Ny undersökning visar: Många arbetsgivare misslyckas med hälsosatsningar.

Skriven av Admin

Man skulle kunna tro att de ökade levnadskostnaderna skulle göra oss mer måna om att nyttja alla extra tillgångar i form av bidrag och förmåner. Men så är inte fallet. Trots de tuffare ekonomiska tiderna så misslyckas nämligen många arbetsgivare med att få sina medarbetare att nyttja hela sitt friskvårdsbidrag. Detta visar en ny Sifo-undersökning som baseras på 1 136 anställda runt om i landet. Nära hälften av de tillfrågade anser även att deras arbetsgivare gör ett undermåttligt arbete för att motverka stress.  

 

statistik friskvårdsbidragstatistik friskvårdsbidrag

- Det är förvånande att se att friskvårsbidraget inte används fullt ut, i synnerhet i dessa ekonomiskt pressade tider. Jag kan dock förstå att det kan vara utmanande för de arbetsgivare som saknar digitala verktyg för friskvårdsbidrag att hinna följa upp varje medarbetares individuella nyttjande och hälsa, säger Åsa Severgårdh, vd på Epassi Sweden, Norra Europas ledande tjänst för digitala personalförmåner.

Att anställda inte nyttjar sina förmånspengar innebär att miljontals kronor brinner inne – pengar som hade kunnat läggas på friskvårdsbringande aktiviteter istället. Men så här behöver det inte se ut. Epassis egna statistik, som utgår från drygt 900 000 anställda som köper sin friskvård via Epassi, visar ett högre nyttjande av friskvårdsbidraget. 

- När vi jämför denna SIFO-undersökning med våra egna siffror så ser vi att nyttjandet hos våra användare är högre. Det kan bero på att de slipper göra egna privata utlägg och hålla reda på kvitton samt att de blir påminda om friskvårds-bidraget via inspiration och digitala påminnelser, fortsätter Åsa Severgårdh. 

 

Medarbetare missnöjda med arbetsgivarens hälsosatsningar.  

SIFO-undersökningen visar vidare att många anställda anser att arbetsgivarna gör för lite för att förebygga fysisk- och psykisk ohälsa på arbetsplatsen: 

  • 48% svarar att deras arbetsgivare gör ett undermåttligt arbete för att motverka stress.  
  • 39% svarar att arbetsgivaren gör ett undermåttligt arbete för att motverka psykisk ohälsa. 
  • 29% tycker att arbetsgivaren gör ett undermåttligt arbete för att främja deras fysiska hälsa. 

 

- Det är tydligt att det behövs mer insatser från företagen inom friskvård för att förebygga stress samt psykisk- och fysisk ohälsa. Idag är det allt för många HR-avdelningar som tampas med tidsbrist kring företagets friskvårdsbidrag, inte minst i form av en enorm börda kring kvittohantering, om de inte har rätt verktyg. Under 2023 tror jag att fler kommer att inse fördelarna med digitala lösningar för att minska administrationen och förbättra hälsan hos medarbetarna, avslutar Åsa Severgårdh.  

 

Epassi – den enkla vägen till välmående medarbetare.

Epassi är Norra Europas ledande tjänst för digitala personalförmåner med 1,9 miljoner användare i Norden, varav över 900 000 användare i Sverige. Via Epassi får anställda tillgång till marknadens bredaste utbud av aktiviteter att nyttja för sitt friskvårdsbidrag, sin lunch- och cykelförmån. Med mängder av olika hälso- och friskvårdskategorier är Epassis vision att skapa gladare, friskare och produktivare arbetsplatser genom att minimera administration och göra personalförmåner mer tillgängliga. 

 

_________________________________________________________________________ 

Om undersökningen: 
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Epassi. Den bygger på ca 1000 intervjuer med svenska allmänheten som är anställda, 18-64 år, och är riksrepresentativ. Data-insamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 15-19 november 2022. 

 

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: