Cardioträning – alternativ till löpning.

Skriven av Admin

Är du en av dem som känner att löpning inte riktigt är din grej? Eller letar du efter alternativ för att hålla konditionen igång? Cardioträning finns i mängder av olika former. Ta del av våra tips, testa dig fram och hitta din nya favorit!

cardioträning

Cardio, eller konditionsträning, kan förklaras med att du är fysiskt aktiv i regel minst 30 minuter, där du aktiverar kroppen med högre hjärtslag och puls. Nedan har vi listat våra bästa tips på ren cardioträning men även på enstaka cardioövningar som du med fördel kan inkludera i ditt träningspass. 

5 varianter av cardioträning.

 1. Cykling.
  Om du vill skona dina leder men samtidigt öka förbränningen som vid ett löppass så kan du hoppa upp på cykeln istället. Cykling påminner nämligen mycket om löpning, men tränar underkroppens stora muskelgrupper än mer effektivt. Cykla utomhus, gå på ett svettigt spinningpass eller borsta av dammet från konditionscykeln hemma.

 2. Backpromenad.
  Promenader i backar är betydligt mer utmanande än på platt mark, inte minst när det gäller konditionen. Du stärker musklerna i underkropp och bål och kickar igång förbränningen ordentligt. Välj gärna en extra brant backe och håll så högt tempo som möjligt.


 3. Tabata.
  Tabata är en högintensiv träningsform som ger dig hög puls på kort tid. Den består av 20 sekunder intensiv aktivitet följt av 10 sekunder vila, under sammanlagt 4 minuter. Detta repeteras sedan efter önskad längd på ditt träningspass. Du kan själv välja vilka övningar du vill inkludera, men spana gärna in våra pulshöjande tips längre ned.

 4. Crosstraining.
  Crosstrainern är precis som cykeln ett mycket bra och skonsamt alternativ till löpning. Och för dig som vill utmana din kondition lite extra så är intervaller ett hett tips, där du varvar intensiva partier med lugnare återhämtningar. 

 5. Simning.
  Att simma är också väldigt bra konditionsträning, eftersom du ökar syreupptagningen och får fart på blodcirkulationen. Simma ett gäng längder på egen hand eller hitta ett gruppträningspass i poolen som passar dig. Även här kan du testa på intervaller för att få upp pulsen.

5 effektiva cardioövningar.

 

 1. Burpees.
  Burpees är en av de mest effektiva helkroppsövningar som finns. Med burpees tränar du din kondition genom att upprepade gånger ta din hjärtfrekvens upp och ner.

  Tips! Undvik att stanna upp vid varje moment i burpeen – se istället hela övningen som en lång rörelsebana. Detta möjliggör ett högre tempo.

 2. Mountain climbers.
  När du gör mountain climbers så utgår du i plankan, men istället för att stå i stilla position så ska du "springa" genom att låta knäna jobba upp mot armarna. På så sätt utmanar du dina muskler, din balans och koordinationsförmåga samtidigt som du höjer pulsen ordentligt.

  Tips! Tänk på att sänka svanskotan och se upp för puckelrygg. Se även till att använda magen och att lägga vikten på armarna så att du inte vrider höften. Ju snabbare du arbetar, desto mer kondition tränar du.

 3. Knäböjshopp.
  Att göra knäböj med hopp ger både styrka och kondition när du aktiverar hela kroppen, men framförallt ben och rumpa.

  Tips! Utmana spänsten genom att hoppa upp på en bräda eller bänk.

 4. Höga knän.
  Spring på stället och kicka upp med knäna så högt du kan. Håll gärna händerna framför dig med handflatorna nedåt så att du alltid når dem med dina knän, på så sätt har du lättare kontroll över höjden.

  Tips! Tänk på att hålla kroppen upprätt och att skjuta fram höften så att du inte blir bakåtlutad i överkroppen.

 5. Hopprep.
  Att hoppa hopprep är ett mycket effektivt sätt att träna din kondition, samtidigt som du stärker muskulaturen i vader, axlar, mage och lår.

  Tips! Variera med olika övningar – till exempel genom att hoppa med höga knän, hoppa på ett ben eller ha armarna i kors. Du kan även välja att stå på samma plats eller springa några varv.
 

 

 

Ämnen:FriskvårdTräning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: