Hur har lunchförmånen använts 2022?

Skriven av Admin

 

lunchförmån 2022

Tittar vi tillbaka på 2022 ser vi att våra matvanor har förändrats – framförallt när det kommer till lunchen. Allt fler lämnade hemmakontoret och började återvända till arbetsplatsen igen, om än bara några dagar i veckan. Vilka mönster och förändringar kan vi se – hur har lunchförmånen nyttjats under året?

Lunchen fortsätter att vara en uppskattad paus.

Lunchkortet är giltigt på alla matställen som tar emot VISA, så egentligen finns det ingen begränsning i att manlunch 1 endast kan köpa just lunch med förmånen. Men vi kan ändå se att lunchköpet är en djupt rotad vana i oss. Det är nämligen mellan klockan 11–13 som de allra flesta köpen görs med lunchkortet. Värdet av att unna sig en god måltid och byta miljö vid lunchtid fortsätter alltså att vara en mycket uppskattad tradition.

Populära inköpsställen.

Under 2021 kunde vi se att allt fler nyttjade sitt lunchkort till att handla råvaror i butik för att sedan tillreda lunchen själva. Levde den nya trenden kvar under 2022, eller var det bara en direkt följd av pandemin? Ser vi till statistiken så verkar trenden ha avtagit. Nu är det restauranger som ligger i topp när det kommer till våra mest populära inköpsställen. Majoriteten av ställena i topplistan är just restauranger, med ett undantag: Foodora. Ja, trots att många verkar ha återgått till sina gamla matvanor så kvarstår vår aptit på bekväm hemleverans. Foodora ligger nämligen på tredjeplats över våra mest besökta inköpsställen.lunch 2

 

Mer än bara själva maten.

Även om maten spelar den självklara huvudrollen under lunchrasten så är stunden till för mer än så. Ägnar du helst rasten åt att prata med kollegor? Eller föredrar du att ta en promenad för lite frisk luft och reflektion? Hur du än väljer att tillbringa tiden så är lunchrasten ett utomordentligt bra tillfälle att få in återhämtning under arbetsdagen.

 
Epassi har tillsammans med Kantar Sifo, en av världens ledande organisationer inom insikter och analys, undersökt hur svenskarnas lunchvanor ser ut.
  • 14% av de tillfrågade angav att de har en lunchförmån genom sin arbetsgivare.
  • 71% angav att de äter lunch tillsammans med kollegor. Kvinnor äter lunch tillsammans med andra i högre utsträckning än män.
  • 15% angav att det påverkar deras arbetsmiljö negativt att äta lunch själva. Personer under 30 år var dem som ansåg det mest negativt att äta lunch ensam.

 

Om lunchförmånen.

Lunchförmånen är en kvarleva från 1970-talet då Svenska staten valde att skattesubventionera lunchförmånen för att uppmuntra svenskarna att äta ett lagat mål mitt på dagen på restaurang. Många företag såg nyttan i att kunna uppmuntra sina anställda att ta sig tid till en ordentlig lunchrast. Skattesubventionen lyftes 1991, men lunchförmånen fortsätter att vara uppskattad än idag.

 

Vill du veta mer om hur vi på Epassi kan stötta dig i ditt arbete med att skapa en attraktiv arbetsplats med attraktiva förmåner? Fyll i vår intresseanmälan så berättar vi mer! 

 

Intresseanmälan.

 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: