Återhämtning – 6 tips för att motverka stress.

Skriven av Admin

Återhämtning, konsten att varva ned för att kunna fylla kroppen med energi igen. Ser vi inte till att lämna plats åt detta så svarar kroppen många gånger med att reagera i stress eller annan ohälsa. Med ett nytt arbetsår framför oss är det därför extra viktigt att finna en långvarig balans, även på hemmaplan. Låt oss därför boosta 2022 med att få in mer återhämtning i vardagen – ta del av våra värdefulla tips nedan! 

Återhämtning motverkar stress

Ta igen förlorad sömn. 

Att lida av sömnproblem kan i sig bli en stressfaktor. Går det då att ta igen en dålig natt genom att sova mer senare? Ja, till viss del. Om du har sovit för lite en natt så reglerar kroppen automatiskt din djupsömn så att den blir längre kommande nätter. Det tar i regel ett par nätter att återhämta sig och du kommer att känna av att det blir motigare att stiga upp, så boka gärna in en sovmorgon eller tid för att ta det lugnt.  

Återkommande sömnproblem är dock ett större problem som behöver långsiktiga lösningar. Här blir återhämtningen otroligt viktig för att du ska kunna landa i ursprungsnivån igen. Ta dig tid att lära och testa strategier och verktyg för god sömn som fungerar för just dig. Spana även in “Träning ger bättre sömn” för mer tips. 

Massage för avslappning och immunförsvar.

Massagebehandlingar har ofta en avslappnande effekt på både kropp och själ. När du får massage ökar din blodcirkulation och därmed även syretillförseln i blodet, vilket gör att läkning och återhämtning går snabbare. Det är alltså perfekt att boka in massage efter till exempel styrketräning, vid stress eller efter dålig sömn. 

Forskning har även påvisat att massagebehandlingar ökar antalet lymfocyter i kroppen, det vill säga en typ av vita blodkroppar som är en viktig del av immunförsvaret. Detta gör i sin tur att man kan bli mer motståndskraftig mot infektioner.

Andningsövningar.

Ett av de vanligaste råden vid återhämtning är att stanna upp och ta ett djupt andetag, och det ligger mycket i det. När vi stressar drabbas ofta andningen, vi börjar ta snabba ytliga andetag och andas bara med den övre delen av bröstkorgen. Att ta djupa långsamma andetag som fyller hela bröstkorgen gör att spänningar släpper, att vi får en bättre syreupptagning samt att vi skickar signaler till hjärnan att vi ska slappna av. På detta sätt fårkroppen en naturlig paus för att komma ur eller förhindra eventuella stresstillstånd.  

Meditation och mindfulness.

Mindfulness går ut på att vara närvarande i nuet medan meditation handlar om att vara närvarande i dig själv under en avslappnad koncentration. Båda metoderna är effektiva mot stress och fungerar bra som verktyg att ta till när du vill nå ett lugn under dagen.  

Framförallt mindfulness, eller ”medveten närvaro”, är bra för att tömma huvudet på stressiga tankar. Detta eftersom man fokuserar sin uppmärksamhet på någonting enkelt i sin närhet, till exempel regndropparnas spår på en fönsterruta, dammet som virvlar i luften eller på upplevelsen av att äta någonting. En annan vanlig övning är att flytta uppmärksamheten till sin andning och följa luftens väg in och ut ur kroppen.  

Ljusterapi.

För en del innebär vinterhalvårets mörka tid även att det blir lite dunkelt i själen. Här kan ljusterapi vara ett medel för att lyfta humöret tills våren kommer åter. Det är tyvärr inte så enkelt som att tända fler lampor och ha ljusare omkring sig. Människokroppen är nämligen mer kräsen då det är just solens komplexa ljus som stimulerar melatoninnivån på ett naturligt sätt.  

Vid ljusterapi exponeras man för ett ljus som liknar det naturliga dagsljuset, vanligen i ett helt vitt rum. Tidsåtgången varierar efter individ men en behandling är oftast cirka 30-60 minuter lång. Bästa effekten får man på morgonen eftersom hjärnan är som mest ljuskänslig då, en senare behandling kan däremot störa sömnen. Det viktigaste är att man har ögonen öppna så att ljuset skickar signaler till hjärnan att justera hormonbalansen, vilket innebär att du kan jobba eller läsa samtidigt om du vill. En del leverantörer kombinerar även ljusterapi med uppvärmda rum, bekväma solstolar, ljud av vågskvalp, massage med mera. 

Minska sinnesintrycken - gör ingenting. 

Sist men inte minst – minska sinnesintrycken så mycket som möjligt och tillåt dig själv att göra ingenting. Även att scrolla sociala medier och att titta på tv-serier kan göra att hjärnan fortsätter snurra på högvarv. Kanske ska du istället ta ut den där semesterdagen eller komptiden, rensa kalendern och promenera lugnt i naturen, sätta dig på en bänk vid vattnet eller låta blicken sjunka in i en brasa – njut av lugnet.  

Återhämtning kan vara väldigt viktig friskvård för ditt välmående – så se till att ta dig tid för pauser, avslappnande behandlingar eller låt dig vägledas av någon av våra leverantörer för att nå balans i vardagen! Se om du kan hitta just din typ av återhämtning här.

Symptom på stress och bristande återhämtning.

Kognitiva symptom:

  • Försämrad koncentration.
  • Försämrat minne.
  • Svårt att göra fler saker samtidigt.

Kroppsliga symptom:

  • Värk i huvud, nacke, axlar.
  • Hjärtklappning, tryck över bröstet.
  • Trötthet, sömnsvårigheter.

Psykiska symptom:

  • Nedstämdhet.
  • Ångest, oro.
  • Humörsvängningar.


Håll dig gärna uppmärksam på ovan stressymptom och se till att förebygga med återhämtning. Ta hand om dig! 

Ämnen:Återhämtning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: