Spela badminton – bästa nybörjartipsen.

Skriven av Admin

Visste du att badminton spelas av nästan en halv miljon människor, minst en gång i veckan i Sverige? Eller att det är världens snabbaste racketsport? Badminton är en av våra mest folkkära sporter och är perfekt att börja med om man inte är van vid racketsporter. Men det finns några smarta tips att ta del av innan du ger dig ut på banan – sen är det bara att njuta av bra motion och social gemenskap! 

Är du sugen på att börja spela badminton med en gång? Härligt! Passa på att spela utomhus så länge vädret tillåter. Du kan naturligtvis nyttja ditt friskvårdsbidrag för badmintonspel - hitta en leverantör nära dig.  

spela badminton nybörjare

Så här spelar du badminton.

Du behöver bara ett racket och en boll för att komma igång. Själva spelet i sig är väldigt lätt att lära sig, vilket helt enkelt går ut på att du ska slå bollen över nätet på ett sätt som gör att din motståndare inte lyckas slå tillbaka den. Så här går en match till: 

 • Du kan spela badminton som singel (två spelare) eller dubbel (fyra spelare). Om ni spelar en singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna på planen. I dubbel gäller också de bakre kortlinjerna men de yttre sidolinjerna. 
 • Grundgreppen på badmintonracketen är att du håller det som om du skulle skaka hand med någon när du slår forehand (med handflatan mot motståndaren), och med tummen upp på racketen vid backhand (när du slår med baksidan av handen mot motståndaren). 
 • En badmintonmatch spelas tills någon av er vinner två set. Varje set spelas till 21 poäng och måste vinnas med två bollar eller mer. Varje bollomgång inleds med en serve som slås från serverutan, därefter används hela planen. Det är den spelare som senast tog poäng som servar. 
 • Du vinner bollen och får poäng när: du slår bollen över nät och den landar på din motståndares planhalva, din motståndare slår bollen utanför spelplanen eller när din motståndare gör något fel enligt reglerna. 
 • Du kan slå bollen på olika sätt: hårda smashar; korta lobbar; högt eller lågt; snabbt eller långsamt; med forehand eller backhand. Det som är tjusningen med badminton är att det finns så många olika sätt att slå för att överlista motståndaren. Spelet handlar mer om att slå luriga slag än att slå hårt och snabbt. 
 • Det används vanligtvis två typer av bollar i badminton; de av plast och de med riktiga fjädrar. Fjäderbollar har mer precision och används huvudsakligen i professionella sammanhang men du får ett minst lika roligt och fartfyllt spel med en enkel plastboll. 

Tips för nybörjaren.

Att komma igång med badminton är väldigt enkelt, men det betyder inte att det inte finns en massa knep och finesser att lära sig. Vi har samlat de bästa knepen som gör ditt spel både vassare och roligare redan från start.  

 • Öva grepp och slag innan du börjar spela. Tricket för att få ett roligt spel som pågår länge är att behärska racketen och bollen. Du behöver ingen bana för att öva på det – du kan stå och slå på bakgården, ensam eller med en kompis och träna upp känslan för att träffa bollen rätt. 
 • Badminton är en typ av sport där det verkligen kan löna sig att ta en lektion i början. Om du lär dig grunderna med rätt grepp, de vanligaste slagen samt får några personliga tips på hur du förbättrar ditt spel så kommer du garanterat att ha mycket roligare på plan (och troligtvis vinna fler matcher). Varför inte passa på att nyttja ditt friskvårdsbidrag till några lektioner? 
 • Värm upp innan du börjar spela. Badminton innebär mycket snabba och plötsliga rörelser som kräver flexibilitet och uthållighet. Därför är det till din fördel om du får upp pulsen och gör din kropp redo för rörelse innan du går in på planen. På så sätt får du ett bättre spel och minskar även risken för skador. 
 • Badminton är ett spel lika mycket för huvudet som för kroppen. Även om grunderna är lätta att lära sig så är det med rätt och anpassad taktik som du vinner. Betrakta din motståndare och lär dig dennes mönster och svagheter som du sedan kan dra nytta av i ditt spel. 
 • Placera dig centralt på planen efter spelad boll. Badminton är oförutsägbart och bollen kan hamna var som helst – du behöver vara beredd på att finnas överallt.  
 • Benen och knäna får jobba mycket på planen, så om du vill ha dem i bra form är det en god idé att få in lite löpning eller jogging mellan matchdagarna.  
 • Visst kan det vara skönt att vara ute i sol och frisk luft medan du spelar. Kom bara ihåg att en badmintonboll är väldigt lätt och påverkas av vinden, så ta inte regler och poäng på så blodigt allvar när ni spelar utomhus; se det mer som en stunds kul motion ute i det fria! 

Badminton är ingen ensamsport, så ta med en kompis för en match eller spela dubbel tillsammans med ett annat par. Det blir ett perfekt sätt att kombinera umgänge och motion. Varför inte spela om vilket lag som bjuder alla på middag efteråt? Lycka till och ha så skoj! 

Ämnen:Träning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: