Håll dig aktiv under semestern – bästa sommarträningen.

Skriven av Admin

Äntligen är det dags för sommaren att ta fart och med den kommer härliga möjligheter att ta hand om hälsan. Även om semestertider handlar mycket om återhämtning och vila, så behöver det inte innebära att du halkar ur dina träningsrutiner. Det finns massor med effektiva sätt att få till din träning även under ledigheten.  

Vill du inte hänga på gymmet eller inne i träningslokaler så kan du alltid ta naturen till hjälp eller använda dig av digitala tjänster för en skön sommarträning – var du än befinner dig. Vi har listat ett gäng exempel på hur du kan hålla dig i form i sommar. Läs vidare och inspireras eller hitta din favoritleverantör här. 

Sommarträning

Tabata-intervaller. 

Tabata är ett effektivt intervallupplägg där du kör 8 intervaller på 20 sekunder vardera med 10 sekunders vila emellan. Om du gör 5-6 set så får du en riktigt bra genomkörare, perfekt om du inte vill att träningen ska sluka allt för mycket tid under semestern. Exempel på olika övningar du kan göra i dina tabata-intervaller är knäböj, utfallshopp, burpees, boxhopp (upp på en bänk, trappa, sten etc.) och armövningar med hantlar. Enkelt att utföra både ute och inne.

Trailrunning. 

Använd naturstigar som träningslokal och ge dig ut på en utmanande löprunda! Trailrunning, eller stiglöpnig, är när du springer i en naturlig miljö som till exempel i berg och skog – gärna med så lite asfalterade vägar som möjligt. Du kan utöva det på egen hand eller i grupp och distansen avgör du själv. Här är det sällan tiden som står i fokus, utan snarare naturupplevelsen sig och att ha en rolig stund, samtidigt som du får upp flåset rejält.   

Backlöpning.

Backlöpning tränar både kondition och benmuskler ett väldigt effektivt sätt. Försök att hitta en backe som inte lutar mer än att du kan ha ett bra löpsteg, och tänk på att den ska vara så pass lång att du får 30-45 sekunders löpning innan du vänder och går ner. Värm alltid upp med lite jogging, sprinta sedan uppför backen och jogga nerför igen. Upprepa det här 5-10 gånger beroende på din nivå. 

Strand-sprint.

Sanden på stranden är ett utmanande underlag och om du kör explosiva sprintvändor barfota kommer den lösa sanden att få dina muskler jobba riktigt hårt. Du tränar kondition och benstyrka samtidigt som du får känna av den sköna brisen från vattnet. Varför inte avsluta sprintövningarna med en skön simtur och svalka av dig? 

Poolträning. 

När det är soligt och varmt är det många som tvekar på om de verkligen orkar gå och träna eller om de hellre ska hänga vid poolen. Men du behöver inte välja, det går att göra båda delar! Vattenträning är inte bara effektivt och skonsamt, det är svalkande och skönt också. Här är 5 exempel på övningar att göra i intervaller om 45 sekunder vardera:  

  • Snabba höga knän, upp i 90 grader. 
  • Upphopp – hela kroppen ska ner under vattnet innan du skjuter dig uppåt. 
  • Saxsparkar – luta ryggen mot poolkanten och håll i dig, saxa benen uppåt och nedåt så snabbt du kan. 
  • Bakkickar – håll dig fast med armarna i poolkanten eller bryggan med ryggen mot vattenytan, skjut ut benen från magen och tillbaka.  
  • Krysshopp - hoppa isär och ihop med armar och ben samtidigt. Ha kraft i armarna genom hela rörelsen och tryck ifrån ordentligt! 

Personlig tränare utomhus.    

Många personliga tränare erbjuder idag sina tjänster och träningspass utomhus under sommaren – online eller tillsammans. Perfekt när man kan behöva en extra spark i baken under semestern! Med ett effektivt träningsupplägg och peppande coaching för att orka de där extra procenten så kan du vara säker på att du inte tappar motivationen i sommar.  

Eftersom ni är utomhus jobbar du mycket med den egna kroppen eller naturen som redskap och du kan träna allt från styrka till kondition. Många personliga tränare erbjuder även möjligheten att gruppträna om man hellre önskar det. Då får samtliga personlig coaching, gör övningar tillsammans och använder varandras vikt och motstånd som extra utmaning. 

Onlineträning.  

Onlineträning är extra värdefullt under sommar- och semestertider, eftersom du kan befinna dig var som helst. Dessutom är det perfekt att kunna anpassa aktivitet efter dagsform, väder, tid och humör. Sätt gärna upp ett schema för dig själv innan du går på din ledighet eller bestäm dig för ett antal träningspass som du ska ha genomfört under semesterresan. Onlineutbudet erbjuder även lugna aktiviteter som hjälper dig att stressa av och hitta inre harmoni, vilket du med fördel kan inkludera i ditt träningsupplägg. Välj mellan mindfulness, stresshantering, yoga och eller annan mental träning som funkar för dig.    

SUP-Yoga .

En av de mest populära vattensporterna är SUP (Stand Up Paddle Board) - det vill säga att man paddlar stående på en bräda. SUP finns i flera varianter, men den gren som växer störst och snabbast just nu är SUP-Yoga. Här utför du dynamiska rörelser i en lugn rytm kopplad till din andning. Tack vare att vattnet är i konstant rörelse får övningarna en förstärkt träningseffekt och även balanssinnet sätts på prov. En perfekt träningsform för sköna sommardagar. Läs mer om olika SUP-varianter och andra härliga vattensporter här.  

Sol och värme är fantastiskt men det kan också vara förrädiskt när det leder till solsveda eller vätskebrist. Försök därför gärna träna tidigt eller sent på dagen när solen inte är så stark. Använd solskydd och kom ihåg att dricka vatten – så kan du se fram emot en endorfinrik och hälsosam semester i sommar! 

Ämnen:TräningUtomhusaktiviteter

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: