Olika typer av massage med friskvårdsbidraget. 

Skriven av Admin

Det finns en hel uppsjö av massagetyper som du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag till. Klassisk kroppsmassage, gravidmassage, thaimassage, fotmassage och även enklare massagebehandlingar utförda av naprapater, fysioterapeuter och kiropraktorer. Nedan kan du läsa mer om de olika alternativen. 

Epassi har en mängd anslutna massageleverantörer runtom i landet. Så oavsett om du vill njuta av en mjukgörande stund när du är på resande fot eller behöver koppla av på hemmaplan så kan du vara säker på att hitta något som passar just dig. 

massage olika typer

Klassisk massage. 

Klassisk massage kallas ofta svensk massage utomlands och går ut på att lindra muskelspänningar med hjälp av tekniker såsom knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och tapotement (en knackanderörelse med sidan av handen).  

Massage hos kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut.

Förebyggande massagebehandlingar av enklare slag utförda av naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor är godkända friskvårdsaktiviteter. Behandlingar som syftar till att rehabilitera skador är dock inte godkända. 

Akupressur. 

Akupressur kallas akupunktur utan nålar, och är en mjuk behandlingsform där akupressören trycker med fingrarna på olika punkter för att uppnå smärtlindring.  

Ansiktsmassage. 

Under en ansiktsmassage masseras punkter på huvudet, pannan, öronen, ansiktet och ibland även nacken. Skatteverket godkänner ansiktsmassage, men inte skönhetsbehandlingar och därmed inga ansiktsbehandlingar.  

Aromamassage. 

Aromamassage är en avslappande behandling som kombinerar massage med aromaterapi – musklerna mjukas upp med varma aromaterapeutiska oljor som sprider en väldoftande lukt i rummet.  

Avslappningsmassage. 

Precis som namnet utlovar är det här en avslappnande form av beröringsmassage som är en mjukare variant av den klassiska, svenska massagen. Ofta förstärks avslappningen av ett nedsläckt rum och lugn musik som gör att du lätt kommer ner i varv.  

Fotmassage. 

Ge fötterna den kärlek de förtjänar! Många har dålig blodcirkulation i sina fötter och då är fotmassage bra för att sätta igång den och samtidigt lösa upp spänningar. Tänk på att medicinsk fotvård och pedikyr inte är godkända friskvårdsaktiviteter.   

Gravidmassage. 

Du kan använda friskvårdsbidraget till gravidmassage, som fokuserar på de områden där du kan få extra spänningar under graviditeten – rygg, nacke, säte och svullna fötter och ben. Behandlingen anpassas efter hur långt du är gången och om det funkar bäst för dig att ligga på sidan, rygg eller mage.  

Kontorsmassage. 

Kontorsmassage, eller företagsmassage, innebär att en massör utför behandlingen på arbetsplatsen. Även den här typen av behandling täcks av friskvårdsbidraget.   

Reflexologi & zonterapi. 

Reflexologi, eller Zonterapi som det också kallas, utgår från fötternas zoner och reflexpunkter som har förbindelse till varje del i kroppen. Under behandlingen masseras de här zonerna, vilket minskar stress, förbättrar cirkulationen och lindrar smärta.  

Shiatsu. 

Shiatsu är en japansk typ av massage som till skillnad från den västerländska inte utgår från knådning utan tryck, gungningar och stretching. Massören använder alltså handflatan, tummen och fingrarna för att trycka på olika punkter och lösa upp spänningar.  

Taktil massage. 

Taktil massage har heller inga moment av knådning utan snarare en mjuk och följsam beröring. Syftet är att producera må-bra-hormonet oxytocin, som frisätts vid beröring. Därför används den här massagen bland annat inom demensvården, men skapar lika mycket ro och välbefinnande för dig som har en stressig vardag.  

Thaimassage. 

Den thailändska massagen kombinerar akupressur och yogaliknande stretching, ibland med tryck från massörens fötter, och utförs på en madrass på golvet istället för en massagebänk. Målet är att öka rörligheten och även att skapa en medveten närvaro.  

Eftersom de olika typerna av massage har olika effekter på din kropp så är det alltid bra att fundera på vad du vill uppnå med din behandling innan du bokar. Bara för att en massagetyp passar vid ett tillfälle så innebär det inte att samma variant fungerar bäst nästa gång. Kom ihåg att du alltid kan fråga din massageterapeut om råd.  

Ämnen:FriskvårdÅterhämtning

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: