Så skapar du hållbara och hälsosamma vanor.

Skriven av Admin

Du har bestämt dig för att du vill ändra dina vanor och leva mer hälsosamt. Men varför är det så svårt att få en ny vana att hålla? Det beror oftast inte på bristande ambition eller viljestyrka. Det påverkas snarare av hjärnkemi, belöningssystem och omgivning.

För att reda ut frågan lite mer ingående så har vi tagit hjälp av vår friskvårdsleverantör Lifesum, en av världens ledande plattform som guidar dig till ett hälsosammare liv. Läs vidare för att ta del av deras bästa tips om hur du ska gå tillväga för att få dina nya vanor att hålla.

nya hållbara vanor

Varför är det så svårt att ändra vanor?

Är du motiverad att göra en förändring i ditt liv? Kanske har du en ny träningsplan, en rutin för stresshantering eller en ny kostplan. När vi tänker, känner eller gör något över längre tid så bildas vanor som rotas i hjärnan, vilket gör att vi per automatik agerar på ett visst sätt. Ungefär 40% av våra dagliga aktiviteter är vanor. Hur gör du då en ny rutin till en bestående vana? Nedan finner du 6 smarta tips.

6 tips för hållbara vanor.

1. Definiera ditt varför.

Det första du behöver göra är att definiera ditt "varför." Därefter kan du associera ditt "varför" med ett beteende och få större chans att faktiskt lyckas med förändringen.

Säg till exempel att du har som mål att du vill gå ner i vikt. Men vilket djupare värde ligger bakom det egentligen? Kan det till exempel vara för att du vill kunna röra dig mer obehindrat, eller leva ett mer hälsosamt, långt liv tillsammans med familj och vänner. 

2. Gör det enkelt.

Vanor är svåra att förändra, så istället för att bestiga ett berg, börja med att fokusera på de första små stegen. Säg till exempel att du vill börja äta helt växtbaserat, istället för att lägga om hela din kost från en dag till en annan, börja med att äta ett växtbaserat mål per dag. Det är små hållbara förändringar, som ger störst påverkan på lång sikt.

3. Slå ihop gamla och nya vanor.

Sammanslå en ny vana till en redan existerande vana. När vi kopplar en vana till en redan befintlig är det mycket mer troligt att vi kommer ihåg den. Säg till exempel att du vill börja dricka mer vatten och att du alltid dricker en kopp kaffe på morgonen. Börja då att alltid ta ett glas vatten bredvid kaffet.

4. Upprepa dagligen.

Övning ger färdighet, och det gäller även då man vill förändra en vana. Det tar tid att anpassa sig till något nytt. Faktum är att studier visat att det i genomsnitt tar cirka 2 månader att göra en vana automatisk. Men de bildas snabbare när de utförs oftare. Det är självklart okej att ha en dålig dag då och då, men försök bara komma tillbaka på banan nästa dag.

5. Belöna dig själv.

Belöningar är ofta det som driver vårt beteende. Vissa belöningar kan vara omedelbara, som att uppleva en frisk mintsmak i munnen efter tandborstning, men vissa belöningar kan ta längre tid, som att till exempel att se hur en hälsosam kost påverkar oss långsiktigt. Därför kan det hjälpa att bygga in några omedelbara belöningar som du gillar. Du kan till exempel lyssna på din favoritmusik medan du lagar dig en näringsrik måltid.

6. Involvera andra.

När du arbetar mot ett mål tillsammans med någon kan de hjälpa dig att hålla motivationen uppe de dagar då du själv kanske inte känner för det. Att dela med sig om vilka vanor man vill förändra ökar chansen att du faktiskt lyckas hålla fast vid ditt mål. Så, låt oss säga att ditt mål är att äta mer hälsosamt. Då kan du till exempel boka in en veckovis måltid att laga tillsammans med en vän, eller helt enkelt ringa var eller varannan dag för att kolla hur det går.

Kom ihåg att sätta uppnåeliga mål och att ta det steg för steg. Du har haft dina nuvarande vanor under lång tid, så ge dig själv utrymme att successivt förändra dem, annars kan du tyvärr räkna med att de inte blir särskilt långsiktiga.

Behöver du inspiration till hälsosamma, näringsrika och lättlagade kostscheman som kan hjälpa dig till en balanserad kosthållning? Spana in Lifesum-appen eller någon av våra andra leverantörer för att komma igång med ett långsiktigt välmående. Passa på att nyttja ditt friskvårdsbidrag.

Ämnen:FriskvårdTräningKost

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: