Padelguide för nybörjare – allt du behöver veta.

Skriven av Admin

Nu ska vi snacka riktigt kul träning: padel! Idag är det en av världens snabbast växande sporter. Att det blivit så pass populärt har förmodligen att göra med att även nybörjare lätt kan komma in i matchen. Det krävs heller inte massa utrustning och förberedelser, men det kan såklart vara en fördel att ha ett hum om vad du ger dig in på, så spana in våra bästa tips för nybörjare nedan!  

Vill du testa på att spela padel? Eller kanske göra det till en stående tradition med kompisgänget? Nyttja ditt friskvårdsbidrag för padelspel - hitta en bana nära dig! 

padel guide nybörjare

Padel – en nybörjarsport.

Padel är något av en korsning mellan tennis och squash. Banan liknar spelplanen i tennis med ett nät i mittenmen är 10 x 20 meter, alltså något mer kvadratisk. Spelar man singel brukar man använda en mindre plan, men oftast spelas matchen som en dubbel med fyra spelare på planen. 

Om du kan hålla i ett racket kan du spela padel. Det som många nya spelare lyfter fram är att padel inte kräver lika mycket fart, kraft och finess som till exempel tennis. Racketen i padel är även konstruerade så att slagen inte blir lika hårda som med ett strängad racket. Att du dessutom får använda väggarna i padel gör att du får mer tid att jobba med bollen och hålla igång spelet . En annan fördel är att spelet nästan alltid spelas som dubbel och du kan därför få stor hjälp av din lagkamrat. 

Serve.

Första serven sker alltid från höger sida av planens mittmärke, detta med en så kallad underhandsserve, det vill säga att racketen inte får träffa bollen över höfthöjd. Bollen slås över nät och ska träffa serverutan på diagonalt motsatt sida innan mottagaren slår tillbaka bollen. Man har två servar på sig. Serven får studsa upp på motståndarens glasvägg, men inte på motståndarens gallervägg. Därefter alternerar man sida efter varje vunnen boll, precis som i tennis. Linjerna i banan används endast vid serve, då bollen måste studsa i marken bakom servelinjen därefter är hela banan spelplan.  

Slag.

Du använder samma typ av slag som i tennis: grundslag, volley, smash och lobb. Volley är när bollen inte studsar i marken innan den spelas tillbaka, smash innebär att bollen ges ett extra hårt slag när racketen svingas över huvudet och träffar bollen högt uppe i luften. Ett lobbslag är när bollen slås underifrån för att passera över och förbi motståndaren så att den hamnar på den öppna planen bakom. Det finns även ett till slag, unikt för padel: bandeja. Det är ett overheadslag som helst ska ha underskruv. Till en början räcker det att du håller reda på grundslagen.

Poängräkning.

Poängräkningen är samma som i tennis: 15, 30, 40 och game. Sex game utgör ett set och de flesta matcher spelas i bäst av tre set. Du får poäng om bollen studsar två gånger i marken på motståndarsidan, om motståndaren blir träffad av bollen och om motståndaren slår bollen i nät, i eget galler eller slår ut bollen . 

När du tar emot en boll kan du låta den studsa mot väggen efter att den har studsat på marken. Det finns ett skyddsgaller ovanför väggen och en träff på det gallretses som att bollen är ute, förutom när du tar emot en boll och den först studsar i marken och sedan i gallret. Kom ihåg att bollen måste studsa i marken på motståndarens sida innan den får träffa motståndarens vägg. 

Boll och racket.

Bollen du använder liknar en tennisboll och som nybörjare går det faktiskt lika bra att använda just en tennisboll. Det är först i professionellt spel som bolltrycket måste följa vissa regler. Racketen i padel är däremot annorlunda jämfört med andra racketsporter. Istället för att vara strängad är en padelracket gjord av ett kompositmaterial perforerat med hål. Racketen finns i tre varianter: rund med stor träffyta, diamantformad för mer kraft i slagen och droppformad som är en blandning mellan rund och diamantformad. Som nybörjare är det bäst att du börjar med en rund racket som ger dig mer kontroll och är lättare att spela med.  

Extra tekniktips för nybörjaren.

Precis som med andra racketsporter handlar padel mycket om teknik. Här är några bra tips på hur du hittar den rätta tekniken och får igång ett fartfyllt och roligt spel. 

  • De vanligaste nybörjarmisstagen i padel är att glömma bort att använda väggarna och att slå för hårt. Då går spelet för snabbt och det är lätt att bli stressad. Padel handlar mer om att hitta rätt tillfälle, spela långsamtoch om att sätta din motståndare i trubbel utan att själv ta för stora risker. 
  • Det bästa och vanligaste greppet om racketen kallas för hammargrepp; du håller racketen som du håller en hammare när du ska slå i en spik. Det är ett stabilt grepp med rak handled som ger en stadig träff både i backhand och forehand. Du behöver heller inte ändra grepp beroende på slag. 
  • Du har två val när du spelar padel: att slå bollen med eller utan vägg. Om du lär dig att använda väggstudsen till din fördel får du ut mer av spelet och får mer tid att hamna i rätt position. 
  • Satsa mer på att inte missa än på att jaga vinnande slag. Det är vanligare att spelarna tar poäng i padel genom att utnyttja motståndarnas misstag. 
  • Små snabba steg på planen gör det lättare att alltid vara i rätt position. 
  • Komplettera gärna ditt padelspel med styrketräning, inte minst för att ge corestyrka. Det är även bra om du kompensationstränar den sida av kroppen du inte använder för att hålla racketen, då undviker du sneda belastningsproblem. 
  • Glöm inte laget. Hur ni spelar som team avgör hur det går i matcherna. Håll kontakt med varandra under spelets gång och rör dig tillsammans med din partner så att ni inte lämnar några luckor som motståndarna kan utnyttja.
  • Sist men absolut inte minst: kom ihåg att ha roligt ihop! Ta inte matchen på allt för stort allvar. 
Ämnen:Träning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: