Spela badminton – de bästa nybörjartipsen.

Skriven av Admin


Badminton är en av våra mest folkkära sporter och motionsformer. Det är lätt att komma igång med badminton, du får riktigt bra motion och det är en social träningsform där du får ha kul tillsammans med vänner medan du tar hand om din kropp och din hälsa.

Så här spelar du badminton och här är de bästa nybörjartipsen som får dig att komma igång på ett kick.

Namnlös (850 x 478 px) (3)

5 skäl varför du ska börja spela badminton.

Fortfarande osäker på om badminton verkligen är en aktivitet för dig? Här har du fem bra anledningar varför du ska testa badminton.

 1. Det är riktigt hälsosamt. När du spelar badminton rör du dig mycket på planen så benen får jobba, men du kommer även att känna av armarna och skinkorna efter en match. Du övar upp din koordination, flexibilitet, dina reflexer och om du spelar intensivt i en timme kan du säga hej då till drygt 500 kalorier. Om inte det vore nog så lever du längre av att spela badminton. I en dansk undersökning som granskade olika aktiviteters inverkan på livslängden kom racketsporter högst upp på listan. Att spela badminton får utövarna att leva i snitt 6,2 år längre. 

 2. Det är socialt och roligt. Badminton är ingen ensamsport. Du kan ta med en kompis att spela mot och vill ni vara fyra kompisar spelar ni en dubbel tillsammans. Ett perfekt sätt att kombinera umgänge och motion. Det är just den sociala faktorn som gör att badminton har en sådan nyttig effekt på livslängden tror forskarna. Varför inte spela om vilket lag som bjuder vilket på middag efteråt? Då blir det både mer spänning och umgänge.

 3. Det är en billig sport. Du behöver bara en racket och en boll för att komma igång och det går att hitta bra och billiga racketar som nybörjare. Det kostar inte heller mycket att hyra en bana för en match. Självklart gäller friskvårdsbidraget för badminton. 

 4. Det är lätt att lära sig badminton. Reglerna är enkla och det går snabbt att sätta sig in i spelet. Du slår bollen över nät och försöker få motståndaren att missa den, svårare än så är det inte. 

 5. Det är en folkrörelse. Cirka 250 000 svenskar tränar badminton och det finns hallar och banor över hela landet. Det är lätt att hitta en plats att spela nära dig och du kommer garanterat att möta många trevliga badmintonspelare att ha kul med. 

 

Så här spelar du badminton.

Det är lätt att spela badminton. Spelet går helt enkelt ut på att du ska slå bollen över nätet på ett sätt som gör att din motståndare inte lyckas slå tillbaka den. Så här går det till att spela en match. 

 • En badmintonmatch spelas tills någon av er först vinner två set. Varje set spelas till 21 poäng och måste vinnas med två bollar eller mer. Varje bollomgång inleds med en serve som sätter bollen i spel. Det är den spelare som senast tog poäng som servar, och serven ska slås från rätt ruta, men därefter används hela planen. 
 • Du vinner bollen och får poäng när: du slår bollen över nät och den landar på din motståndares planhalva; din motståndare slår bollen utanför spelplanen; din motståndare gör något fel enligt reglerna. 
 • Du kan slå bollen på massor med olika sätt: hårda smashar; korta lobbar; högt eller lågt; snabbt eller långsamt; med forehand eller backhand osv. Det som är tjusningen med badminton är att det finns så många olika sätt att slå för att överlista motståndaren. Spelet handlar mer om att slå luriga slag än att slå hårt och snabbt. Det här får också spelet att pågå längre med långa spännande bolldueller, och ni får ut mer speltid av en match jämfört med till exempel tennis (där mycket tid går åt till att springa och hämta bollar). 
 • Du kan spela badminton som singel (två spelare) eller dubbel (fyra spelare). Om ni spelar en singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna på planen. 
 • Det används vanligtvis två typer av bollar i badminton; de av plast och de med riktiga fjädrar. Fjäderbollar har mer precision och används huvudsakligen i professionella sammanhang men du får ett minst lika roligt och fartfyllt spel med en enkel plastboll. 
 • Grundgreppen på badmintonracketen är att du håller det som om du skulle skaka hand med någon när du slår forehand (med handflatan mot motståndaren), och med tummen upp på racketen vid backhand (när du slår med baksidan av handen mot motståndaren). 

 

Tipsen och knepen som får dig att lyckas som nybörjare.

Det är som sagt enkelt att lära sig och komma igång med badminton, men att det är enkelt att börja betyder inte att det inte finns en massa knep och finesser att lära sig. Här är några bra tips och saker att tänka på som gör ditt spel både vassare och roligare. 

 • Öva grepp och slag innan du börjar spela. Tricket för att få ett roligt och spännande spel som pågår länge är att behärska racketen och bollen. Du behöver ingen bana för att öva på det, du kan stå och slå på bakgården, ensam eller med en kompis, och träna upp känslan för att träffa bollen rätt. 
 • Badminton är en typ av sport där det verkligen kan löna sig att ta en lektion i början. Får du in grunderna med rätt grepp, lär dig racketen och de vanligaste slagen, får en massa bra tips på hur du förbättrar ditt spel, så kommer du att ha mycket roligare på plan (och troligtvis vinna fler matcher). Du kan använda friskvårdsbidraget till personlig tränare eller lektioner. 
 • Värm upp innan du spelar. Det är mycket snabba och plötsliga rörelser i badminton som kräver flexibilitet och uthållighet. Få upp pulsen och gör din kropp redo för rörelse innan du går in på planen, så får du ett bättre spel och minskar risken för skador. 
 • Badminton är ett spel lika mycket för huvudet som för kroppen. Även om grunderna är lätta att lära sig så är det med taktik som du vinner. Betrakta din motståndare och lär dig mönster och svagheter som du kan använda i ditt spel. 
 • Placera dig centralt på planen efter spelad boll. Badminton är oförutsägbart, och bollen kan hamna var som helst, så du behöver vara beredd på att vad som helst kan hända. 
 • Benen och knäna får jobba mycket på badmintonplanen, så om du vill ha dem i bra form är det en bra idé att få in lite löpning eller jogging mellan matcherna.
 • Visst kan det vara skönt att spela ute i sommar och få sol och frisk luft medan du spelar. Kom bara ihåg att en badmintonboll är väldigt lätt och påverkas av vinden, så ta inte regler och poäng på så blodigt allvar när ni spelar utomhus; se det mer som en stunds kul motion ute i det fria.

 
Sugen på att börja med badminton med en gång? Hitta en anläggning nära dig med hjälp av vår sökfunktion.

Ämnen:Friskvård

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: