thai Nordic-certifiering vill vi möjliggöra för dessa aktörer att fortsatt vara en del av Epassis nätverk.
Vi har flera strukturerade processer och kontroller för att säkerställa att våra leverantörer följer gällande regler, avtal och etiska standarder. Vi arbetar bland annat med Due Diligence vid onboarding, löpande kontroller (slumpmässiga och regelbundna), konsekvenser vid avvikelser, övervakning och teknisk support, utbildning och samarbete, regelverksträning och samarbete med myndigheter.
Som en del i det förstärkta arbetet med att säkerställa korrekt användning av friskvårdsbidraget granskar Epassi anslutna leverantörer efter följande kriterier:
Företagets primära inriktning.
En leverantör måste ha friskvårdstjänster som en tydlig och central del av sin verksamhet. Om majoriteten av de tjänster som erbjuds på leverantörens webbplats/bokningsplattform är skönhetsbehandlingar (såsom nagelvård, estetiska injektioner, kosmetiska behandlingar eller frisörtjänster) anses friskvård inte vara företagets primära verksamhet, även om vissa friskvårdstjänster finns tillgängliga.
Marknadsföring och synlighet av friskvårdstjänster.
Friskvårdstjänster måste tydligt visas och aktivt marknadsföras på leverantörens webbplats och bokningsplattform, inte bara som ett undantag. Om friskvårdstjänster endast listas som enstaka erbjudanden utan en tydlig positionering som en friskvårdsleverantör, klassificeras verksamheten som skönhetsfokuserad.
SNI-koder och företagsregistrering.
Vi granskar SNI-koder, men dessa är endast en del av en bredare bedömning. Om en leverantör nyligen har lagt till en friskvårdsrelaterad SNI-kod men fortfarande i huvudsak marknadsför sig som en skönhetssalong, tyder det på att friskvård inte är kärnverksamheten.
Försäljningsmönster och faktiska transaktioner.
Leverantörers transaktioner inom Epassi kan granskas för att identifiera onormala försäljningsmönster som tyder på att friskvårdsbidrag används för icke-godkända tjänster. Om ett skönhetsfokuserat företag med ett fåtal friskvårdstjänster främst säljer skönhetsbehandlingar till Epassi-användare, innebär detta att de aktivt bryter mot våra villkor och de skatteregler som finns.
Vi har identifierat flera fall av fusk där friskvårdsbidrag används för solarium istället för godkända former av ljusterapi och rödljusterapi. Till följd av detta har vi nu börjat stänga ned de leverantörer i nätverket som, utöver ljusterapi och rödljusterapi, även erbjuder solarium. Denna åtgärd vidtas medan vi utreder frågan vidare tillsammans med berörda aktörer för att hitta en lösning som möjliggör fortsatt friskvårdsberättigad ljusterapi, samtidigt som vi säkerställer att bidraget används på ett korrekt sätt.
På Epassi arbetar vi för att friskvårdsförmåner används rätt. Vi tar fusk på allvar och förbättrar ständigt våra säkerhetsåtgärder. Misstänker du missbruk? Rapportera det – din hjälp gör skillnad!
Öppettider
Måndag-fredag 08:30-17.00
Lunchstängt kl. 12-13
Öppettiderna kan komma att ändras på grund av helgdagar och utbildningsdagar.
Rapportera fusk och felanvändning
Integritetspolicy Friskvård & Måltid
Integritetspolicy & allmänna villkor Lunchkort
Kortrestriktioner 3D Secure FX valutaomräknare
Detta Visa-kort är utfärdat av Enfuce i enlighet med licens från VISA Europe Limited. Enfuce är vederbörligen auktoriserad och reglerad av den finska finansinspektionen som ett betalningsinstitut för elektroniska pengar enligt lagen om finansinstitut från 1994. Företagsregistreringsnummer 2992502-3.