Bli en cykelvänlig arbetsplats – 6 viktiga kriterier.

Skriven av Admin

cykel arbetsplats

Allt fler väljer att ta cykeln till jobbet, vilket för med sig många goda aspekter: det är bra för klimatet, stadsmiljön blir lugnare och det ger flera hälsofördelar. Som arbetsgivare är det därför viktigt att uppmuntra dina medarbetare till att låta bilen stå och istället hoppa upp på cykeln till jobbet.  

Ett viktigt första steg för att peppa medarbetarna att komma igång med cyklingen är att implementera en cykelförmån. EpassiBIKE är en cykelförmån som gör det smidigt för arbetsgivare att erbjuda cyklar till medarbetarna på ett förmånligt vis. Utöver detta finns det många fler aspekter att ha i åtanke för att skapa en så cykelvänlig arbetsplats som möjligt. Här listar vi 6 punkter som är bra för arbetsgivare att se över för att göra det möjligt för fler att välja cykeln som sitt främsta transportmedel till arbetet.  

  

6 kriterier för en mer cykelvänlig arbetsplats. 

1. Information.

Se till att information som rör cykling på arbetsplatsen är lättillgänglig för alla medarbetare. Det kan handla om företagets cykelpolicy, cykelförmån eller praktisk information kring saker som cykelparkering, omklädningsrum eller verktyg. Ladda upp all nödvändig information som medarbetarna kan tänkas behöva på intranätet och tydliggör var de kan vända sig vid eventuella frågor. 


2. Cykelparkering.

Säkerställ att det finns någonstans för medarbetarna att parkera sina cyklar intill jobbet. Arbetsplatsen behöver inte själva äga cykelparkeringen, men de anställda måste vara tillåtna att använda den. För bästa möjliga förutsättningar bör parkeringen vara belyst, underhållas vintertid samt ge goda möjligheter till en säker fastlåsning av cykeln för att undvika stölder och sabotage.  

 

3. Cykelverktyg.

Har medarbetarna tillgång till de mest nödvändiga cykelverktygen? Dessvärre är det rätt vanligt att råka ut för en irriterande punka – en punktering av däcket, som måste lagas eller bytas ut helt och hållet. Underlätta därför för den som drabbats genom att bistå med de vanligaste verktygen, cykelpump och lite smörjande olja. Med denna utrustning kan skadorna lagas, om än provisoriskt, för att man sedan ska kunna cykla vidare till ett riktigt serviceställe där de kan utföra en långsiktig reparation. 

 

4. Omklädningsrum.

För att fortsätta på det praktiska spåret kring att möjliggöra cykling till arbetsplatsen så behöver medarbetarna kunna se över såväl cykeln som sig själva efter morgonens cykeltur. Se därför till att det finns en dusch till förfogande samt utrymme för ombyte och förvaring av kläder. Framförallt nu under sommarhalvåret så kan många avstå från att cykla till jobbet just på grund av att man inte vill komma fram svettig till kontoret. Därför är det av stor vikt, både för de cyklande, och även för övriga kollegor, att det finns möjlighet att fräscha till sig inför arbetsdagen. 

 

5. Cykelgrupp.

Gör det tydligt var man kan vända sig för cykelrelaterade frågor eller för en dos inspiration. Vem brinner för cykling på er arbetsplats? Sätt ihop en cykelgrupp med inspiratörer som kan hantera frågor, beslut, inköp samt engagera övriga kollegor att hoppa upp på cykeln.

 

6. Ledarskap.

Vi människor följer i ledarnas fotspår. Det har därför en god inverkan på medarbetarna om personer i ledande ställning själva cyklar till arbetsplatsen. Att endast prata om hur bra det är att cykla till jobbet betyder inte alls lika mycket som att visa det med handling. Peppa därför ledarna att välja cykeln så att fler vill följa i deras fotspår! 

  

Det finns alltså flera aspekter att se över för att göra arbetsplatsen så cykelvänlig som möjligt. Med små medel kan du som arbetsgivare uppmuntra fler medarbetare att börja cykla regelbundet, vilket för med sig många vinster för både de anställda och företaget. Nyfiken på att veta mer om vår cykelförmån EpassiBIKE? Läs mer här!

 

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: