Så får du friskare, mer engagerade medarbetare.

Skriven av Admin

Medarbetare som känner sig sedda, lugna och trygga presterar bättre. För att komma dit krävs en trygg arbetsmiljö med positiv stämning. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du ökar medarbetarnas engagemang – och gör dem friskare.

friska medarbetare

Det senaste året har många diskuterat välmående på arbetsplatsen. Inte minst psykiskt välmående eftersom arbetsplatsen ofta varit det egna hemmet. Alla arbetsgivare vill naturligtvis att personalen mår bra, både i kropp och knopp. Inte minst för att det ökar produktiviteten, men också för att vi jobbar för att leva och inte tvärtom.

Lågt engagemang överlag.

Enligt Gallups arbetsplatsundersökning 2020 är endast 14 procent av svenska arbetare engagerade i sitt arbete. Det kan låta illa men det är faktiskt bättre eller betydligt bättre än i många andra europeiska länder. Engagemangsgraden tenderar också, enligt Gallup, att variera från bransch till bransch.

På ”fabriksgolv” är engagemangsgraden betydligt lägre än i andra branscher, och bland ledare. Detta tror man bland annat har att göra med möjligheten att påverka sin arbetssituation. Den som känner sig fast tenderar att vara mindre engagerad i sitt arbete.

Lyssna och ge självbestämmande.

Att ge medarbetare möjlighet att yttra sig kring sitt eget arbete, och påverka det, är därför ett hett tips om ni vill öka engagemanget. Helst ska det vara en tvåvägskommunikation, där medarbetarna känner att de inte bara fyller i enkäter utan att någon också lyssnar på deras åsikter. Då skapas en känsla av att man kan påverka sin egen arbetssituation i skaplig utsträckning, oavsett om det handlar om omväxling, arbetsbelastning eller något annat.

En förlängning av självbestämmandet kan vara möjligheter för den som vill avancera och göra karriärkliv på arbetsplatsen. Är man inte intresserad är det okej, men om man vill ska möjligheter finnas att prova något nytt – utan att behöva lämna företaget.

nk över förmåner.

Arbetsgivare påverkar naturligtvis medarbetarnas hälsa och välbefinnande på ett direkt och konkret sätt, genom arbetsmiljö, ergonomi och annat. Men det finns också möjlighet till indirekt påverkan, exempelvis genom hälsofrämjande förmånspaket inriktade på mat och träning.

Skapa en sund arbetskultur.

För allas långsiktiga välbefinnande är det viktigt att skapa och främja en kultur på arbetsplatsen som håller isär arbetsliv och fritid. När jobbet är över ska mailen lämnas ifred. Det ska heller inte finnas outtalade krav på att delta i saker som ligger utanför arbetet. Bäst är en kultur där man jobbar – gärna hårt och engagerat – på arbetstid, men är ledig på lunchen och på sin fritid utan att behöva ligga sömnlös av stress.

 

Sammanfattning:

  1. Lyssna – på riktigt
  2. Ge möjlighet till självbestämmande, inklusive karriärkliv
  3. Tänk över möjliga förmåner
  4. Skapa och främja en sund kultur

 

Prenumerera på vårt inspirationsbrev!

Ta del av intressanta artiklar som kretsar kring hur du som ledare kan boosta dina medarbetares välmående och skapa en attraktiv arbetsplats. 

Ämnen:Personalförmåner

Dela inlägg:

Tidigare inlägg: