Förtydligande kring EpassiPlus – det här behöver du veta.
Vi förstår att det har uppstått frågor kring EpassiPlus och beklagar att vår kommunikation tidigare inte varit tillräckligt tydlig. Vi tar fullt ansvar för det, och ber om ursäkt för det merarbete som informationsbristen har orsakat våra kunder. Vår ambition är att ha en öppen dialog, och vi har vidtagit kommunikationsåtgärder för att säkerställa tydlighet och transparens framåt.
Nedan har vi sammanställt svaren på de vanligaste frågorna om EpassiPlus. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till Epassis kundtjänst eller till din kontaktperson.
Vad är EpassiPlus och varför lanserades det?
December är den månad då flest friskvårdsköp genomförs, och Epassi intensifierar sitt arbete under denna period med kampanjer, påminnelser och erbjudanden för att maximera användningen av friskvårdsbidraget. Målet är att friskvårdspengarna ska användas till meningsfulla aktiviteter som främjar välmående. Som en del i detta lanserades EpassiPlus i december 2024 för att underlätta för medarbetare att göra ett välgrundat friskvårdsval. Syftet var att minska framtvingade sista-minuten-köp och istället ge extra tid att välja en aktivitet som verkligen främjar hälsa på ett meningsfullt vis. Målet var att EpassiPlus skulle bidra till ett högre nyttjande och ökat välmående, vilket är Epassis yttersta syfte. Med EpassiPlus kunde medarbetare omvandla sitt friskvårdsbidrag för 2024 till ett saldo som kunde användas hos Epassis 19.000 anslutna leverantörer fram till den 31 mars 2025. Denna typ av erbjudande är populärt på marknaden, både via enskilda friskvårdsleverantörer och portaler.
Har kunder betalat för en tjänst som inte omfattas av deras avtal?
I medias rapportering framstår det som att Epassis kunder betalat för en ny tjänst som inte omfattas av avtalet, men det stämmer inte. Epassi tar inte betalt för något som inte avtalats. EpassiPlus är inte en separat tjänst, utan en integrerad del av den befintliga friskvårdstjänsten och omfattas av samma struktur och villkor.
Kunderna har gett Epassi i uppdrag att administrera friskvårdsbidraget för sina medarbetare, och de medel som används inom ramen för EpassiPlus är öronmärkta för just friskvård. Det rör sig alltså inte om några dolda kostnader eller tilläggstjänster, utan om nyttjande av befintligt friskvårdsbidrag – helt i linje med det avtalade uppdraget.
Vi fakturerar endast för det belopp som medarbetare faktiskt väljer att använda. Det belopp i EpassiPlus som inte nyttjas återgår till arbetsgivaren, precis som vid ordinarie friskvårdsköp. Det innebär att EpassiPlus inte medför någon extra kostnad för arbetsgivaren. Köpen redovisas på fakturaspecifikationen under Epassi Sweden AB eftersom samtliga 19.000 leverantörer är valbara för EpassiPlus, på liknande sätt som övriga friskvårdsköp specificeras under respektive vald leverantör.
Kommer outnyttjade friskvårdspengar att betalas tillbaka?
Ja, ej nyttjat belopp kommer att återbetalas till arbetsgivarna, och detta arbete är redan inlett.
Vid tidpunkten för lanseringen av EpassiPlus var det branschpraxis att outnyttjade friskvårdsmedel tillföll leverantören – vilket även gäller exempelvis presentkort, klippkort eller friskvårdskort hos andra aktörer. Vår ursprungliga modell låg i linje med detta.
Efter nära dialoger med våra kunder och i samband med Skatteverkets förtydligande den 7 februari 2025, valde vi att omvärdera. Beslut fattades om att outnyttjade medel ska återbetalas till arbetsgivarna – i enlighet med både kundernas önskemål och den uppdaterade vägledningen.
Bryter Epassi mot Skatteverkets riktlinjer genom EpassiPlus?
Innan lanseringen av EpassiPlus i december 2024 genomförde vi en noggrann juridisk bedömning utifrån då gällande riktlinjer. Detta möjliggjorde att vi kunde erbjuda en lösning som gav fler medarbetare möjlighet att investera i sin hälsa.
Något som rapporteringen i media inte belyser är att Skatteverket den 7 februari 2025 publicerade en nyhetsuppdatering som förändrade tolkningen av vad som är tillåtet inom ramen för friskvårdsbidraget. Mot bakgrund av detta kommer EpassiPlus inte att erbjudas framöver. Vi ser positivt på Skatteverkets nyhetsuppdatering, eftersom tidigare riktlinjer varit otydliga. Det bidrar till en tydligare och mer enhetlig tillämpning för både oss och övriga aktörer på marknaden.
Skatteverkets uppdatering påverkar hela branschen, vilket innebär att även andra leverantörer som erbjuder liknande lösningar – inklusive förmånsportaler och friskvårdskort – behöver se över och eventuellt anpassa sina erbjudanden i enlighet med de nya riktlinjerna.