Det är aldrig försent att börja löpträna.

Skriven av Admin

Det var en och annan som hickade till när Cliff Young var den som gick först i mål i ett av Australiens tuffaste ultralopp mellan Sydney och Melbourne (en löpsträcka på 875 km). Cliff var nämligen 61 år gammal och hade aldrig deltagit i en löptävling tidigare. Cliff är heller inte ensam om att börja springa sent i livet, var sjätte löpare i Stockholm Marathon är över 50 år. Även om kroppen kanske inte är lika spänstig som när den var ung så går det alldeles utmärkt att börja springa mitt i eller sent i livet. Både din kropp och ditt sinne får massor med hälsofördelar om du drar på dig löparskorna och börjar springa regelbundet. Här får du veta hur nyttigt det är och får en massa bra nybörjartips för hur du bäst kommer igång. Det är aldrig försent.
 

Löpning gör din kropp starkare oavsett ålder.

Forskare vid Manchester Metropolitan University i England var nyfikna på hur stor skillnad det var mellan de som började träna som unga och de som började senare i livet. Går det att komma ikapp även om man börjar springa som äldre eller har man missat chansen till en vältränad kropp? I studien delade forskarna in äldre löpare i två grupper: en grupp med löpare som börjat redan som tonåringar och en med löpare som inte börjat förrän de var minst 50 år gamla. Den första gruppen hade alltså ett försprång på minst 30 år. Resultatet var förvånande, båda grupperna var lika snabba på att springa, oavsett om de börjat som unga eller som medelålders. Båda grupperna hade också 12 % mer muskelmassa i benen och 17 % mindre kroppsfett jämfört med sina inaktiva jämnåriga. Forskningen är alltså tydlig; du får samma effekt av löpningen även om du börjar springa sent.

Det finns fler nyttiga effekter av att börja springa:

 • Löpning förlänger livslängden. Oavsett när du börjar springa så stärks din kropp, ditt immunförsvar och ditt hjärta av träningen. Faktum är att du kan vinna många extraår på att börja springa. Enligt studien Running as a Key Lifestyle Medicine for Longevity så ger två timmar löpning i veckan upp till 40 % minskad risk att dö i förtid. Om du springer regelbundet i 40 års tid så får du i snitt 3,2 extra år i livet. En träningsinvestering där varje timme i löpspåret ger dig sju timmar längre liv.

 • Ett stillasittande liv är en starkt bidragande orsak till benskörhet när man blir äldre. Vill du undvika benbrott ska du alltså springa.

 • Konditionsträning som löpning motverkar högt blodtryck, vilket blir vanligare ju äldre man blir. Att röra på sig motverkar också den naturliga förlusten av muskelmassa som kommer med åldern. När du börjar springa får du en sundare fördelning av muskler kontra fett i kroppen, något som leder till mer ork och minskad risk för olika sjukdomar.

 • Löpning ger dig bättre kondition. Det vill säga högre uthållighet, bättre syreupptagningsförmåga och din kropp blir bättre på att syresätta musklerna. Du får kort och gott mer ork och en bättre livskvalitet. Du blir inte trött lika fort vid ansträngning och din kropp klarar av mer.

 • Ett fysiskt aktivt liv minskar risken för åldersdiabetes.

Saker att tänka på när du börjar springa mitt i livet.

Kroppen förändras som sagt med åren. Hjärt- och kärlsystemet får en lägre verkningsgrad, kroppen blir sämre på att lagra energireserver, leder och bindväv blir mindre elastiska, brosk slits och muskelmassan minskar. Kort sagt så blir kroppen mer känslig för slitage och skador jämfört med när man var ung. Något som däremot förblir detsamma är träningsbarheten hos musklerna. Det innebär att om du är otränad som äldre kan du förbättra din muskelstyrka på precis samma sätt som någon som är otränad och yngre, och det har ju forskningen också bevisat.

Rent praktiskt innebär det här att du bör vara mer försiktig när du ger dig ut i löpspåret. Starta mjukt och försiktigt till en början. Ge dig hellre ut på fler kortare och stillsammare turer än enstaka långa pass. Då bygger du upp din kondition gradvis, lär känna din kropps möjligheter och begränsningar och inte minst så hittar du en bekväm hållning samt det rätta löpsteget. Välj också att springa på ett mjukare underlag som är skonsammare mot leder och brosk, till exempel skogsstigar och barkspår. Långa turer på hård asfalt är inget som du bör börja med.

Löpcoachen Marcus Nilsson, som har skrivit boken Löpträning mitt i livet, påpekar också att många som börjar springa sent kommer från en lång tid av inaktivitet och därmed har ett dåligt naturligt rörelsemönster och saknar koordination. Dessutom saknar nybörjare styrka i bålen på grund av mycket stillasittande och utan corestyrka blir det svårare att hitta rätt hållning och ett bra löpsteg. Marcus rekommenderar nybörjare att starta försiktigt och gradvis träna upp fysik och koordination, kombinera löpningen med coreträning och ta gärna hjälp av en personlig tränare som hjälper till att hitta en bra nivå och rätt hållning.

Så kommer du igång med löpningen – bästa nybörjartipsen.

Du har alltså allt att vinna på att börja springa, även om du har passerat 30, 40,50 eller 60 år. Du kan som sagt även vinna lopp efter 60, det viktiga är att du kommer ihåg din kropps begränsningar. Det finns även en rad med bra tips för nybörjare (oavsett ålder) som gör det lättare att komma igång och som minskar risken för skador. Här är några tips som hjälper dig ut i löpspåret:

 • Satsa på bra skor och kläder. Komfort är viktigt när du är ute och springer och bra skor är ett måste för att undvika skador. Gå till ett proffs som kan analysera hur du springer, hur dina fötter ser ut och hur du placerar steget. Då får du ett par skor som verkligen passar just dig och din löpning. Det är dessutom roligare att ge sig ut när man har ny och bra utrustning.

 • Börja med att varva jogging med promenad. Det klassiska nybörjarmisstaget när det gäller all träning är att gå ut för hårt. Visst är det så att du känner dig peppad och driven, men att explodera i hård aktivitet innan kroppen är van slutar bara i att du skadar dig eller kör slut på dig själv och tappar lusten innan du ens har börjat. Ha tålamod, resultaten kommer. Börja din löpträning med att varva rask promenad med jogging. Det ger effekt och du kommer gradvis in i ett högre tempo.

 • Börja med korta rundor ofta. Då får du in vanan och det blir till en regelbunden aktivitet att dra på dig skorna och ge dig ut. En 20-minuters sväng några gånger i veckan är mycket bättre än en timmes tur på helgen, till att börja med.

 • Varva löpningen med styrketräning och stretching. Din kropp är ovan att röra på sig, och behöver bygga upp styrka och rörlighet. Allsidig träning är alltid bra.

 • Spring på ett mjukt underlag som är skonsamt mot fötter och ben. Välj hellre att ge dig ut i naturen än efter vägar. Den blandade terrängen tränar dessutom din koordination, och det är mer stimulerande samt givande att vara ute i en naturlig och varierad miljö.

 • Kom ihåg varför du springer. Det kommer att ta emot vissa dagar och då är det bra att gå tillbaka till din grundmotivation. Det finns en mening med varför du springer, glöm aldrig den. Men här har du ett försprång som äldre. Det man ser på de som börjar springa sent i livet är att de har en mycket hög motivation. De vet hur mycket de har att vinna. När du vet varför du springer kommer du också att bli bättre på det.
Ämnen:Friskvård

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: