SMART- så lyckas du med målsättning för träning och hälsa.

Skriven av Admin

Nu när vårsolen äntligen börjat titta fram är det många som vill använda sin energi till att sätta nya träningsmål eller se över sina hälsorutiner. Samtidigt är det många som fastnar i fällan att gå ut för hårt, medan andra fastnar i tanken och aldrig riktigt kommer igång. Det viktigaste är att först och främst komma fram till vad du har för syfte med din förändring. Därtill finns det ett ett gäng knep som kan vara bra att ta till innan du sätter igång. Vi har samlat några av grunderna för att hjälpa dig att lyckas med din målsättning.  

Varför inte passa på att nyttja ditt friskvårdsbidrag till en aktivitet som hjälper dig på vägen? Eller kanske skulle en PT eller hälsocoach funka bättre för dig? Spana in vårt stora utbud av leverantörer. 

Smart målsättning

Genom att sätta konkreta mål som är realistiska, inspirerande och lagom utmanande ökar du chanserna för att det blir en bestående vana. Kom ihåg att inte göra ett för stort projekt av det hela, då kan det istället kännas jobbigt och avskräckande. Tanken är att dina mål ska ta dig framåt och göra dig starkare – inte tvärtom. 

Inställningen är ditt viktigaste verktyg. 

Din inställning till ditt hälso- eller träningsmål kommer att avgöra om det blir en flipp eller flopp. Om du inte skulle nå ditt mål direkt är inte det ett misslyckande. Istället kan ett ouppnått mål erbjuda möjligheten att analysera det arbete som du har lagt ner och avslöja vilka justeringar du behöver göra.  

Sätt personliga mål.   

Att sätta opersonliga och typiskt trendiga mål som inte har någon djupare förankring i dig som individ är ett vanligt misstag. Vi matas ständigt med hur man borde se ut, vilken kroppstyp som är mest eftertraktad och vilken ny supermat som är bäst. Försök att bortse från allt detta och utgå istället från dig själv: Vad behöver du för att öka ditt välmående? Hur kommer målet att påverka ditt liv till det bättre? 

Ditt mål kan handla om allt från strykreträning och meditation till att börja äta minst en frukt om dagen eller att sluta röka. Det kan också vara känslan av att promenaden hem från jobbet ska kännas enklare, att du vill sova bättre eller att du önskar en jämnare energinivå under dagen. Fundera på vad som skulle ge just dig ett nytt personligt självförtroende i vardagen.  

Ett SMART mål.  

Det finns flera onödiga misstag när det kommer till målsättning, där ett av de mest förekommande är att inte vara tillräckligt specifik. För att undvika detta kan du istället ta hjälp av SMART-modellen. Den innebär i korthet att målet ska ha följande kännetecken: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time bound. Det kan översättas till: Specifikt, Mätbart, Uppnåbart, Relevant, Tidsbundet.  

  • Ett specifikt mål ska vara tydligt och lätt att förstå, utan att vara för generellt. Vi känner alla igen de klassiska  löftena i stil med ”I år ska jag ska bli bättre på löpning”. Men vad innebär det i praktiken och hur vet du när målet är uppnått? Var istället så specifik som möjligt. Ett specifikt mål för exemplet att förbättra din löpning kan istället vara: ”Jag vill förbättra mitt personliga rekord på 5 km med två minuter.  
  • Att ha ett mätbart mål innebär att du kan hålla koll på din utveckling och motivera din fortsättning. När du definierar specifika kriterier för mätning kan du enkelt göra justeringar efter behov och peppas av dina framsteg. För att göra ditt mål mätbart måste du därför bestämma hur du ska spåra dina resultat. Om vi fortsätter med ovan exempel att förbättra din tid med två minuter, skulle ditt tempo under löpningspassen kunna vara ett sätt för mätning. Sätt upp specifika mål för tempot för varje gång, jämför med tidigare resultat och gör små stegvisa hastighetsökningar varje vecka. 
  • Ditt mål bör naturligtvis vara utmanade men det måste samtidigt vara uppnåbart. Det är viktigt att du är medveten om dina gränser och att du redan innan du börjar bestämmer hur mycket tid och energi du är villig att satsa på ditt nya mål. Så istället för att lova dig själv att ha minskat löptiden med två minuter redan nästa vecka, fundera först över din utgångspunkt och ditt schema. Vad känns rimligt för dig? Om ett mål känns utom räckhåll är det större chans att du ger upp för lätt eftersom du innerst inne vet att det helt enkelt inte är möjligt.  
  • Ditt mål bör vara relevant för just dig. Annars kommer du ha svårt att hitta en motivation som räcker under en längre tid. Så, vad är viktigt för dig och varför? Försök att strunta i vad omgivningen gör eller vad som är trendigt. Ett relevant mål är utformat kring din egen livssituation. 
  • Ett tidsbundet mål kan ofta fungera som ett peppande verktyg, varför det kan vara bra att jobba mot en deadline. Ett tidsbundet mål skulle alltså kunna vara att nå din nya löptid innan första sommarmånadens start. Har du ett mer långsiktigt mål? Då kan delmål vara bra för att slutmålet inte ska kännas allt för avlägset. En deadline gör också att du enkelt kan veta när du är klar. Använd sedan den nya självsäkerheten som inspiration för att sätta ett nytt SMART-mål! 

Glöm inte att utvärdera dina mål.  

När du väl är klar med ditt mål så har du förhoppningsvis skapat en känsla av tillfredsställelse och ökad motivation inför nästa uppgift du tar dig an, snyggt jobbat! Men det är också viktigt att du avsätter lite tid för reflektion och utvärdering. Ett SMART mål ger klarhet i din personliga process från början till slut. Om du uppnått ditt mål är det naturligtvis dags att fira dig själv! Men även om du inte uppnått ditt mål helt enligt plan så kan det vara en vinst i sig, eftersom du nu kan identifiera vad som gick fel och vad du kan göra bättre nästa gång. Ett bra sätt att utvärdera är att ställa frågor kring målets tydlighet, tidsplan och att fundera över vad som varit lätt eller svårt. 

Exempel på utvärderingsfrågor: 

  • Nådde jag syftet med mitt mål?  
  • Vad har jag lärt mig på vägen? 
  • Vad har fungerat bra och mindre bra i planeringen? 
  • Var mitt mål uppnåbart och utmanande på samma gång?  
  • Förändrades mitt mål under tiden? 
  • Fungerade det bra att nå mitt mål på egen hand/tillsammans med någon?  
  • Hur kan jag använda mina framsteg i andra målsammanhang?  


Genom att ta hjälp av våra tips i detta inlägg och se till att du uppfyller kriterierna för SMART-planering så kan du känna dig säker på att du är redo för nästa målsättning. Hos oss på Epassi finns dessutom en mängd leverantörer som gärna är med på din resa och ser till att du utvecklas till ditt bästa jag. Upptäck vilken
friskvårdsaktör som motiverar dig allra mest - hitta din favorit här. 

Ämnen:Träning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: