Skapa teamkänsla på distans.

Skriven av Admin

Arbete på distans har varit mer eller mindre den nya normen sedan 2020 och vi är många som aldrig gjort det tidigare. Nu finns det kanske ett flertal kollegor som aldrig träffats mer än digitalt. De tidigare naturliga samlingspunkterna med en kaffemaskin att småprata med kollegorna vid, ett lunchrum fyllt med sorl och skratt, och att bara möta varandras blickar i korridoren ger inte längre möjlighet att bygga relationer. Med nästan två års distansarbete är det hög tid att fundera på hur man bibehåller effektivitet och teamkänsla när arbetet sker på distans!

office

Den digitala tidsåldern har på allvar tagit grepp om oss i samband med att Covid-19 spred sig över världen. Invanda mönster har brutits och nya, digitala, vanor har skapats. När arbete förflyttades till att bedrivas på distans var det nog få som trodde att vi skulle fortsätta att arbeta under distans två år senare. Att arbeta på distans kan nu uppfattas som det normala, och även om arbetet kan bedrivas utan problem på distans kan det upplevas svårt att uppnå ett sammansvetsat och produktivt team när alla sitter på olika platser.

Här listar vi några saker som är lite extra viktiga att tänka på när vi åter börjar arbeta på distans igen:

  • Kommunicera mer än vad ni tror behövs.
   När teamet arbetar isolerat från varandra uppstår det lättare missförstånd som kan påverka effektiviteten. Undvik detta genom tydlig kommunikation där ni samordnar era mål och fokusområden, bestämmer vad ni ska göra gemensamt och vad som delas upp på individnivå. Använd en chatt eller konferenssamtal för att ställa frågor och be om hjälp i – på samma sätt som ni hade frågat varandra på kontoret.
  • Se över era verktyg för er digitala vardag.
   Se över de digitala samarbetsplattformar ni har och hur de fungerar. Finns det outnyttjad potential? Det är minst sagt på tiden att nyttja plattformens hela register! Skapa till exempel anslagstavlor för gemensam information och om plattformen har digitala whiteboardtavlor är dessa perfekta att skissa på under gemensamma möten. Arbetar ni i olika projekt är det en bra idé att skapa särskilda projektrum – på så vis kan ni enkelt chatta med antingen delar eller hela projektgruppen och vara säkra på att rätt personer får informationen. Och kanske finns det ytterligare behov för verktyg och plattformar för att förstärka möjligheten att samarbeta och bygga relationer?
 • Ta igen snacket vid kaffemaskinen.
  Genom att småprata med våra kollegor lär vi inte bara känna varandra bättre utan vi blir också mer sammansvetsade och presterar bättre som team. Varför inte skapa ett virtuellt rum där teamet kan mötas för det mer kollegiala samtalet? Ett förslag är att ni börjar arbetsdagen med att checka in och hälsa på varandra och avslutar dagen med att checka ut och säga hej då. Eller slumpa ut en "kaffe-kompis" varje vecka för att ge möjlighet att lära känna nya kollegor och bygga relationer mellan arbetsgrupperna.

Det handlar lika mycket om medarbetarnas välmående som effektivitet i arbetet. Och när det gäller just det har gemensamma måltider visat sig spela en avgörande roll. I Epassis lunchrapport från 2021 uppger 71 % att de helst äter sin lunch tillsammans med andra och 44 % menar att sociala kontaktar är det viktigaste för deras psykiska hälsa.

Var därför måna om att behålla fikapauserna och gemensamma luncher även när ni arbetar på distans. Men hur ska det gå till när teamet är utspritt? En bra idé är att öppna ett virtuellt lunch- och fikarum. Det ger er känslan av att sitta tillsammans och ni får möjlighet att prata med varandra på samma sätt som om ni hade suttit och ätit tillsammans på en restaurang eller i lunchmatsalen på kontoret.

Vill du veta mer om hur du kan bygga teamkänsla på distans? Här finns fem handfasta tips att testa med dina medarbetare.

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: