Lunchen som alliansbyggare.

Skriven av Admin

Efter en lång tid av hemarbete för många av oss, där återgången till kontoren nu påbörjas så smått, så har vi framför oss en tid då vi kanske återigen kommer att spendera mer tid med våra kollegor än våra familjemedlemmar.

lunch-together

Det är därför viktigt att möjliggöra tillfällen för arbetsgruppen att bygga en gemenskap. Genom att äta med andra stärker du gemenskapen, vilket minskar risken för konflikter på jobbet. Och både de du äter med och var du äter har faktiskt en inverkan på hur återhämtad du känner dig efter lunchen samt hur du upplever maten.

Ökad sammanhållning.

I studier har man till exempel sett att människor som äter tillsammans har en bättre sammanhållning, och tack vare det ett bättre samarbete. Att dela en måltid ger helt enkelt en möjlighet till att diskutera saker som inte hör till arbetet, på samma vis som det ger möjlighet till att dryfta arbetsrelaterade problem eller möjligheter under avslappnade former.

Människor tycker att det är en viktig sak att dela mat med andra. Lunchen är inte bara ett ”hål” där det går att få in ett möte. Att dela måltid är alliansbyggande, säger Nicklas Neuman, docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet i Epassis Lunchrapport.

Vi är i regel sociala varelser, och måltiden är ett sätt att utbyta tankar och upplevelser med varandra. Det är under måltiden vi bygger relationer och stärker gemenskapen, vilket gör att de som inte deltar under lunch och fikaraster riskerar att lätt hamna utanför gemenskapen. När vi nu återvänder till kontoren i allt större utsträckning är det därför viktigt att fundera på hur de sociala samspelen och relationen kollegor emellan ser ut.

En del av hälsoarbetet.

I alla tider har måltiden varit en del i att bibehålla och bygga relationer. Se bara på hur vi firar födelsedagar eller andra stora livshändelser. Det är nästan alltid någon typ av måltid som samlar oss. En av anledningarna till detta är att må-bra-hormonet oxytocin utsöndras när vi äter och har ögonkontakt med varandra. I samband med utsöndringen av oxytocin sänks våra stressnivåer samtidigt som våra relationer stärks.

Lunchrasten får därmed inte glömmas bort i arbetet kring hälsa och välbefinnande för de anställda. Lunchen är inte bara till för en stunds avkoppling, och en bit mat utan kan även ses som ett kraftfullt verktyg för att bygga lojalitet inom organisationen. Att få möjlighet till en ordentlig lunchrast förbättrar de anställdas uppfattning om organisationen, och bör därmed ses som en naturlig del i hälsostrategin för såväl stora som små organisationer.

 

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:PersonalförmånerLunchförmån

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: