7 tips på härliga vinteraktiviteter - ute och inne.

Skriven av Admin

Den svenska vintern innebär inte bara kalla temperaturer, lager med kläder, snö och slask. Det är även en tid som erbjuder en rad med härliga vinteraktiviteter - där träning, frisk luft och social gemenskap är i fokus. Skridskor, curling och längdskidåkning är bara några exempel. Och visst gör det något med humöret när man nyttjat det kyliga vädret till sin fördel? Här får du 7 tips på vinteraktiviteter som höjer pulsen eller som bara ger en njutfull stund i naturen.  

Psst! Glöm inte att du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag för samtliga aktiviteter nedan.   

7 tips på vinteraktiviteter

Skridskoåkning.

Skridskoåkning är till för alla - oavsett ålder och fysik, oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Att åka skridskor är en effektiv och skonsam motionsform som går att anpassa efter nivå, allt ifrån lugn åkning till speed skate eller snabba intervaller. Det finns många välskötta skridskoisar, naturfrusna isbanor och möjlighet att åka i allmänna ishallar inomhus. Se efter en leverantör nära dig. 

Långfärdsskridskor.

Att åka långfärdsskridskor på naturis är en fantastisk vinterupplevelse där du glider fram på en stilla sjö. I Sverige är många mindre sjöar frusna under majoriteten av säsongen, och finns det flera sjöar i samma område kan du med fördel ta av skenorna och promenera till nästa sjö. Var beredd på att uppleva lite träningsvärk i vaderna dagen efter!  

Att lära sig åka långfärdsskridskor är inte jättesvårt, men du måste vara ordentligt förberedd när det kommer till säkerheten. Åk aldrig ensam och ha alltid med dig utrustning som till exempel ispik, isdubbar, säkerhetslina och hjälm. 

Ishockey.

Har du spelat hockey tidigare och vill börja igen? Eller har du aldrig testat men är sugen att prova? Det är aldrig försent! Ishockey är inte bara en stor publiksport i Sverige, det är också en utmärkt träningsform för dig som har lite vana på isen. Antingen kan du samla kompisgänget och spela på allmän is, eller så kan du söka upp en hockeyklubb eller förening.   

När du spelar ishockey tränar du din fysik, uthållighet och kondition samtidigt som du har riktigt kul. Du kan naturligtvis nyttja ditt friskvårdsbidrag för aktiviteten, men kom ihåg att det inte gäller kostnader för utrustning. Kika efter en leverantör för ishockey här.   

Längdskidåkning.

Snö som gnistrar i solen och krispiga spår över fjäll och skog – det är längdskidåkning från sin bästa sida. Men det är en lika härlig aktivitet under en vardagskväll när du åker längdskidor i ett naturspår med pannlampa eller i ett upplyst konstsnöspår nära dig. Det är framför allt den friska luften som gör det, eller hur? Och spårkortet som behövs för pistade spår kan du såklart få ersättning för med ditt friskvårdsbidrag. Läs mer om detta här.

I längdskidåkning tränar du hela kroppen och konditionseffekten kan du anpassa genom att antingen ta dig fram i gå-tempo eller komma upp i samma flås som vid ett löppass. Har du åkt som barn sitter tekniken förhoppningsvis i, men är du nybörjare är en kurs eller personlig träning med instruktör det bästa sättet att lära sig. Sedan är det bara att ge sig ut så fort vädret tillåter och njuta av en av de trevligaste formerna av vintersport. Hitta leverantörer för längdskidåkning.  

Curling.

Curling är en lagsport om fyra personer där man turas om med att skjuta iväg en granitsten mot måltavlan (boet) på isen, medan två spelare sopar framför stenen för att styra den. Det är en precisionssport med taktikmoment som enkelt skulle kunna liknas med schack. Här håller du igång både tankeverkstaden och fysiken – det senare inte minst när det blir din tur att sopa.  

Många curlinghallar har prova-på-tider där du som nybörjare kan prova curling och betala med friskvårdsbidraget. Då får du gå igenom viktiga moment så som balans, fart, riktning och sopteknik 

Basta.

Att basta kallades förr för den fattiges apotek och idag har dess hälsoeffekter kunnat bevisas. Bland annat kan bastubadet minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, lindra stress samt stärka immunförsvaret. Värmen gör nämligen att din kropp svettas ut slaggprodukter och får då hjärnan att utsöndra proteinet BDNF, vilket ökar nybildningen av hjärnceller och bidrar till ökad inlärningsförmåga samt bättre långtidsminne. Den avslappnande effekten av att bada bastu gör inte saken sämre! 

Kallbad.

Att bada kallbad har blivit en stor hälsotrend de senaste åren. Det är en riktig humörhöjare som frigör endorfiner, sänker blodtrycket och gör dig piggare. Har du högt blodtryck eller problem med hjärtat bör du dock prata med läkare innan du kallbadar. 

Kallbada kan du göra både på badhus och på egen hand. Se bara till att alltid bada i dagsljus och på en plats där du når botten, alternativt vid en stege för att enkelt kunna ta dig i och ur vattnet. Bjud gärna med en vän för extra säkerhet. För maximal njutning är det dessutom alltid bra att förbereda inför ditt kallbad. Ta med dig värmande kläder, tofflor och kanske någon varm dryck att dricka efteråt. Väl vid badet, gå sakta men bestämt ned i vattnet och fokusera på att ta djupa andetag – sedan är det bara att njuta av den härliga boosten! 

Denna härliga och friska säsong börjar trots allt lida mot sitt slut, så se till att ta vara på vinterns alla aktiviteter innan det är försent. Föredrar du något annat än det vi listat ovan? Hitta din bästa friskvårdsaktivitet här. Spana även in vårt inlägg om att boosta ditt immunsystem i vinter med stärkande mat!

Ämnen:FriskvårdTräning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: