Exempel på personalförmåner.

Skriven av Admin

Vad finns det egentligen för olika personalförmåner? Vi går igenom flera av de vanligaste förmånerna – se våra exempel nedan! 

 personalförmåner exempel

 

Vad är personalförmåner? 

På dagens arbetsmarknad med hög konkurrens har arbetstagarna makt att förvänta sig mer än endast lön som ersättning från arbetsgivaren. Oftast finns det ett helt paket av förmåner som man får ta del av som anställd. Kort kan man säga att personalförmåner är en typ av ersättning i annan form än pengar som man får från sin arbetsgivare. Och dessa personalförmåner är ett grundläggande verktyg som företag kan använda sig av för att stärka sitt employer brand och öka engagemanget hos medarbetarna 

Det finns många olika typer av förmåner – både beskattade och skattefria sådana. Men hur ska man veta vad som är skattefritt och inte? Förenklat sagt kan man sammanfatta det till att för att vara skattefri behöver förmånen vara kopplad till medarbetarnas arbete eller verka vårdande för att bidra med välmående till personalen. Förmånen ska inte heller kunna bytas till pengar, och den måste vara jämlik – alla ska ha samma möjlighet att nyttja den.  

 

Några exempel på vanliga personalförmåner:

De mest grundläggande förmånerna pensionsavsättning, semester och sjukförsäkring är i de flesta fall standard. Utöver dem finns det en mängd andra personalförmåner som arbetsgivare kan erbjuda – vi har samlat de flesta av dem här: 

Mat och dryck. 

Lättare förtäring så som frukt, fika eller kaffe är skattefritt att bjuda på, då det räknas som en typ av personalvårdande förmån som utgör en väsentlig del av arbetsdagen.  

Fullständiga måltider å andra sidan, som exempelvis luncher, är ofta förmånsbeskattade. Nyfiken på att veta mer om lunchförmånen? Läs mer här om vår tjänst Epassikortet som gör det enkelt för arbetsgivare att erbjuda medarbetarna en god och förmånlig lunch.  

 

Förmånligt resande. 

Många företag erbjuder sina medarbetare olika typer av förmåner kopplat till resande. Den skattepliktiga bilförmånen är en vanlig sådan. Men även lösningar för mer hållbara transportmedel finns med på listan över vanliga förmåner – cykelförmånen exempelvis, som gör det billigare att cykla till jobbet eller olika rabatter och deals för att resa smidigare med kollektivtrafiken.  

  

Synen i centrum. 

Något som alla anställda har rätt till, om de arbetar framför en dator minst en sammanhängande timme per dag, är en synundersökning samt efterföljande bildskärmsglasögon vid behov. Detta är en populär förmån som används av många, då medarbetaren själv inte betalar något utan allt bekostas av arbetsgivaren.  

  

Terapi och psykologstöd. 

Den psykiska ohälsan är ett växande problem, och allt fler arbetsgivare investerar nu därför i medarbetarnas mentala hälsa. Flera tjänster erbjuder digitalt terapistöd genom videomöten vilket gör det lättåtkomligt för alla att se över sitt psykiska mående oberoende var man befinner sig.   

  

Rabatter av olika slag. 

Många företag erbjuder rabatter till sina medarbetare. Det kan röra sig om allt ifrån 10 % rabatt på närliggande restauranger till omfattande rabattportaler där personalen erbjuds bra deals inom alla tänkbara olika sektorer. Även personalrabatt på verksamhetens egna tjänster eller produkter är en vanligt förekommande typ av förmån att premiera personalen med.  

  

Fester och event. 

Arbetsgivaren får bjuda in till fest två gånger per år, och där bjuda på mat och dryck helt skattefritt. Personalfester av detta slag räknas nämligen som intern representation, och blir därför ett förmånligt vis för arbetsgivaren att skämma bort medarbetarna med lite god mat och dryck. 

  

Möjlighet att göra gott. 

En del företag erbjuder medarbetarna att under betald arbetstid ge blod eller engagera sig i volontärarbete. På så vis uppmuntrar och möjliggör arbetsgivaren för mer ideellt engagemang bland personalen. Arbetsgivaren kan även sponsra deltagaravgiften för de medarbetare som vill springa lopp – vare sig det är i välgörenhets- eller motionssyfte.  

  

Sist men inte minst: Friskvårdsbidraget. 

Ja friskvårdsbidraget är verkligen inte minst när det kommer till personalförmåner – tvärtom är det en utav de vanligaste och mest uppskattade förmånerna på marknaden. Genom att erbjuda medarbetarna friskvårdsbidrag ges alla samma möjlighet att investera i sin hälsa vilket ger positiva effekter för såväl individer som arbetsplatsen. Bidraget är skattefritt upp till 5000 kr per år. Läs mer om friskvårdsbidraget genom Epassi här.   

  

Som du ser finns det en uppsjö av personalförmåner, där du som arbetsgivare får besluta vilka som ska erbjudas för just dina medarbetare. Är du intresserad av att erbjuda friskvårds- eller lunchkortsförmån genom Epassi? Kul! Klicka här för att anmäla ditt intresse!   

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: