Crossfit - en träningsform för alla

Träna funktionellt, högintensivt och tillsammans, nu är det dags att våga ta steget in i crossfitboxen! I crossfit utmanar du din flexibilitet, styrka och kondition i instruktörsledda gruppträningspass. Det är svårt och jobbigt, men det betyder inte att det endast är till för spännisar och superatleter, alla kan träna crossfit.

crossfit

Har du tänkt att crossfit inte är något för dig?

De ses ofta bära korta shorts med höga strumpor och med vitkalkade handflator hänger de (i dubbel bemärkelse) så nära skivstänger, kettlebells och slamballs som bara möjligt. Sittandes i djupa benböj slänger de sig med uttryck som ”ALLT sitter i höftböjaren” eller ”woddar”, inte helt sällan med bar överkropp. Du har säkert stött på dem någon gång, crossfitutövarna. Du kanske har blivit avskräckt och tänkt att crossfit inte är något för dig.

Crossfit  en funktionell träning

Crossfitanläggningar, som ibland kallas ”boxar”, har poppat upp lite här och där i Sverige under de senaste åren och crossfit har kommit att bli en mycket populär träningsform. Den härstammar inte helt oväntat från USA och Kalifornien, upphovsmannen är den före detta gymnasten Greg Glassman. Med endast skivstång, chinsräcke och olympiska ringar ville han försöka få ut så mycket av sina träningspass som möjligt, allt detta i garaget till sitt föräldrarhem. Detta stred mot dåtidens träningsfilosofi med spår av 70-talets bodybuildertrend med Arnold Schwarzenegger i spetsen. För de flesta var det viktigare att skulptera kroppen snarare än att använda den funktionellt, och därför var intresset för crossfit till en början svalt men allt eftersom började folk intressera sig mer och mer för funktionell träning och lämnade Golds Gym och bicepscurlsen bakom sig. År 2000 öppnade Greg Glassman sin första crossfitanläggning och idag har träningsformen spridit sig världen över.

Crossfit passar alla 

Crossfit är funktionell träning med kroppens naturliga rörelser, att stå, hopps, springa, lyfta, dra och kasta. Övningarna utförs med hög intensitet och stor variation vilket bidrar till ökad rörlighet, styrka och kondition. Crossfit hämtar inspiration från bland annat gymnastik, tyngdlyftning, rodd och löpning. Träningen anpassas alltid efter din individuella fysiska förmåga och ofta presenteras övningen i olika svårighetsgrader så att du ska känna dig trygg och gradvis utmana dig själv. Träningen utförs i grupp med instruktör och ofta är grupperna små för att alla ska kunna få individuell coachning av instruktören. Övningarna utförs antingen med den egna kroppsvikten eller redskap som skivstång, kettlebell och olympiska ringar. 

Crossfit passar alla och det finns mångsidig och tidseffektiv träning att hämta. Detta gäller även för dig som inte har erfarenhet av till exempel tyngdlyftning eller gymnastik, inom crossfit finns nämligen en mycket stark gemenskap, öppenhet och tro på att alla kan.

Är du intresserad av att börja med crossfit och samtidigt nyttja ditt friskvårdsbidrag kan du söka efter leverantörer genom att skriva in crossfit i vår sökfunktion för att se vart du hittar din närmaste anläggning.