Det finns bara fördelar med att ta en rast.

Skriven av Admin

Även om det benämns lunchrast så är det inte bara själva måltiden som bör vara i fokus. Som arbetsgivare är det viktigt att förstå att alla medarbetare är olika, och att det är viktigt att under lunchrasten ge dem möjlighet till andra typer av återhämtning, och inte bara själva måltidssituationen.

ta rast för ökad effektivitet

Det har blivit allt populärare att nyttja lunchrasten till mer än bara måltiden och hemarbete har öppnat upp för nya möjligheter under rasten. Allt från att meditera, göra ärenden så som matinköp och städa, till att träna eller ta en tupplur.

Ökad effektivitet tack vare rasten.

Att ta en paus under arbetsdagen leder bland annat till ökad produktivitet, förbättrad sömnkvalitet, en förbättring i stresshantering och i slutändan även en minskad upplevelse av trötthet och utmattning. Det finns många internationella studier som visar på fördelarna med en paus mitt på dagen. Till exempel har en studie av The Guardian visat på att en paus på 75 minuter mitt på dagen behövs för att vuxna ska kunna fortsätta sin arbetsdag med 100% kapacitet.

Vill du uppmuntra dina medarbetare till att ta en lunchpaus? Då är det smart att erbjuda dem en lunchförmån. Det kommer leda till att fler faktiskt tar lunchrast samtidigt som du visar att ni som företag verkligen värderar er personals hälsa. Utöver det är det viktigt att du själv lever som du lär. Prioritera din egen lunchrast och boka inte in möten vid lunchtid. På så sätt belyser du vikten av en lunchrast samt den återhämtning som den leder till.

Låt rasten ge utrymme för annat.

Då det finns stora vinningar i att få in fysisk aktivitet under arbetsdagen kan det även finnas en poäng i att erbjuda flexibilitet i lunchrastens längd, samt möjliggöra duschmöjlighet på kontoret. I studier har man kunnat se en produktivitetsökning på 15-20 % för varje anställd som utövar någon form av fysisk aktivitet. En väldigt god anledning till att se över vilka möjligheter man erbjuder sina anställda, både när det kommer till uppmuntran av fysisk aktivitet som genom ett friskvårdsbidrag och i form av uppmuntran till att ta en ordentlig lunchrast i form av en lunchförmån.

I slutändan handlar det om hur du som arbetsgivare möjliggör chansen för dina medarbetare att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Och med det menar vi hur du ger dem möjlighet till återhämtning, fysisk aktivitet och måltider. Se till att ge dem vad de behöver för att kunna uppleva sitt bästa jag, varje dag.

 

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:PersonalförmånerLunchförmån

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: